Jesu li veganske i vegetarijanske dijete rizične za oralno zdravlje, pročitajte u ovotjednom blogu Dental Centra 4Smile. Bilo da ste privremeni ili pravi vegetarijanac ili vegan, izbacivanje mesa i hrane životinjskog podrijetla iz vaše prehrane može utjecati na vaše oralno zdravlje. 

 

Vegetarijanstvo može biti korisno za vaše zdravlje, no ono kao i svaka restriktivna prehrana može pridonijeti nedostatku vitamina i minerala. Prelaskom na bilo koju drugu vrstu prehrane, od one na koju je tijelo naviklo, potrebno je dobro se informirati. Dva najčešća nedostatka kod dugogodišnjih vegetarijanaca su vitamin D i kalcij. Nedostatak vitamina D i kalcija uzrokuju omekšavanje zubi, što ih čini osjetljivijima na razvijanje karijesa i parodontnih bolesti.

Dobra vijest je da tijelo prirodno proizvodi vitamin D sa izlaganjem suncu. Pobrinite se da dobijete odgovarajuću količinu sunčeve svjetlosti koja će vam pomoći u borbi protiv ovog nedostatka, istodobno štiteći vašu kožu kremom za sunčanje koja ima odgovarajući zaštitni faktor. Također kalcij se ne nalazi samo u mliječnim proizvodima; voće, povrće, orašasti plodovi, sjemenke i slično mogu vam pružiti više nego dovoljan izvor kalcija kako bi zamijenili ono što ćete propustiti u mliječnim proizvodima. Važno je dobro istražiti i isplanirati prehranu kako tijelo ne bi ostalo bez ključnih vitamina i minerala potrebnih za oralno i opće zdravlje organizma.

Vegetarijanstvo pridonosi riziku za nedostatak vitamina B i B12. Potencijal za uznemirujuće nedostatke najviši je među mladima i tinejdžerima koji usvajaju vegetarijansku ili vegansku prehranu, a ne istražuju kako dopuniti svoju novu prehranu potrebnim hranjivim tvarima.
Upravo iz tog razloga važno je spomenuti imate li vegetarijanski ili veganski stil života na sljedećem pregledu kod vašeg stomatologa. Stomatolog u Zagrebu, Ivan Antolković može vas savjetovati koje su sve hranjive tvari potrebne za oralno zdravlje. Dnevna dopuna sa svim potrebnim vitaminima i mineralima također je dobra ideja, posebno za mlađe vegetarijance koji još uvijek rastu i razvijaju se.

Imate li iskustva s vegetarijanstvom ili veganstvom koje želite podijeliti?
Voljeli bismo čuti vaše komentare.

 

 

Prijavite se na naš Newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.

    KONTAKT