vodic-za-ciscenje-zuba-zubnim-koncem-i-oralnim-tusem

Održavanje oralne higijene igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja zuba i desni.
Iako je redovito četkanje zuba prva asocijacija za dobru oralnu higijenu, često se zanemaruje važnost dodatnih koraka – upotrebe zubnog konca i oralnog tuša.
Jeste li znali da je četkicom za zube moguće skinuti samo 65% nečistoća u oralnoj šupljini?

U ovotjednom blogu Dental Centra 4Smile donosimo vodič za pravilno korištenje zubnog konca i oralnog tuša – ključ za besprijekorno održavanje zdravog osmijeha!

ZUBNI KONAC

Zubni konac je moćan saveznik u borbi protiv plaka i karijesa. Mnogi ljudi podcjenjuju njegovu ulogu, ali pravilno korištenje zubnog konca može značajno poboljšati vašu oralnu higijenu.

KAKO ODABRATI ZUBNI KONAC?

Postoje različite vrste zubnih konaca:

Tanji ili deblji zubni konci – Odaberite debljinu zubnog konca ovisno o širini vaših međuzubnih prostora

Voštani zubni konac ili zubni konac bez voska – Voštani konac za zube bolje klizi kroz zube, manje zapinje između zuba i ne lomi se tako brzo kao konac za zube bez voska. S druge strane, zubni konac bez voska bolje upija čestice hrane i lakše se uklapa u uske međuzubne prostore pa je preporučljiviji za ljude koji imaju zube jako blizu jedan drugome.

Zubni konci s različitim okusima – Zubni konac od mentola može pružiti dodatnu svježinu vašem dahu, a zubni konci sa slatkastim voćnim okusima mogu biti idealan početak i za uvođenje zubnog konca u rutinu oralne higijene naših najmlađih!

Super zubni konac – Super zubni konac je čvršća i deblja varijanta zubnoga konca koji se koristi za čišćenje oko aparatića ili zubnih mostova. Budući da ima čvršće dijelove na svakom kraju, ova vrsta konca izdrži napor čišćenja koncem između tih složenih prostora kada nosite aparatić ili zubni most.

Zubna traka Zubna traka je slična, ali deblja i šira nego konvencionalan konac za zube. Zubna traka je dobar odabir za osobe s malo razmaknutim zubima, te je dovoljno čvrsta da ne puca lako, niti se lomi.

KAKO PRAVILNO KORISTITI ZUBNI KONAC?

Kao tehniku korištenja zubnog konca, stomatolog Ivan Antolković preporuča:

Vodič za korištenje zubnog konca
NA ŠTO OBRATITI POSEBNU PAŽNJU PRILIKOM KORIŠTENJA ZUBNOG KONCA?
 1. Ne Zaboravite Na Stražnje Zube!
  Često zanemarujemo stražnje zube, ali oni su jednako važni. Posvetite posebnu pažnju čišćenju prostora između stražnjih zuba kako biste spriječili nastanak karijesa.2. Nemojte prestati koristiti zubni konac ukoliko primjetite lagano krvarenje zubnog mesa!
  Relativno je uobičajeno da desni krvare kada prvi put počnete čistiti koncem između zuba, a sve dok krvarenje brzo prestane, obično se ne smatra problemom. Češćim korištenjem zubnog konca vaše desni će očvrsnuti pa ćete imati i manje neugode prilikom stomatoloških tretmana.
  Ako imate zdrave desni a zubno meso vam krvari na dodir alatom tijekom stomatološkog tretmana, upravo tako vaš stomatolog može znati da ne koristite dovoljno zubni konac!
  Ipak, ako sumnjate na upalu zubnog mesa, otiđite kod stomatologa po lijek koji će na jednostavan i kratak način spriječiti razvitak gingivitisa u paradontozu!
  *Napomena: Paradontozu je nemoguće izliječiti, moguće je samo značajno usporiti njen razvitak. Bolje je izliječiti gingivitis, nego usporiti paradontozu!
ORALNI TUŠ 

Oralni tuš, poznat i kao Waterpik, je moderna inovacija koja koristi mlaz vode pod pritiskom za uklanjanje ostatka hrane i plaka između zuba. Evo kako iskoristiti prednosti oralnog tuša:

 1. Nalijte vodu u spremnik: Doktor Ivan Antolković preporuča toplu vodu jer je ugodnija, posebice ako imate osjetljive zube.
 1. Osigurajte da vam je palac na gumbu ‘pauza’ kada uključite oralni tuš: Kako biste izbjegli prskanje, čistite dok lagano stisnete usne i pustite da vam voda iscuri iz usta u umivaonik ili dok držite usta potpuno zatvorena i s vremena na vrijeme zastanite da ispljunete vodu.
 1. Podesite Pravilan Pritisak: Većina oralnih tuševa omogućuje podešavanje pritiska vode. Počnite s nižim pritiskom, a zatim postupno povećavajte kako biste pronašli optimalni nivo koji vam odgovara.

Krenite s čišćenjem zuba redoslijedom kojim želite. Ne zaboravite očistiti i stranu zuba s obraza/usana i stranu s jezikom. Postavite vrh pod kutom od 90 stupnjeva u odnosu na zube. Zastanite nekoliko sekundi između zuba prije nego prijeđete duž ruba desni do sljedećeg područja.

Vodič za korištenje oralnog tuša
ZUBNI KONAC I ORALNI TUŠ – NAJBOLJI SAVEZNICI U PREVENCIJI ZUBNOG KAMENCA

Iako zubni konac i oralni tuš nisu zamjena za četkanje zuba, redovita uporeba dugoročno će uvelike pomoći održavanju vašeg osmijeha zdravim.
Dok zubni konac možete koristiti više puta dnevno, oralni tuš koristite barem jednom dnevno, idealno prije spavanja, kako biste osigurali potpunu čistoću u ustima.

KOMBINACIJA UPORABE ZUBNOG KONCA I ORALNOG TUŠA

Najbolji rezultati postižu se kombinacijom zubnog konca i oralnog tuša. Ova sinergija pruža potpunu pokrivenost čišćenju između zuba i desni.

Evo kako ih možete integrirati u svoju dnevnu rutinu:

 1. Zubni Konac: Počnite s korištenjem zubnog konca kako biste uklonili krupnije ostatke hrane i međuzubni plak.
 1. Oralni Tuš: Nakon čišćenja zubnim koncem, upotrijebite oralni tuš kako biste isprali preostale čestice hrane i bakterije.

Ovu rutinu možete prilagoditi prema svojim potrebama i vremenu, no važno je održavati dosljednost!

ZAKLJUČAK

Uz redovitu primjenu zubnog konca i oralnog tuša, uklanjate ostatke hrane do kojih četkica za zube ne može doprijeti. Uklanjanje ovih ostataka spriječit će taloženje zubnog plaka, koji se kalcifikacijom pretvara u zubni kamenac i potom uzrokuje karijes.
Održite vaše zube i desni zdravima uz ova dva jednostavna, ali moćna alata kojičine ključnu razliku u očuvanju vašeg osmijeha.
Uporabom ovih alata i posjete stomatologu sigurno će biti rijeđe, ali ipak ne zaboravite posjetiti svog stomatologa Ivana Antolkovića barem jednom godišnje za preventivni pregled!
Krenite s nama zajedno do zdravog i lijepog osmijeha!

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

  Javite nam se

  Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.