U ovotjednom blogu Dental Centra 4Smile odgovaramo na pitanje zašto se odlučiti na ortodontsku terapiju?

Kada govorimo o ortodontskoj terapiji u ovom slučaju je svejedno radi li se o fiksnom aparatiću za zube ili mobilnom poput Invisaligna. Ravni zubi su više od jednostavne estetike. Poravnavanje čeljusti i / ili zagriza može promijeniti više nego samo očito. “Loš zagriz” može biti neugodan, ali može dovesti i do nekih prilično ozbiljnih zdravstvenih problema.

Osnovni razlog za bilo koju ortodontsku terapiju je stvaranje zdravog i pravilnog zagriza, koji također može popraviti niz zdravstvenih komplikacija. Pravilnom ortodonstkom terapijom možemo spriječiti oralnu bol ili nelagodu, bolesti desni, pluća ili srca, a moguće je prevenirati i teže zdravstvene probleme.

Koji su ciljevi ortodoncije?

Ortodontsko liječenje je složen biološki proces. Uključuje promjene na čeljusnim kostima, kostima lica i mekom tkivu dok se zubi pomiču u svoje nove položaje. Dobar zagriz olakšava vam grickanje, žvakanje i govor.

Ortodontsko liječenje važno je iz više razloga. Poravnavanje zuba i čeljusti može spriječiti opsežnije oralne probleme kasnije u životu. U nekih bolesnika s teškim pomicanjem čeljusti, preventivno ortodontsko i dentofacijalno ortopedsko liječenje može spriječiti operaciju čeljusti kasnije u životu. Estetika lica i položaj usana također se mogu poboljšati ortodontskim tretmanom. Ortodoncija je više od ispravljanja zuba; može pružiti temelj za pravilnu potporu zuba, čeljusti i usana.

Koliko traje terapija ortodoncije?

Ortodoncija spada u vremenski najzahtjevniji stomatološki tretman. Međutim, s današnjim modernim bravicama Damon Clear, koje koristimo u Dental Centru 4Smile, ortodontska terapija u prosjeku traje do godinu i pol dana. 

Isto tako je i s mobilnim prozirnim aparatićem za zube – Invisalign.

Početak terapije započinje temeljitim pregledom zuba i usta, te proučavanjem zubnih zapisa poput rendgenskih snimaka, fotografija i modela zuba. Iz ovih detaljnih informacija ortodont razvija prilagođeni plan liječenja. Uz dobru njegu  i ortodontsko liječenje zubi mogu trajati cijeli život.

Ortodoncija i oralna higijena

Osim pravilnog zgriza koji je važan iz više razloga, poravnanje zubi je važno i zbog pravilnog održavanja oralne higijene. 

Oralna higijena je važan faktor u tretmanu ortodoncije. Kada su zubi zbijeni i loše pozicionirani dolazi do poteškoća pravilnog održavanja oralne higijene. Kao posljedica toga dolazi do niza problema kao što je upala zubnog mesa, karijesa, paradontoze i gubitka zuba.

Uz dobro prilagođeni ortodontski tretman zubi će se s vremenom poravnati i omogućiti pravilno održavanje oralne higijene.

Međutim, ono što nikako ne smijete zapostaviti je oralna higijena tijekom ortodontske terapije.

Tijekom nošenja aparatića za zube, pogotovo prvo vrijeme dok se pacijent/ica ne navikne, oralna higijena može biti zahtjevnija od uobičajene.

Tijekom ortodontske terapije važno je slijediti sljedeće upute za oralnu higijenu:

  • Prati zube ujutro, poslije svakog obroka i navečer
  • Najbolje je koristiti električnu četkicu s malom glavom koja može doprijeti do svih površina zuba i desni
  • Preporuka je koristiti ili intradentalne četkice ili oralni tuš kako bi se uklonio plak između zuba i na površinama bravica
  • Svakih 3 do 6 mjeseci profesionalno očistiti kamenac kod stomatologa (u Dental Centru 4Smile ta usluga je uključena u ortodonstku terapiju)

Ove upute čak nisu samo preporuka, već i uvjet za uspješnu ortodontsku terapiju. Pravilna oralna higijena je zapravo najveći uvjet za zdrave zube i desni.

Koliko je važna redovita kontrola tijekom ortodontske terapije?

Kratko i jasno: JAKO VAŽNA!

Ortodontsko liječenje može donijeti rezultate u poboljšanju života: bolju funkciju (grickanje, žvakanje, govor), poboljšani izgled i povećanje samopouzdanja. 

Savjet doktora Ivana Antolkovića:

    Pridržavajte se zakazanog sastanka, posavetujte se sa ortodontom o problemima koji mogu nastati između kontrola, pazite što jedete i pijete, izbjegavajte slatka pića i održavajte pravilnu oralnu higijenu. 

Vrijedno je uložiti napor da postignete cilj koji dijelite s vašim ortodontom: postići zdrav i lijep osmijeh koji će trajati cijeli život.

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.