zubi-koji-nikad-nisu-izrasli-hipodoncija-prikaz-slucaja

Hipodoncija, urođeno stanje karakterizirano nedostatkom jednog ili više zuba, pogađa značajan dio populacije. Iako se nedostatak zuba može dogoditi u različitim dijelovima usta, u ovotjednom blogu Dental Centra 4Smile fokusirat ćemo se na prikaz slučaja gdje obje dvojke u gornjoj čeljusti nisu nikad izrasle. 

Iako se u početku može činiti kao izazov, prihvaćanje hipodoncije i razumijevanje dostupnih stomatoloških rješenja može pomoći pojedincima da vode ispunjen život sa samopouzdanjem i lijepim osmijehom.

Razumijevanje hipodoncije:

Hipodoncija se odnosi na nedostatak zuba u razvoju, koji je često posljedica genetskih čimbenika ili abnormalnog razvoja zuba tijekom djetinjstva. Među pogođenim pojedincima relativno je čest nedostatak obje dvojke u gornjoj čeljusti (12 i 22), što predstavlja specifične izazove i estetski i funkcionalno.

Rješenja za hipodnociju:

Nedostatak prednjih zubi u početku može biti uznemirujući za osobe s hipodoncijom. Osmijeh je bitan aspekt našeg izgleda i ima značajan utjecaj na samopouzdanje i društvene interakcije. Međutim, važno je zapamtiti da postoje različita funkcionalna i estetska rješenja koja mogu pomoći vratiti prirodan izgled osmijeha.

Moderna stomatologija nudi niz učinkovitih rješenja za osobe s hipodoncijom, uključujući:

  1. Ortodoncija: Prvi poželjan korak kod hipodoncije je ortodontska terapija. Što je pacijent mlađe životne dobi, to je efikasnost ortodontske terapije veća. Nakon ortodontske terapije primjenjuju se jedan od sljedeća dva tretmana:
  1. Zubni implantati: Zubni implantati su umjetni korijeni zuba koji se kirurški postavljaju u čeljusnu kost. Oni pružaju stabilnu osnovu za postavljanje zubnih krunica, učinkovito nadomještajući zube koji nedostaju. Zubni implantati su dugotrajno i estetski ugodno rješenje za hipodonciju.
  1. Fiksni zubni mostovi: Zubni most je protetski nadomjestak koji pokriva prazninu nastalu nedostatkom zuba. Sastoji se od zubnih krunica (članova) koji se učvršćuju na susjedne prirodne zube. Mostovi nude također fiksno rješenje i mogu učinkovito vratiti i funkciju i izgled.
Prikaz slučaja – Hipodoncija dvojki u gornjoj čeljusti

Pacijentica je odradila ortodonstku terapiju kako bi se pravilno rasporedili zubi u čeljusti, a posljedica toga je veći i vidljiviji nedostatak dvojki.

Taj korak je bio nužan kako bi se napravilo prostora za zubne krunice.

U idealnom slučaju na mjesta gdje nedostaju zubi ugradili bi zubne implantate. Međutim, često kod pacijenata koji pate od hipodoncije, upravo na tim djelovima gdje nedostaju zubi, čeljusna kost je tanka i također nedovoljno razvijena za ugradnju zubnih implantata. Upravo to se dogodilo u ovom slučaju.

Hipodoncija - PRIJE

Pacijentica je imala lijepe i zdrave prirodne zube, pa se stomatolog Ivan Antolković odlučio na najmanje invazivnu metodu: Inlay zubni most.

Umjesto da radi klasični zubni most sa zubnim krunicama, stomatolog Ivan Antolković napravio je Inlay zubni most pomoću zubnih ljuskica. Što znači da su susjedni zubi, jedinice i trojke bili minimalno brušeni. Dvojke je zamijenio zubnim krunicama, a zubi nosači su dobili zubne ljuskice.

Hipodoncija - POSLIJE

Pacijentica sada može uživati u potpuno funkcionalnom i lijepom osmijehu.

Hipodoncija - PRIJE I POSLIJE

Savjet Univ.mag.med. Dent. Ivana Antolkovića dr.med.dent.

“ Kao stomatolog, savjetujem onima koji se suočavaju s izazovima hipodoncije, posebice nedostatkom obje dvojke u gornjoj čeljusti, da potraže stručno vodstvo i istraže dostupna stomatološka rješenja. Stomatologija je napravila značajan napredak, nudeći niz mogućnosti za vraćanje osmijeha i poboljšanje kvalitete života.

Zapamtite, vaš osmijeh je više od pukog niza zuba. Odražava vašu osobnost, toplinu i samopouzdanje. Prihvaćanje vašeg jedinstvenog osmijeha i fokusiranje na pozitivne aspekte vašeg izgleda neće samo povećati vaše samopouzdanje, već će također pozitivno utjecati na vašu interakciju s drugima.

Posavjetujte se s kvalificiranim stomatologom koji je specijaliziran za restaurativnu stomatologiju i razumije zamršenost hipodoncije. Oni će procijeniti vaš specifični slučaj, raspraviti o najprikladnijim mogućnostima liječenja i pomoći vam da donesete informiranu odluku na temelju vaših potreba i preferencija. 

Zapamtite, hipodoncija vas ne definira. To je samo dio vašeg jedinstvenog putovanja. Prihvatite svoju individualnost, proslavite svoj osmijeh i dopustite da vaše samopouzdanje zablista. Zajedno uz podršku stomatologa i vlastito samoprihvaćanje, možete voditi ispunjen život s prekrasnim osmijehom koji odražava vašu unutarnju ljepotu i otpornost.”

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.