utjecaj-probiotika-na-oralno-zdravlje

Kada je u pitanju održavanje dobre oralne higijene, često se fokusiramo na pranje zuba, korištenje oralnog tuša (waterpika) ili zubnog konca, te važnost redovitih stomatoloških pregleda.

Međutim, postoji još jedan važan faktor koji se toliko ne spominje, a zapravo ima važan utjecaj na oralno zdravlje –  probiotici.
Probiotici su sitni mikroorganizmi poznati po povezanošću a zdravljem crijeva, no jeste li znali da imaju i pozitivne učinke na oralno zdravlje?

U ovotjednom blogu Dental Centra 4Smile saznajte sve o probioticima i kako vam mogu pomoći u svakodnevnom održavanju vašeg osmijeha zdravim!

UTJECAJ PROBIOTIKA NA ORALNO ZDRAVLJE
ŠTO SU PROBIOTICI?

Probiotici su živi mikroorganizmi koji, kada se konzumiraju u adekvatnim količinama, pružaju brojne zdravstvene koristi.

Iako su primarno poznati po promicanju zdravlja crijeva obnavljanjem ravnoteže dobrih bakterija u probavnom sustavu, nedavna istraživanja sugeriraju da probiotici također mogu imati ključnu ulogu u održavanju zdrave usne šupljine.

ŠTO JE ORALNI MIKROBIOM?

Baš kao i crijeva, usta su dom raznolike zajednice bakterija, gljivica i drugih mikroorganizama. Ovaj oralni mikrobiom igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja naših usta i obrani protiv štetnih napadača.

Međutim, neravnoteža u ovom mikrobiomu može dovesti do različitih problema s oralnim zdravljem, uključujući karijes, bolesti desni i loš zadah.

KAKO PROBIOTICI POMAŽU ORALNOM ZDRAVLJU?

Probiotici djeluju na nekoliko načina kako bi podržali oralno zdravlje:

  1. Obnavljanje Ravnoteže: Unošenjem korisnih bakterija u oralni mikrobiom, probiotici mogu pomoći u obnavljanju prirodne ravnoteže mikroorganizama, sprječavajući prekomjerni rast štetnih bakterija.
  1. Borba Protiv Lošeg Zadaha: Jedan od najčešćih problema s oralnim zdravljem, loš zadah, može biti uzrokovan neravnotežom u oralnim bakterijama. Probiotici mogu pomoći u borbi protiv lošeg zadaha, odnosno halitoze, smanjujući rast bakterija koje uzrokuju neugodan miris.
  1. Prevencija Karijesa: Određeni sojevi probiotika pokazali su sposobnost smanjenja rasta bakterija koje uzrokuju karijes, poput bakterije Streptococcus mutans. Smanjenjem razine ovih štetnih bakterija, probiotici mogu pomoći u sprječavanju nastanka karijesa.
  1. Podrška Zdravlju Desni: Bolesti desni poput gingivitisa i paradontoze, karakterizirane su upalom i infekcijom desni, a često su uzrokovane neravnotežom u oralnim bakterijama. Probiotici su pokazali sposobnost smanjenja upale i podrške zdravlju desni promovirajući zdraviji oralni mikrobiom.
ODABIR PRAVIH PROBIOTIKA:

Nisu svi probiotici jednako stvoreni, a odabir pravih sojeva dobrih bakterija koje probiotici sadrže je ključan za optimalne koristi za oralno zdravlje!

Za poboljšanje oralnog zdravlja, doktor Ivan Antolković preporuča da potražite dodatke prehrani s probioticima ili namirnice koje sadrže sojeve poput Lactobacillus reuteri, Lactobacillus salivarius i Bifidobacterium lactis.

Probiotici s ovim sojevima su posebno učinkoviti za oralno zdravlje!

UKLJUČIVANJE PROBIOTIKA U VAŠU RUTINU:

Dodavanje probiotika u vašu rutinu oralne njege zapravo je vrlo jednostavno.
Probiotike možete konzumirati na iduće načine:

1. UZIMANJEM DNEVNIH DODATAKA PREHRANI:

Prilikom odabira vrste suplemenata, doktor Ivan Antolkovć savjetuje da birate probiotike u obliku koji će osigurati da što dulje stoje u vašim ustima dok se otapaju, poput pastila ili tableta za žvakanje.

Dug kontakt probiotika s mikrobiomom vaše usne šupljine osigurava da probiotici interaktiraju s vašim oralnim mikrobiomom i budu djelotvorni!

2. KONZUMIRANJEM NAMIRNICA BOGATIH PROBIOTICIMA; jogurt, kefir, mlijeko, sladoled i neke vrste sira

Važno je naglasiti da postoji još poznate hrane koja sadži probiotike, poput kiselog zelja ili kiselih krastavaca, no za samo zdravlje zuba, kisela hrana nije preporučljiv odabir.

3. KORIŠTENJEM ORALNIH PROIZVODA ZA NJEGU USTA KOJI SADRŽE PROBIOTIKE; pasta za zube i tekućine za ispiranje usta s probioticima

Ipak, prije nego počnete unositi više probiotika u svoj organizam, ne zaboravite se konzultirati sa svojim stomatologom, posebice ako imate osnovne zdravstvene probleme!

ZAKLJUČAK:

Napredovanjem znanja o oralnom mikrobiomu sve više prepoznajemo važnu ulogu probiotika u promicanju oralnog zdravlja.
Obnavljanjem ravnoteže oralnog mikrobioma, probiotici nude prirodan i učinkovit način održavanja naših osmijeha svijetlim i zdravima, boreći se protiv lošeg zadaha, karijesa i bolesti desni.

Obzirom da je čak i sama primjena probiotika prilično jednostavna, savjetujte se sa svojim stomatologom u Zagrebu, Ivanom Antolkovićem, i uz pomoć probiotika si pomozite otključati  puni potencijal zdravog osmijeha!

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.