Zubić Vila već generacijama stavlja novce i poklončiće pod jastuke djece u zamjenu za izgubljeni zub. To nije lak posao jer ima puno dječice i puno zubića, ali zato ima odlične savjete za roditelje. Zubić Vila izdvojila je vrijeme iz svog napornog rasporeda kako bi se pozabavila nekim uobičajenim pitanjima koja dobije o dječjim zubima:

Briga o mliječnim zubima: 0-3 godine

Kada bebe počinju dobivati zube?

Djeca imaju 20 primarnih zuba (poznatiji kao mliječni zubi). Oni se mogu vidjeti već u dobi od 6 mjeseci, ali svako dijete je jedinstveno. Mliječni zubi najčešće izbijaju nešto ranije kod djevojčica nego dječaka. U dobi od 3 godine većina djece ima sve svoje mliječne zube.

Kada trebam početi četkati zube djetetu?

Pranje zubi djeteta trebalo bi početi od prvog zuba. Koristite malu, mekanu četkicu za zube ili krpicu dva puta dnevno. Započnite s vodom ili pastom za zube bez fluora. Možete početi koristiti pastu za zube s fluorom u dobi od oko 3 godine. 

Jednom kada dođe dovoljno zuba koji se dodiruju, vrijeme je da počnete koristi zubni konac ili oralni tuš. 

Zašto moram četkati dječje zube?

Iako će mliječni zubi s vremenom ispasti, oni su i dalje važni. Zdravi dječji zubi podržavaju zdravlje, razmak i usklađivanje trajnih zuba koji dolaze nakon njih. Djeca s karijesom zuba imaju veću vjerojatnost infekcije uha i sinusa i razvijanja stanja poput pretilosti, dijabetesa i bolesti srca. Zdravi zubi pomažu djeci da govore brzo i jasno, što im daje i više samopouzdanja.

Kada moje dijete treba posjetiti stomatologa?

Propadanje i karijesi mogu započeti u vrlo mladoj dobi. Mnogo zubića koje sam pokupila bili su u dosta lošem stanju, savjetovala sam se s stomatologom u Zagrebu Ivanom Antolkovićem i on kaže da se djeca trebaju pregledati oko prvog rođendana ili u roku od 6 mjeseci od kada prvi zub dođe. Tijekom ovih posjeta stomatolog će ispitati mekana tkiva, desni i čeljusti vašeg djeteta. Što ranije vaše dijete vidi stomatologa, veća je vjerojatnost da će ono imati dobro oralno zdravlje u budućnosti.

Kada djetetu treba ukinuti dudu?

Duda uvelike utječe na razvoj čeljusti djeteta. Najbolje bi bilo ukinuti dudu čim izbiju prvi zubići. Ukoliko dijete odviknete od dude između četvrtog i šestog mjeseca, kada prestaju i kolike, a nagon za sisanjem nije više tako jako izražen, odvikavanje će biti najbezbolnije. Što ćete kasnije kretati u odvikavanje, to ćete se teže riješiti dude jer će dijete postati svjesno dude i naviku će teže izbaciti.

Briga o mliječnim zubima: 4-6 godine

Kada djeca počinju gubiti mliječne zube?

Djeca obično izgube prvi zub oko 5. ili 6. godine. Prednji zubi često će biti prvi koji će ispasti. I opet, svako je dijete jedinstveno i neko će izgubiti svoj prvi zub već s 4 ili tek sa 7 godina.

Djeca će nastaviti gubiti mliječne zube sve negdje do 12. godine. Mliječni zubi ispadaju kako bi se napravilo mjesta za trajne zube. 

Koji su najbolji načini čišćenja i njegu trajnih zuba koji dolaze?

Trajni zubi su upravo to – trajni. To znači da je važno vježbati pravilnu oralnu higijenu kako bi mogli trajati cijeli život. Četkajte dva puta dnevno i koristite zubni konac ili oralni tuš. Također trebali bi redovno voditi dijete kod stomatologa. Uravnotežena prehrana također je važna. Ograničite šećer, posebno u tekućini i ljepljivim slatkišima.

Treba li paziti na nešto konkretno?

Redovni odlasci stomatologu mogu pomoći prevenirati probleme prije nego što se pojave. Važno je gledati redoslijed kojim dolaze trajni zubi vašeg djeteta. Promjena redoslijeda može ukazivati na problem. Na primjer, to može biti znak neke upale ili da nema dovoljno prostora da zub izbije van. 

Je li zaista potrebno pečaćenje fisura i kada se to radi?

Iako  je oralna higijena najbolji način za sprečavanje karijesa u mliječnim zubima, pečaćenje fisura igra važnu potpornu ulogu. Pečaćenje fisura  je preventivno zatvaranje fisura zuba kompozitnim / glasionomernim  materijalima kako bismo prevenirali primarni karijes na tim predilekcijskim mjestima. S obzirom na rasprostranjenost karijesa kod male djece, trebalo bi učiniti sve da se to spriječi.

Pečaćenje fisura potrebno je napraviti kada izbiju kutnjaci (četvorke, petice i šestice) s obzirom na to da su ti zubi najpodložniji karijesu.

S obzirom na to da su mliječni zubi privremeni, je li potrebno liječiti karijese?

Vjerovali ili ne, mliječni zubi utječu na zdravlje trajnih zuba! Mliječni zubi formiraju put za trajne zube koji pomažu vašem djetetu pri govoru i prehrani. Neobrađeni karijes u mliječnim zubima može utjecati na korijenje i širiti bakterije na trajne zube što može uzrokovati više karijesa ili bolesti desni. Ne samo da su potencijalno bolni, karijesi su jedan od glavnih razloga zašto djeca propuste odlazak školu! Izliječite karijese na vrijeme!

Eto, većina odgovora je tu, ukoliko imate dodatnih pitanja pošaljite pitanja na naš mail info@4smile.hr, naša Zubić Vila potrudit će se što prije poslati odgovor. 

 

 

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.