Zubne ljuskice – kako odrediti oblik zuba koji pristaje baš meni? Pored toliko različitih estetskih stomatoloških tretmana, mogućnosti za poboljšanje i uljepšavanje osmijeha, keramičke zubne ljuskice naširoko se smatraju kao najbolja moguća terapija za savršene zube. No, nakon što se odlučite na tretman zubnim ljuskicama, drugi važan izbor je – koji oblik zuba je najprikladniji za mene?

Činjenica je da keramičke zubne ljuskice prikrivaju različita stanja zubi kao što su malformacije zuba, oštećena caklina, napukle zube ili promjene u boji na zubima. Ovaj tretman poželjniji je za većinu ljudi u odnosu na druge tretmane kao što je, na primjer, samo izbjeljivanje zubi. Izbjeljivanje zubi mijenja boju zubi, dok oblik ostaje isti.

Stomatolog u Zagrebu, Ivan Antolković, preporučuje tretman izbjeljivanja zubi prije izrade zubnih ljuskica kako bi se njihova boja prilagodila svjetlijoj nijansi zuba i kako bi se postigla visoka estetika osmijeha.

Keramičke zubne ljuskice izgledaju puno prirodnije od ostalih zubnih ljuskica poput kompozitnih zubnih ljuskica. Osim bolje estetike, prednost keramičkih zubnih ljuskica je i njihova dugotrajnost.

Kako izabrati boju i oblik zubnih ljuskica?

Da bi odabrali prave zubne ljuskice za vaš osmijeh, potrebno je uzeti u obzir mnoge čimbenike: boja, oblik i materijal zubnih ljuskica neki su od najvažnijih. Da bi odabrali najbolji oblik zubne ljuskice, treba razmotriti i nijansu bjeline koju želite na svom osmijehu.

Stomatolog u Zagrebu, Ivan Antolković, preporuča odabrati nijansu zubne ljuskice koja se dobije nakon izbjeljivanja prirodnih zuba. To je zbog postizanja najprirodnijeg izgleda. Ako se razlikuju nijanse između zubnih ljuskica i pravih zubi, postoji rizik da osmijeh izgleda neprirodno i lažno.

 

Dimenzioniranje vaših zubnih ljuskica treba ili nadograditi ili uravnotežiti oblik lica. To je razlog zašto se okrugla lica dobro uklapaju s dužim zubnim ljuskicama, dok se lica u obliku srca bolje slažu s kraćim zubnim ljuskicama. To također objašnjava zašto se dulji oblici lica loše sparuju s dugim zubnim ljuskicama, a širim oblicima lica ne pašu široke zubne ljuskice. Sve je u ravnoteži.

Kako odrediti svoj oblik lica?

Naravno, ove informacije korisne su samo ako možete pouzdano identificirati svoj oblik lica – a to može biti puno teže nego što zvuči.

Da bi vam olakšali postupak, evo nekoliko savjeta:

Vaš oblik lica je, točnije, vaš ukupni oblik glave; pod utjecajem je vrata, čeljusti, kose i ušiju. Najbolji način spajanja svih tih čimbenika je crtanje ili neki drugi način ocrtavanja oblika glave i lica. To najjednostavnije možete učiniti tako što ćete snimiti fotografiju ili pratiti svoj odraz u zrcalu.

Ako ovi pristupi daju neodređene rezultate, ne brinite; postoji i treća varijanta: prepustite se u ruke stručnjaka.

Ivan Antolković, dokotor dentalne medicine i vlasnik Dental Centra 4Smile objasnio nam je kako on pristupa izboru oblika i boje zubnih ljuskica:

     Super stvar u tome što radim je to što se sve vrti oko prilagodbe i ravnoteže lica. Zubne ljuskice omogućuju mi da izrazim svoju kreativnu stranu, koja istovremeno nosi visoku odgovornost kreiranja nečijeg osmijeha. Na prvom, besplatnom pregledu, porazgovaram s pacijentima da zajedno vidimo što je moguće na temelju njihovih želja. Također uzimam u obzir njihovu osobnost, kako razgovaraju, mimiku lica, koliko njihov stvarni osmijeh ima dodirnih točaka sa željenim osmijehom, oblik prirodnih zuba, glave i lica itd., Nakon što sve dogovorimo, pobrinem se da dobiju osmijeh koji žele. Osim estetike, posebnu pažnju posvećujem i funkcionalnosti osmijeha. Lijepo je imati savršen osmijeh, ali važno je imati mogućnost i dobro pojesti.

Kako izabrati dobrog stomatologa u Zagrebu za terapiju zubnim ljuskicama?

Kako kažu, ponavljanje je majka znanja! Iskustvo je jedan od ključnih čimbenika, ali ne i presudan. Za izradu zaista lijepih keramičkih zubnih ljuskica, osim iskustva, važan je i ljudski faktor, tj. koliko je stomatolog osobno sklon estetici, koliko je zna prepoznati, a potom i primijeniti estetski pristup. Osim stomatologa, važan je materijal zubne ljuskice i preciznost dentalnog laboratorija u kojem se po otisku zapravo izrađuju keramičke ljuskice. A ono što je zaista najvažnije je da stomatolog posluša vaše želje, objasni sve mogućnosti i da na kraju imate svoj savršeni osmijeh. Za nas savršeno znači prirodno lijepo, a za vas?   

 

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.