Zubno meso – sve o boji zubnog mesa – koja je boja zubnog mesa normalna, a kada se treba zabrinuti? Kao što postoje različiti pigmenti i nijanse kože, tako postoje i različite boje zubnog mesa. O čemu ovisi boja zubnog mesa, koje su promjene normalne, a koje zabrinjavajuće saznajte u ovotjednom blogu Dental Centra 4Smile.

Koje je boje ljudska gingiva?

Često se opisuje kao “koraljno ružičasta” i ovisi o:
debljini epitela, stupnju keratinizacije, količini pigmentacije, temeljnoj vaskularizaciji, stupnju zdravlja gingive i prisutnosti pigmenta melanina.

Boja zubnog mesa također može varirati ovisno o lokaciji epitela:
marginalna gingiva, pričvrsna gingiva, pomična sluznica ili alveolarna sluznica (lat. mucosa) 

 Na slici u nastavku možete bolje shvatiti o kojim se dijelovima gingive zapravo radi.

Marginalna ili slobodna gingiva je najkoronarniji dio gingive. Proteže se od marginalnog ruba do kliničkog gingivalnog sulkusa.

 Pričvrsna gingiva je gusto, keratinizirano tkivo, čvrsto pričvršćeno na alveolarnu kost. 

 Boja gingive određuje se po pričvrsnoj gingivi. Pigment prirodne boje ima široki spektar nijansa, ovisno o rasi i godinama čovjeka. 

Kako izgleda zdravo zubno meso?

Kako bi bili sigurni da imate zdravo zubno meso vi ili vaš stomatolog u Zagrebu Ivan Antolković trebate pratiti nekoliko parametara koji trebaju biti ispunjeni:

 • Oštra marginalna gingiva
 • Konstantno prirodna boja
 • Papile ispunjavaju interdentalni prostor
 • Umjereno oblikovane konture
 • Čvrsta, ukrućena gingiva
 • Dobro definirani mukogingivalni spoj (spoj između pričvrsne gingive i pomične sluznice)
 • Nema krvarenja

Ružičasta, crvena ili čak malo blijeda: boja zubnog mesa može varirati ovisno o vašem zdravlju. Općenito, svijetlo do tamnije ružičaste desni znače da su zdrave, dok crvene desni pokazuju znakove osjetljivosti ili upale.

Stanje gingive je odličan način da provjerite svoje cjelokupno zdravlje. Što više obratite pažnju na boju i teksturu, prije ćete prepoznati bilo kakve nepravilnosti te na vrijeme posjetiti svog liječnika ili stomatologa u Zagrebu Ivana Antolkovića.

Postoji širok raspon boja koje se smatraju zdravim: nijanse ružičaste su tipične, ali ovisno o genetici ili čak većem izlaganju suncu, mogu biti savršeno zdrave i nijanse smeđe ili crne desni bez obzira na koji ton kože imate.

Boja zubnog mesa može se mijenjati ovisno o zdravlju ne samo usta, već i cijelog tijela. Pogledajte popis boja u nastavku kako biste saznali više o tome što bi one mogle značiti za vas i što možete učiniti da ostanete proaktivni u potrazi za zdravim i lijepim osmijehom.

Boje zubnog mesa

Ružičasta – čvrsta, ružičasta gingiva je sjajan znak zdravog, dobro njegovanog zubnog mesa.

Smeđa – ako imate tamniji ton kože, to bi mogla biti vaša prirodna boja desni. Do tamnih desni bi moglo doći i ako ste nedavno bili na suncu jer izlaganje suncu može uzrokovati tamnjenje melanina u zubnom mesu. Provjerite teksturu zubnog mesa i pazite na promjene boje na rubovima oko zuba. Zubno meso bi trebalo izgledati čvrsto i glatko bez obzira na prirodnu boju.

Crvena – crveno zubno meso označava upalu ili infekciju. Zubno meso će vjerojatno biti osjetljivo i može čak krvariti tijekom četkanja. Potražite stručni savjet kod svog stomatologa Antolkovića što prije.

Crna – crno zubno meso može biti uznemirujuće, pogotovo ako je promjena za vas nenormalna. Crno zubno meso povezano je s uporabom duhana i kao rezultat uzimanja određenih lijekova. Vaš liječnik ili stomatolog mogu pregledati vašu povijest bolesti i dati vam posebne savjete.

Žuta – blago žuta nijansa ili sluzasti sloj na zubnom mesu pokazatelj su gingivitisa. Gingivitis obično prati upaljene i natečene desni. Ovo je stanje uobičajeno i može se otkloniti posjetom stomatologu i uz poboljšanu oralnu njegu. Međutim, ako imate žutu upalu, to može biti znak virusne infekcije.

Bijela – bijele desni najčešće su uzrokovane jednom od dvije stvari. Bijeli sloj obično je posljedica gljivične infekcije i zahtijeva liječničku pomoć kako bi se vaše tijelo moglo boriti protiv infekcije. Bijele i upaljene desni, uključujući bijele plakozne promjene, bit će osjetljive i neugodne. Vjerojatno su posljedica virusne infekcije i ne treba ih ostaviti da se razviju – odmah se posavjetujte s liječnikom ili stomatologom.

Siva – Zubno meso koje izgleda kao da ima sivi sloj na površini pokazatelj su oslabljenog imunološkog sustava. Bez obzira jeste li pušač ili ste pod velikim stresom, sive desni često su povezane s bakterijskom infekcijom koja zahtijeva liječničku pomoć.

Bilo kakve promjene boje zubnog mesa treba zabilježiti i provjeriti što je prije moguće!

Održavanje usta i desni zdravima moguće je kada znate što trebate raditi i to radite redovno: četkati zube bar 2 puta dnevno, koristite oralni tuš ili zubni konac i bar jednom godišnje otići na kontrolu i profesionalno čišćenje kamenca kod svog stomatologa u Zagrebu, Ivana Antolkovića.

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

  Javite nam se

  Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.