Svaka žena starija od dvanaest godina upoznata je s učincima hormona na svoj život. Manje poznata činjenica o hormonima jest da oni mogu utjecati i na oralno zdravlje. Budući da je oralno zdravlje važno za cjelokupno zdravlje, dragocjeno je razumjeti i utjecaj hormona na oralno zdravlje.

U ovotjednom blogu Dental Centra 4Smile istražujemo povezanost hormona i oralnog zdravlja kod žena.

HORMONI I ORALNO ZDRAVLJE

Prvo i najvažnije, hormoni utječu na opskrbu krvlju, što znači da utječu na svaki dio tijela, uključujući i desni. Veliki broj žena pati od bolesti desni, a čest uzrok tome je promjena ženskih hormona. Nisu samo desni ugrožene, hormoni utječu i na reakciju tijela na toksine, poput bakterija koje se nalaze u ustima. Zubno meso (desni) ima estrogenske receptore na koje utječu promjene u razini hormona, a to znači da kad se hormoni promjene, jedan od mogućih simptoma je gingivitis, tj. upala desni.

KADA HORMONI FLUKTUIRAJU?

Žene doživljavaju hormonalne promjene tijekom cijelog svog životnog vijeka. U nastavku pročitajte pet glavnih perioda u životu svake žene kada hormoni fluktuiraju:

Pubertet – velike količine progesterona i estrogena unose se u tijelo tijekom puberteta čime se stvaraju pogodni uvjeti za pojavu gingivitisa. Nadražujuće tvari kao što je nakupljanje plaka mogu povećati crvenilo, oticanje i nelagodu. Dobra njega usne šupljine u to je vrijeme presudno važna, pogotovo ako je u tijeku tretman ortodoncije.

Mjesečna menstruacija – menstrualni gingivitis je privremeno stanje u kojem se nadraženost, krvarenje i bol u desnima pojavljuju nekoliko dana prije mjesečnice i mogu se nastaviti tijekom menstruacije. Neke žene tijekom tog vremena imaju i afte i / ili natečene žlijezde slinovnice. Ukoliko se gingivitis ne umiri kad završi menstruacija, obratite se stomatologu.

Hormonalna kontracepcija – žene koje koriste progesteron kao kontracepciju vjerojatno će češće imati problema s upalom desni. Uporabu hormonalne kontracepcije potrebno je naglasiti tijekom pregleda kod stomatologa u trenutku uzimanja anamneze, tj. povijesti bolesti. Hormonalna kontracepcija također može promijeniti način na koji drugi lijekovi djeluju na organizam, zato je važno o tome razgovarati prije bilo kakvih oralnih zahvata.

Trudnoća – značajne promjene događaju se u ženskom tijelu tijekom trudnoće, a trudnički gingivitis može se dogoditi u gotovo svakom trenutku. Zdrave desni prije trudnoće pomažu u smanjenju ili uklanjanju gingivitisa povezanog s trudnoćom, ali jutarnje mučnine, povraćanje i promjene u prehrani također mogu igrati ulogu u promjenama oralnog zdravlja tijekom trudnoće. Razgovarajte sa svojim stomatologom Ivanom Antolkovićem o svim zabrinjavajućim promjenama i obavijestite ga da ste trudni.

Menopauza – uz fluktuirajuće promjene u hormonima tijekom menopauze, žene će vjerojatno uzimati i lijekove koji dovode do suhoće usta. Slina pomaže ispiranju usta od bakterija i čestica hrane. Prisutnost sline olakšava govor, ispire ostatke hrane oko zuba, neutralizira potencijalno štetnu hranu i kiselinu bakterija, poboljšava sposobnost osobe da osjeti okus hrane, i općenito podmazuje usta. Antibakterijski, antifungalni (protiv gljiva) i antivirusni čimbenici u slini uravnotežuju mikroorganizme koji se nalaze u ustima i pomažu spriječiti infekcije u usnoj šupljini, dok minerali u slini pomažu održati zubnu caklinu. Kod nedostatka sline zdravlje zubi, usne šupljine i cijelog tijela postaje prilično ugroženo. Više o suhoći usta pročitajte u našem blogu SUHA USTA – SIMPTOM, A NE BOLEST

BORBA PROTIV BOLESTI DESNI, ČAK I UZ HORMONALNE PROMJENE

Redovita i pravilna oralna higijena pomoći će smanjiti gingivitis i bolesti desni, ne samo tijekom hormonalnih promjena, već i tijekom svakodnevnog života.

SAVJET STOMATOLGA IVANA ANTOLKOVIĆA

  1. četkajte zube barem 2 puta dnevno po 2 minute

  2. svakodnevno koristite zubni konac ili oralni tuš

  3. po mogućnosti koristite i strugač jezika

  4. koristite bezalkoholnu vodicu za ispiranje usta

  5. dvaput godišnje posjetite svog stomatologa i odradite redovnu kontrolu i profesionalno čišćenje zubnog kamenca

  6. razgovarajte sa svojim stomatologom bez ustručavanja i odmah ga upozorite na osjećaj bilo kakve promjene u usnoj šupljini

Više o paradontozi (bolesti desni) pročitajte u našem blogu BOLEST KOJA DOKAZANO NAJVIŠE NAPADA POSLIJE 30-TE GODINE ŽIVOTA

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.