Ponekad nakon vađenja zuba može se dogoditi iznenadna bol. U tom slučaju pacijenti se jako prestraše jer ne znaju što se događa. U ovotjednom blogu Dental Centra 4Smile saznajte sve o boli nakon vađenja zuba i suhoj alveoli.

Stomatolog Ivan Antolković putem bloga Dental Centra 4Smile želi vas educirati i pomoći kako bi svladali strah od boli nakon vađenja zuba.

MOŽDA SE PITATE, ŠTO JE SUHA SUHA ALVEOLA?

Suha alveola poznata i kao alveola sicca, česta je komplikacija povezana s vađenjem zuba. Alveola je prazna rupa s otkrivenom sirovom kosti i živcima pri vađenju zuba.
U normalnom slučaju, preko ove rupe će se stvoriti krvni ugrušak koji pomaže zaštiti mjesto vađenja od bakterija i ostataka hrane. Ukoliko se krvni ugrušak izgubi, izložena kost u praznoj alveoli postaje suha, iznimno osjetljiva na dodir i vrlo bolna te joj treba duže vrijeme da zacijeli.
Tkivo desni i alveolarna kost koja okružuje mjesto ekstrakcije također se upale i pocrvene. Ovo stanje naziva se suha alveola.

Samo oko 2-5% pacijenata razvije suhu alveolu, ali pušači imaju 10% veći rizik od simptoma.

UZROCI SUHE ALVEOLE

Stanje suhe alveole obično se događa nakon teškog kirurškog vađenja/kompliciranog vađenja umnjaka.
U ovu vrstu situacije mogu biti uključeni brojni čimbenici. Nedostatak ili gubitak  krvnog ugruška prva 24 sata nakon ekstrakcije najvjerojatnije će završiti suhom alveolom.

RAZLOZI KOJI ĆE UKLONITI UGRUŠAK TAKOĐER UKLJUČUJU:
 • Pušenje ili pijenje alkohola sprječava zacjeljivanje alveole.
 • Agresivno pljuvanje, ispiranje ili upotreba slamke uklanja ugrušak.
 • Unos vrućih tekućina/tvrde hrane odgađa proces ozdravljenja.
 • Pojačana fizička aktivnost.
 • Ometanje alveole prilikom čišćenja mjesta ekstrakcije.

ZNAKOVI I SIMPTOMI SUHE ALVEOLE

Obično se nakon vađenja zuba prvi i drugi dan osjeća blaga do umjerena bol na mjestu ekstrakcije zuba. Nakon toga, drugi i treći dan se čini kao da se sve smirilo i da više ne boli.
Međutim, treći ili četvrti dan počinje izrazito jaka i neugodna bol koja postupno zrači u područje čeljusti, uha, oka ili glave. To je znak da vrlo vjerojatno ugruška u rani nema i nastala je suha alveola. Također možete imati druge simptome poput lošeg zadaha i neugodnog okusa u ustima.

Odmah se obratite stomatologu Ivanu Antolkoviću ukoliko  imate bilo koji od tih simptoma. Imamo sjajan tim koji će vam pomoći da prebrodite ovo neugodno stanje.

LIJEČENJE SUHE ALVEOLE 

Kao prvi korak liječenja, stomatolog Ivan Antolković pregledat će pacijenta kako bi potvrdio je li riječ o suhoj alveoli. Nakon potvrde i prema stupnju infekcije započinje s liječenjem.
Stomatolog Ivan Antolković navlažit će alveolu antibakterijskom tekućinom za ispiranje usta kako bi uklonio ostatke hrane koji pokreću protok krvi natrag na zaraženo mjesto.
Zatim se u alveolu stavlja zavoj pod nazivom „Alvogyl“ koji se sastoji od anestetika, analgetika i dezinficijensa. U početku može doći do laganog peckanja, ali ćete za nekoliko sati osjetiti olakšanje.
Možda ćete se morati vratiti nakon nekoliko dana radi dodavanja lijeka, ovisno o tome koliko je kosti izloženo. Obično je potrebno oko 7 do 10 dana da se formira novo granulacijsko tkivo i pokrije preko izložene kosti alveole.
To ne znači da će bol trajati cijelo ovo razdoblje. Većina ljudi ozdravi od suhe alveole u roku od jednog tjedna, ponekad čak i 3 dana.

KAKO SPRIJEČITI BOL NAKON VAĐENJA UMNJAKA – SUHU ALVEOLU?

Suha alveola može se spriječiti jednostavnim pridržavanjem stomatoloških uputa nakon oralno kirurškog zahvata.
Više o tome pročitajte u našem blogu UPUTE NAKON ORALNE KIRURGIJE: VAĐENJE UMNJAKA, PODIZANJE SINUSA….

Ponašajte se pametno kako biste izbjegli tako bolna stanja. Evo nekoliko korisnih savjeta stomatologa Ivana Antolkovića:

 • Uvijek održavajte odličnu oralnu higijenu. To znači četkanje dva puta najmanje dva puta dnevno i čišćenje zubnim koncem barem jednom dnevno (po mogućnosti nakon svakog obroka).
 • Prestanite pušiti/konzumirati alkohol najmanje tjedan dana nakon vađenja zuba.
 • Izbjegavajte snažno pljuvanje, ispiranje i korištenje slamki tjedan dana.
 • Izbjegavajte začinjenu/tvrdu hranu, držite se meke prehrane.
 • Izbjegavajte tople napitke i toplu hranu dan -dva jer vruća temperatura ometa stvaranje ugrušaka.
 • Izbjegavajte bockanje/ dodirivanje alveole kako biste provjerili zacjeljuje li se.
 • Nema intenzivnih aktivnosti/vježbi.

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

  Javite nam se

  Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.