Mogu li ispraviti zube bez fiksnog aparatića za zube? Iskrivljeni ili neusklađeni zubi ne utječu samo na vaš izgled. Ortodontski problemi ponekad mogu otežati održavanje oralne higijene, utjecati na govor ili uzrokovati druge probleme poput bruksizma ili bolova u čeljusti.

Fiksni aparatić za zube ponekad može biti jedina opcija za ispravljanje zuba i čeljusti, pogotovo u slučaju malokluzije. Malokluzija je poremećeni kontakt između gornjih i donjih zuba.

Međutim ako se radi samo o estetici zuba koji su blaže iskrivljeni, rašireni ili izbočeni, stomatolog ili ortodont mogu ponuditi određene alternative.

U ovotjednom blogu Dental Centra 4Smile  govorimo o tretmanima koji su dizajnirani tako da budu što je moguće diskretniji i prikladniji kako bi se pomoglo starijim tinejdžerima i odraslima da dobiju ortodontsku njegu koja im je potrebna, a da to ne utječe značajno na njihov životni stil.

Jesu li vam potrebni ravniji zubi?

Iskrivljeni ili neusklađeni zubi ne uzrokuju uvijek probleme. Ako niste sigurni hoćete li imati koristi od ispravljanja zuba, vaš stomatolog ili ortodont može vam dati ortodontsku procjenu kako bi utvrdio postoji li rizik i preporučio odgovarajući tretman. Ortodoncija se može odabrati i iz estetskih razloga ako biste radije imali ravniji osmijeh.

Iako je ortodontsko liječenje povezano s mladim tinejdžerima, stariji tinejdžeri i odrasli s ortodontskim problemima također mogu imati koristi. Ukoliko vam se ne sviđa način na koji izgledaju fiksni aparatići za zube ili niste spremni čekati godinu i pol da se zubi isprave, stomatolog Ivan Antolković može vam reći jeste li kandidat za alternativno liječenje. 

Ako postoji mogućnost da svoj problem neravnih zuba riješite bez fiksnog aparatića za zube, stomatolog Ivan Antolković objasnit će vam koje su vaše opcije kako bi odluku donijeli na temelju konkretnih informacija za vaš slučaj.

Nevidljivi aparatić za zube

Popularna alternativa tradicionalnim fiksnim aparatićima za zube su takozvani “nevidljivi aparatići za zube”, marki poput Invisalign®. Mogu biti učinkoviti za ispravljanje manjih ortodontskih problema poput zuba koji su blago iskrivljeni ili imaju male praznine. Izrađeni su od visoko kvalitetne prozirne plastike. “Nevidljivi” aparatići za zube izrađeni su po mjeri za svakog pojedinca i nose se preko zuba na sličan način kao što je štitnik za zube – udlaga.

Invisalign® udlage su uklonjive i mogu se izvaditi dok jedete ili perete zube. Svakih nekoliko tjedana stiže novi set udlaga za postupno pomicanje zuba u svoje nove položaje. Važno je nositi Invisalign® najmanje 22 sata dnevno, inače postoji mogućnost da nećete dobiti željene rezultate.

Keramičke zubne ljuskice

Želite promijeniti svoj osmijeh, ali ne morate ispraviti problem sa zagrizom, keramičke zubne ljuskice mogu biti opcija. Keramičke zubne ljuskice su tanki slojevi staklo-keramike koji se postavljaju na površinu prirodnih zuba. 

Najčešće se koriste isključivo u estetske svrhe. Mogu mijenjati boju, oblik, veličinu i širinu zuba. Osim toga mogu zatvoriti razmak među zubima, ispraviti sitne nepravilnosti položaja zuba, te produžiti ili skratiti krunu zuba.

Keramičke zubne ljuskice  mogu biti prikladna alternativa ortodontskom tretmanu, jer vam odmah mijenjaju osmijeh, ali kao estetski tretman nisu prikladne kod slučajeva koji zahtjevaju poravnanje zagriza ili većih pomaka zuba.

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.