Jesu li veganske i vegetarijanske dijete rizične za oralno zdravlje, pročitajte u ovotjednom blogu Dental Centra 4Smile. Bilo da ste privremeni ili pravi vegetarijanac ili vegan, izbacivanje mesa i hrane životinjskog podrijetla iz vaše prehrane može utjecati na vaše oralno zdravlje. 

 

Vegetarijanstvo može biti korisno za vaše zdravlje, no ono kao i svaka restriktivna prehrana može pridonijeti nedostatku vitamina i minerala. Prelaskom na bilo koju drugu vrstu prehrane, od one na koju je tijelo naviklo, potrebno je dobro se informirati. Dva najčešća nedostatka kod dugogodišnjih vegetarijanaca su vitamin D i kalcij. Nedostatak vitamina D i kalcija uzrokuju omekšavanje zubi, što ih čini osjetljivijima na razvijanje karijesa i parodontnih bolesti.

Dobra vijest je da tijelo prirodno proizvodi vitamin D sa izlaganjem suncu. Pobrinite se da dobijete odgovarajuću količinu sunčeve svjetlosti koja će vam pomoći u borbi protiv ovog nedostatka, istodobno štiteći vašu kožu kremom za sunčanje koja ima odgovarajući zaštitni faktor. Također kalcij se ne nalazi samo u mliječnim proizvodima; voće, povrće, orašasti plodovi, sjemenke i slično mogu vam pružiti više nego dovoljan izvor kalcija kako bi zamijenili ono što ćete propustiti u mliječnim proizvodima. Važno je dobro istražiti i isplanirati prehranu kako tijelo ne bi ostalo bez ključnih vitamina i minerala potrebnih za oralno i opće zdravlje organizma.

Vegetarijanstvo pridonosi riziku za nedostatak vitamina B i B12. Potencijal za uznemirujuće nedostatke najviši je među mladima i tinejdžerima koji usvajaju vegetarijansku ili vegansku prehranu, a ne istražuju kako dopuniti svoju novu prehranu potrebnim hranjivim tvarima.
Upravo iz tog razloga važno je spomenuti imate li vegetarijanski ili veganski stil života na sljedećem pregledu kod vašeg stomatologa. Stomatolog u Zagrebu, Ivan Antolković može vas savjetovati koje su sve hranjive tvari potrebne za oralno zdravlje. Dnevna dopuna sa svim potrebnim vitaminima i mineralima također je dobra ideja, posebno za mlađe vegetarijance koji još uvijek rastu i razvijaju se.

Imate li iskustva s vegetarijanstvom ili veganstvom koje želite podijeliti?
Voljeli bismo čuti vaše komentare.

 

 

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.