Kako izabrati zubara za djecu u Zagrebu, kako izbjeći da strah od zubara obilježava život vašeg djeteta? Pročitajte naš blog i saznajte kako zubar može biti prijatelj vašeg djeteta.

Većina ljudi, koji se boje odlaska kod zubara, svoj strah povlači još iz djetinjstva. Nekoliko čimbenika pridonosi dječjem strahu od stomatologa, a to su posebno roditelji. Ukoliko jedan ili oba roditelja ima razvijen strah od stomatologa, njihov strah igra veliku ulogu u strahu kod djeteta. Budući da roditeljska anksioznost može utjecati na dijete, važno je da prije svega roditelj kontrolira svoje emocije u razgovoru o posjeti kod stomatologa, a pogotovo u trenutku susreta sa stomatologom.

IGRAJTE SE STOMATOLOGA S DJETETOM

Kroz igru djeca najlakše uče, potrudite se posvetiti malo vremena i zabavi tijekom pranja zubića. Igrajte se stomatologa sa svojim djetetom. Pokažite mu u ogledalu kako izgledaju zubi kada su prljavi i kako izgledaju kada su čisti, nakon što ih opere. Neka dijete i vama pogleda zube prije i poslije pranja. Susret sa stomatologom će biti puno prirodniji ukoliko dijete već ima naviku pokazivanja i pregledavanja zubića.

KAKO IZABRATI ZUBARA ZA DJECU U ZAGREBU?

Savjetujemo roditeljima da razgovaraju s djetetom o posjeti kod stomatologa. Pričajte pozitivno, nemojte plašiti dijete.

Djeca mogu redovno posjećivati stomatologa već od prvog rođendana, nemojte čekati dok se prvi zub pokvari jer onda će djetetu odlazak zubaru ostati u sjećanju kao nešto bolno i neće više htjeti ići.

Prvi susret sa stomatologom u Zagrebu, Ivanom Antolkovićem, osmišljen je kroz upoznavanje djeteta s onim što je stomatolog. Zubar u Zagrebu Ivan Antolković, potrudit će se ostvariti pozitivnu komunikaciju s vašim djetetom. Komunikacija između roditelja, zubara i djeteta je ključna,  pomaže ostvariti osjećaj povjerenja koje traje čitav život.

Mnoga se djeca boje stomatologa upravo zbog lošeg iskustva pri prvom susretu sa stomatologom. Taj prvi posjet stomatologu imati će velik utjecaj na to kako se vaše dijete osjeća na spomen stomatologa, stoga je važno da budete spremni poduzeti potrebne korake za uspješan prvi susret.

Roditelji i stomatolog moraju dozvoliti djetetu da se opusti i dobrovoljno sjedne na zubarsku stolicu, makar to značilo više posjeta kod stomatologa dok se dijete ne opusti. Kako bi se izbjeglo dugo prilagođavanje, još jednom naglašavamo, važno je organizirati susret sa stomatologom u što ranijoj dobi.

Naravno osim roditelja, stomatolog je također ključna osoba. Stomatolog u Zagrebu Ivan Antolković svakog svojeg malog pacijenta prvo upozna, ispriča mu sve što će raditi, pokaže djetetu karijese ukoliko ih ima …(Grica i Greca),  zajedno četkaju zubiće. U trenutku kada se dijete u potpunosti opusti, pristane na suradnju, doktor Ivan polako započinje s radom tijekom kojeg cijelo vrijeme razgovara s malim pacijentom i dogovara se. Ukoliko se u bilo kojem trenutku dijete osjeti nelagodno, tretman se prekida ili usporava. Tek kada je dijete spremno nastavlja se s radom.

Ukoliko se dobro odradi priprema i dijete dovoljno rano upozna svog stomatologa u Zagrebu, te dolazi redovno na kontrole, razvit će pozitivnu sliku o posjeti zubaru. Na taj način će izbjeći neugodni strah  koji često kao posljedicu ima zanemarivanje oralnog zdravlja.

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.