Normalni zubi obično su neprozirni, no možda ćete, stojeći ispred zrcala, primijetiti da su rubovi zuba postali prozirni, tj. da propuštaju svjetlost. Moguće je da se zabrinete jer redovito posjećujete svog stomatologa i održavate redovnu rutinu oralne higijene.

U ovotjednom blogu Dental Centra 4Smile istražit ćemo uzroke koji stoje iza prozirnih zuba te načine rješavanja i sprječavanja problema prije nego što se pogorša.

ŠTO UZROKUJE DA ZUBI IZGLEDAJU PROZIRNO?

Zubna caklina je sloj koji se nalazi na vrhu zuba i dio cakline je vidljiv u zrcalu. Sama caklina je poluprozirna tanka ljuska koja čini vanjski dio zuba i ne igra značajnu ulogu u boji zuba. Sloj ispod cakline je dentin koji je stvarni pružatelj boje zuba. Boja dentina može biti bijela, gotovo bijela, siva ili žuta, ovisno o genetskim čimbenicima i vanjskim čimbenicima.

Rubovi zuba nemaju dentin i pokriveni su samo caklinom, pa bi iz tog razloga mogli izgledati sivo ili prozirno. Kad iz više razloga caklina blijedi, rubovi zuba mogu izgledati prozirno.

ZAŠTO ZUBI POSTAJU PROZIRNI?

Erozija cakline na granicama zuba čini ih prozirnima.

Određene bolesti utječu na strukturu i snagu zuba, što rezultira prozirnim zubima:

Hipoplazija cakline
Ovo je stanje nuspojava genetike i vanjskih čimbenika i rezultira stanjivanjem donjeg dijela zuba. Također, može učiniti zubnu caklinu tanjom, dajući zubima proziran izgled. Hipoplazija cakline počinje utjecati na razvoj zubi od vrlo rane dobi i nagriza minerale cakline (poznate kao hipomineralizacija), što rezultira bistrim, tj. prozirnim zubima.

Kisela erozija cakline
Redovito konzumiranje kisele hrane i pića može ne samo negativno utjecati na tijelo, već može rezultirati i preranom erozijom zubne cakline, stvarajući kao posljedicu proziran osmijeh. Kiselina dolazi iz hrane i pića i želuca zbog bulimije, jutarnjih mučnina ili gastroezofagealne refluksne bolesti.

Osim gore navedenih bolesti, razni drugi razlozi mogu učiniti prozirnim prednji ili donji dio zuba. Posjetite svog stomatologa Ivana Antolkovića i saznajte stvarni razlog transparentnosti Vaših zuba.

SIMPTOMI POVEZANI S PROZIRNIM ZUBIMA

Najistaknutiji znak prozirnih zuba je erozija cakline. Doprinosi prozirnosti zuba, a ako se postupak nastavi, izložit će se drugi sloj zuba – dentin.

Simptomi prozirnih ili transparentnih zuba uključuju:

Osjetljivost zuba:
Osjećate li osjetljivost na toplu ili hladnu hranu i piće ili su zubi osjetljivi na šećer? Ako je odgovor da, to znači da je caklina zuba ugrožena.

Ranice u ustima:
Kiseline u hrani i pićima koje konzumirate mogu nagrizati zubnu caklinu i stvoriti ranice u usnoj šupljini nalik na čireve.

Suha usta:
Povećane količine kiseline u ustima, bilo zbog neke bolesti ili prehrambenih navika, može ugroziti caklinu i uzrokovati suhoću usta. Slina osigurava ključne enzime koji pomažu u borbi protiv karijesa i propadanja zuba. Oskudica sline može se pokazati kobnom za zube jer može pojačati eroziju. Više o suhim ustima pročitajte u našem blogu SUHA USTA – SIMPTOM, A NE BOLEST

KOJI STOMATOLOŠKI TRETMANI RJEŠAVAJU PROBLEM PROZIRNIH ZUBA?

Ukoliko primijetite da zubi postaju prozirni, najbolje je odmah rezervirati termin kod stomatologa. Razgovarajte sa svojim stomatologom Ivanom Antolkovićem kako biste utvrdili što je najbolje za Vas. Budući da su prozirni zubi skloniji bakterijama koje uzrokuju karijese, najbolje je odmah započeti s liječenjem.

Na pitanje kako popraviti prozirne zube postoji nekoliko odgovora, uključujući:

Kompozitnim ispunom
Brz način da popravite prozirne rubove zuba. Nakon odabira ovog tretmana za prozirnost, na zube će se nanijeti kompozitna smola koja će se zatim oblikovati i pokriti caklinu zuba.

Keramičke zubne ljuskice:
Fantastičan način da se sakrije prozirnost zuba je primjena zubnih ljuskica. Tanke keramičke ljuske trajno sjede preko prednjih površina zuba. Za ovaj će tretman biti potrebna dva do tri posjeta stomatologu, tijekom kojih se manji sloj cakline uklanja s površine zuba, a zubne ljuskice cementiraju.

Keramičke krunice:
“Zubne navlake” izrađene od keramike zamjenjuju prirodnu krunu zuba i pružaju mu čvrstoću i strukturu. Koriste se kod većih oštećenja prirodne krune zuba.

KAKO SPRIJEČITI EROZIJU ZUBNE CAKLINE?

Ako prednji ili donji dio zuba izgleda loše ili se čini da je oko rubova prozirno, morate se pripremiti za neke zdrave navike oralne higijene. Stomatolozi preporučuju konac jednom i četkanje zubi dva puta dnevno pomoću fluoridne paste za zube kako biste zaštitili svoju caklinu od erozije. Fluor je važan za oralno zdravlje i pomaže u jačanju postojeće cakline.

U nastavku je nekoliko dodatnih savjeta stomatologa Ivana Antolkovića koje možete slijediti kako biste spriječili da Vaši zubi postanu prozirni.

Jedite i pijte zdravo:
Smanjite unos kisele hrane i pića i jedite više zdrave (neutralne) hrane i pića.

Pijte puno vode:
Pijenje vode tijekom dana pomoći će spriječiti suhoću usta. Također, neka vam postane navika piti vodu nakon što pojedete ili popijete nešto kiselo kako biste uklonili kiseline i ostatke hrane.

Povećajte proizvodnju sline:
Žvakanje hrane bez šećera pojačava stvaranje sline koja pomaže u sprječavanju suhoće usta.

Neka slamka postane Vaš prijatelj:
Kad pijete bilo što kiselo, koristite slamku kako biste izbjegli kontakt zuba s kiselim napicima.

Redovito posjećujte svog stomatologa:
Profesionalno čišćenje zubnog kamenca i pjeskarenje pomoći će u uklanjanju naslaga na zubima. Tijekom pregleda stomatolog može prepoznati i druge probleme i pružiti pravovremeni tretman.

ZAKAŽITE SVOJ TERMIN VEĆ DANAS!

Dental Centru 4Smile nudimo izuzetne usluge za svakog našeg pacijenta. Ukoliko primijetite da vam zubi postaju prozirni ili bilo kakvu promjenu u usnoj šupljini, posjetite svog stomatologa Ivana Antolkovića kako biste dobili stručni savjet.

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.