Oralna higijena najčešće je povezana s četkanjem zuba i korištenjem zubnog konca ili oralnog tuša, a što je s jezikom? Zar jezik ne moramo čistiti?

Naravno da moramo! U ovotjednom blogu Dental Centra 4Smile otkrivamo 6 razloga zašto čistiti jezik!

Prljavi jezik je nehigijenski, smrdljiv i loš za zdravlje ostatka tijela.

Ukoliko do sada niste četkali jezik, dobra vijest je da je to vrlo jednostavno i treba svega nekoliko sekundi.

U nastavku saznajte 6 razloga zašto četkati jezik:

Poboljšajte okuse hrane

Jezik je pokriven je karakterističnom sluznicom, koja je hrapava jer na sebi ima četiri vrste malih bradavičastih ispupčenja (papila) u čijim zidovima se nalaze različiti receptori za čulo ukusa.

Četkanje jezika poboljšava vaše okusne pupoljke i okuse koje doživljavate uklanjanjem nakupine bakterija koje se skupljaju na jeziku. Kad je vaš jezik prekriven ovom nakupinom, okusni pupoljci nisu u potpunosti izloženi i ne mogu u potpunosti iskusiti prekrasne okuse u vašoj hrani.

Poboljšajte zdravlje srca

Loša oralna higijena povezana je s kardiovaskularnim bolestima, kao i dijabetesom i neplodnošću. Mogli biste pomisliti: “Imam odličnu higijenu zuba!”.  Međutim, ako ne stružete jezik, to je užasno velika površina u ustima koja ostane neočišćena.

Više o povezanosti kardiovaskularnih bolesti i zdravlja zuba pročitajte u našem blogu VOLITE SVOJE SRCE – BRINITE O SVOJIM ZUBIMA

Pojačajte svoj imunološki sustav

Četkanjem jezika spriječit ćete da se toksini apsorbiraju u vaše tijelo. Struganje jezika posebno je presudno dok ste bolesni, jer se na stražnjem dijelu jezika može nakupiti puno bakterija od kašljanja, kihanja ili lijekova.

Spriječite karijese

Čišćenjem jezika – posebno stražnjeg dijela – uklanjate bakterije i toksine odgovorne za plak. To se prevodi u manje nakupljanja plaka na zubima, što sprečava propadanje zuba, karijesa i bolesti desni.

Poboljšajte svoju probavu

Struganje i četkanje jezika pospješuju stvaranje sline, što pomaže u vašoj probavi.

 

Riješite se zadaha

Neka istraživanja procjenjuju da 80 do 95% neugodnog zadaha dolazi od nakupljanja hrane, bakterija, gljivica i mrtvih stanica na stražnjem dijelu jezika. Prednji dio vašeg jezika može izgledati ružičasto i zdravo, ali isplazite jezik ispred zrcala i proučite ga straga. Vjerojatno ćete tamo vidjeti bijele, žute ili čak smeđe nakupine ako ne stružete jezik – a drugi ljudi to mogu osjetiti.

Više o zadahu pročitajte u našem blogu JE LI NEUGODAN ZADAH ZNAK OZBILJNE BOLESTI? – KOJI SU UZROCI ZADAHA?

Bonus razlog  – Jednostavno je!

Čišćenje, četkanje ili struganje jezika traje svega nekoliko sekundi i jednom kada vidite koje prednosti nosi, nikada više nećete prestati!

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.