U ovotjednom blogu Dental Centra 4Smile istražujemo može li zubobolja ikada postati toliko ozbiljna da postane smrtonosna!

Neke su bakterije u našem tijelu potrebne i korisne, ali druge mogu uzrokovati štetne infekcije koje dovode do bolesti. Ako se ne liječi, bakterija koja uzrokuje karijes je vrsta bakterije koja može biti opasna, pa čak i kobna.

Kad nam bakterije iz hrane koju jedemo zaglave u zubima i desnima, rezultat može biti zaraženi zub. Bakterija može napadati zub dok više ne bude zdrav. Određene bakterijske infekcije u ustima nazivaju se apscesima zuba i mogu dovesti do komplikacija opasnih po život.

Što je apsces zuba?

Apsces u zubu nastaje zbog neobrađenog karijesa, parodontalne bolesti ili pukotine na zubu.

Apsces je džep gnoja na desni, korijenu ili okolnoj kosti zuba. Stomatolozi liječe apsces isušujući ga kako se ne bi proširio u krvotok. Ako se to dogodi, naziva se “bakterijemija” ili najgora komplikacija apscesa – sepsa. U zdravih osoba njihov će imunološki sustav vjerojatno uništiti nepoznate bakterije. No, kod starijih odraslih osoba ili osoba oštećenog zdravlja bakterije u krvi možda neće biti uništene.

Bakterije u krvi mogu se kretati po tijelu, šireći infekciju i dovodeći do ozbiljnih komplikacija. Mogu putovati na mjesta poput pluća, uzrokujući upalu pluća, ili u mozak, uzrokujući meningitis.

Ukoliko sumnjate da imate apsces u ustima ili ako ga stomatolog pronađe tijekom sljedećeg pregleda, nemojte paničariti. 

 Tri najčešće vrste oralnih apscesa i kako se liječe:
 • Apsces gingive ili desni

Kod apscesa ginigive znači da se apsces nalazi u zubnom tkivu usta. U tom će slučaju stomatolog Ivan Antolković morati ukloniti ili isprazniti infekciju. Ukoliko se apsces proširio, možda će biti potrebno vađenje korijenskog kanala ili zuba.

 • Parodontni apsces

Parodontna bolest je upala potpornog tkiva zuba. Parodontalni apsces je treća najčešća stomatološka hitnost. Najčešće se pojavljuje kod osoba s neliječenom parodontalnom bolešću. Vaš će stomatolog obaviti razne preglede kako bi utvrdio koji tijek liječenja najbolje odgovara vašem slučaju. Može uključivati dubinsko čišćenje kako bi se uklonio bilo koji plak zaglavljen ispod linije desni.

Više o parodontnoj bolesti pročitajte u našem blogu BOLEST KOJA DOKAZANO NAJVIŠE NAPADA POSLIJE 30-TE GODINE ŽIVOTA

 • Periapikalni apsces

Periapikalna bolest nastaje kada se karijes dugi niz godina ne liječi i napreduje prema zubnoj pulpi. Kada zub odumre bakterije se iz usta kroz rupu u zubu šire kroz korijen zuba prema vršku korijena – periapeksu. Periapikalni apsces dešava se kao rezultat borbe tijela protiv loših bakterija. Kada se to dogodi, tkivo se povlači dalje od izvora zaraze. Stvara prostor za obrambeni sustav našeg tijela da se bori neposredno uz infekciju. Periapikalni apsces nastaje kada se infekcija širi i stvara nakupinu gnoja na korijenu zuba. Stomatolozi će često drenirati periapikalni apsces i propisati antibiotike koji pomažu u uklanjanju infekcije.

Može li apsces zuba biti smrtonosan?

Iako je rijetko umrijeti od komplikacija s apscesom zuba, to se može dogoditi. Smrti od apscesa zuba prvenstveno se pripisuju periapikalnim apscesima

Ako se ne liječi, infekcija iz apscesa zuba može se proširiti tijelom. Infekcija može ući u krvotok ili kosti i doći do vitalnih organa. Apscesni zub može uzrokovati sepsu, upalu pluća i Ludwigovu anginu, što je infekcija ispod jezika koja uzrokuje oticanje i otežano disanje.

Simptomi apscesa zuba

Apscesni zub može imati nekoliko simptoma, uključujući:

 • pulsirajuća bol u blizini zuba ili desni
 • bol koja se pogoršava u ležećem položaju
 • bol prilikom žvakanja ili grizenja
 • bol koja se osjeti na vratu, čeljusti ili ušima
 • natečene desni
 • osjetljivost zuba
 • gadan okus u ustima
 • vrućica
Što ako apsces pukne sam od sebe?

Kad apsces pukne, gotovo odmah ćete se osjećati bolje. Možda ćete imati i loš okus u ustima zbog ispuštanja gnoja.

Sve apscese obavezno treba liječiti stomatolog, čak i ako su već pukli. Stomatolog će pregledati to područje i očistiti ga kako bi se osiguralo da se infekcija ne širi.

Naše oralno zdravlje toliko je povezano s našim cjelokupnim zdravljem da ga može popraviti ili ugroziti. Nikad nije kasno za početak brige o zubima. Dogovorite besplatni prvi pregled u Dental Centru 4Smile i krenimo zajedno do zdravog i lijepog osmijeha.

 

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

  Javite nam se

  Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.