Bijele mrlje na zubima – zašto nastaju i kako se liječe? Puno je uzroka koji mogu ostaviti mrlje na našim zubima, a mrlje mogu doći u mnogo različitih boja. Žute mrlje, smeđe mrlje ili čak privremene mrlje kao posljedica jako obojane hrane, ali što je s bijelom bojom? Zašto nastaju i kako se liječe?

Bijeli, sjajni zubi smatraju se zdravim, lijepim zubima. Ali, što uzrokuje one dosadne, bijele mrlje koje se ističu na zubima i jesu li zdrave? Te prljave bijele mrlje najčešće su rezultat gubitka minerala u caklinskom sloju zuba. Ali zašto se to događa? Treba li se brinuti? Neki iznenađujući uzroci tih bijelih mrlja su:

  • Prekomjerni rast bakterija
  • Previše fluorida
  • Karijesi na mliječnim ili mladim trajnim zubima 
  • Nedostaci u prehrani
Prekomjerni rast bakterija

Bakterije vole rasti na zubima. Karijesi koje uzrokuju bakterije osobito se vole razvijati u okruženju kiselina visokog ph, koje nastaju kao posljedica razgradnje hrane u ustima. Neredovita oralna higijena i loša tehnika četkanja omogućuju bakterijama dalje cvjetanje. Aparatić za zube može otežati dobro četkanje. Važno je budno paziti na četkanje, osobito kada nosite aparatić za zube, kako se ne bi razvijale bakterije koje odstranjuju minerale sa zuba, uzrokujući bijele mrlje koje lako napreduju do punih karijesa.

Previše fluorida

Najčešće fluorid smatramo dobrim za zube, a i jest. Ali, stanje zvano fluoroza može se dogoditi ako unesete previše fluora. Ljudi koji najčešće obolijevaju od fluoroze su djeca; njihova manja tijela imaju niži kapacitet za fluorid. To je razlog zašto sve paste za zube koje sadrže fluor savjetuju pažljiv nadzor djece tijekom četkanja i upotrebe paste za zube u veličini zrna graška. Naravno, fluor u pravilnim količinama i dalje je dobar za zube, posebno u djetinjstvu kada zubi rastu, stoga je važno provjeriti sa svojim stomatologom u Zagrebu, Ivanom Antolkovićem uzimate li vi i vaše dijete odgovarajuću količinu fluorida.

Karijesi na mliječnim zubima ili mladim trajnim zubima

Kao što smo već napomenuli u blogu SAVJETI ZUBIĆ VILE O MLIJEČNIM ZUBIMA, karijesi na mliječnim zubima mogu ostaviti posljedice na trajne zube. Jedna od tih posljedica su upravo te bijele mrlje na zubima.

Nedostaci u prehrani

Prehrana u kojoj nedostaje kalcija lišava vaše tijelo građevnih dijelova zdrave cakline. U stvari, nekoliko minerala koji su dio zdrave i uravnotežene prehrane pomažu u stvaranju zubne cakline, a nepostojanje dovoljno dostupnih minerala može značiti da zubi plaćaju cijenu bijelim, demineraliziranim mrljama. Zanimljivo je da celijakija, koja uzrokuje neispravnost crijeva i ne apsorbira hranjive tvari, može uzrokovati značajne, demineralizirane bijele mrlje na zubima.

Kako liječiti bijele mrlje na zubima?

Uvijek je bolje spriječiti razvijanje bijelih mrlja, ali ako se one pojave, postoji riješenje – ENAMELOPLASTIKA – skidanje cakline zuba i nadomještanje:

Kompozitnim ispunima – u slučaju da se radi o malim mrljama

Keramičkim “chipsevima” i keramičkim ljuskicama – kod mrlja koje su prekrile veće površine zuba, treba ukloniti više cakline te je nakon toga potrebno zaštiti zub keramičkim “chipsevima” ili  keramičkim ljuskicama.

Ukoliko imate bijele mrlje na zubima, osim što mogu utjecati na samopouzdanje, s vremenom mogu prijeći u karijese. Javite se svom stomatologu u Zagrebu, Ivanu Antolkoviću, dođite na pregled u Dental Centar 4Smile kako bismo utvrdili najbolje rješenje za vaš problem. 

U Dental Centru 4Smile želimo da vi naši pacijenti mogu slobodno dijeliti svoje osmijehe!

 

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.