umnjaci-vadenje-umnjaka-njega-i-alternative

Umnjaci, poznati i kao treći molari, posljednji su set molara koji obično izbijaju u kasnoj adolescenciji ili ranoj odrasloj dobi.

Umnjaci, poznati i kao zubi mudraci za svoj nadimak mogu zahvaliti činjenici da se pojavljuju u dobu kada se pretpostavlja da je osoba mudrija. Međutim, ovi kasni izbijeni zubi često dolaze sa svojim problemima.

U ovotjednom blogu Dental Centra 4Smile donosimo sve što trebate znati o umnjacima, zašto se često preporučuje izvaditi umnjake i kako se brinuti o umnjacima ako se odlučite ne izvaditi ih.

KOJA JE ULOGA UMNJAKA?

Vjerojatno ste već čuli da umnjaci nisu korisni, no je li to zaista tako?
Umnjaci su u dalekoj prošlosti bili korisni za naše pretke koji su se hranili grubom hranom. Međutim, s evolucijom naše prehrane i prakse oralne higijene, umnjaci većini ljudi u moderno doba donose više komplikacija nego koristi.

Iako umnjaci i dan danas mogu služiti kao dodatne površine za žvakanje, što je dugoročno odlična stvar, umnjaci često dovode do problema zbog njihova kasnog izbijanja i ograničenog prostora u modernoj čeljusti čovjeka. Neke od čestih problema povezanih s umnjacima uključuju:

 1. IMPAKCIJU ZUBA:

Za razliku od ostalih zuba, umnjaci su često impaktirani, što znači da ne izbijaju potpuno okomito iz linije desni i bez smetnje. Putanja rasta umnjaka često je više u vodoravnom, nego okomitom položaju.  Zbog nedostatka prostora u modernoj čeljusti, polegnutim umnjacima se na putanji rasta često mogu naći i drugi zubi pa njihovo izbijanje obično rezultira značajnijom boli i nelagodom.

 1. SUZBIJANJE PROSTORA U ČELJUSTI:

S obzirom na to da ograničen prostor u čeljusti može uzrokovati pritisak umnjaka na vaše postojeće zube, to ne dovodi samo do nelagode, već i do nesklada rasporeda zuba suzbijanjem okolnih zuba.

 1. POVEĆANI RIZIK ZA INFEKCIJE I BOLESTI DESNI:

Težak pristup umnjacima prilikom provođenja redovite oralne higijene umnjake može učiniti podložnijima infekcijama i bolestima desni.
Tako se na umnjacima češće mogu razviti karijesi koji se mogu proširiti i na okolne zube. Dugotrajnim nakupljanjem zubnog plaka na umnjacima dolazi do razvitka zubnog kamenca koji je okidač za nastanak gingivitisa i paradontoze.
Osim toga, zbog komplikacija izrastanja umnjaka i težeg provođenja oralne higijene, češće može doći i do stvaranja zubnih apscesa i fistula (gnojnih vrećica koje izgledaju poput prištića na zubnom mesu).

PREDNOSTI VAĐENJA UMNJAKA

S obzirom na potencijalne probleme povezane s umnjacima, stomatolozi često preporučuju njihovu ekstrakciju kao preventivnu mjeru.
Evo nekoliko razloga zašto se ekstrakcija umnjaka preporučuje:

 1. PREVENTIVNE MJERE:

Iako vađenje umnjaka nije obavezno, ekstrakcija se često vrši kao preventivna mjera kako bi se izbjegli potencijalni problemi u budućnosti.

 1. OLAKŠANJE BOLI:

Kao što smo ranije spomenuli, proces rasta umnjaka se često može zakomplicirati, a nerijetko je zbog komplikacija umnjacima potrebno dulje vremena za izbijanje.

Ekstrakcija impaktiranih ili problematičnih umnjaka će olakšati bol i nelagodu.
Uz to, u Dental Centru 4Smile vađenje umnjaka je bezbolan proces!

Stručno osoblje ordinacije i doktor Ivan Antolković će vam osigurati lokalnu anesteziju, propisati potrebne lijekove, te dati upute ponašanja za uspješno i brzo zacjeljenje.

 1. SPRJEČAVANJE NESKLADA:

Kada umnjaci nemaju dovoljno mjesta za izlaz ili rastu krivo, udaranjem o susjedne zube može uzrokovati pretrpanost u rasporedu zuba u čeljusti. Pretrpanost može uzrokovati oštećenje ili pomicanje ostalih zuba, čime se remeti pozicija brojnih zuba u čeljusti.

Ukoliko vaši umnjaci remete raspored ostalih zuba, njihovo će vađenje pomoći u očuvanju vašeg osmijeha.

 1. SPRJEČAVANJE INFEKCIJA:

Ukoliko vaši umnjaci uzrokuju infekcije zubnog mesa, njihovo uklanjanje će smanjiti rizik od razvitka bolesti desni i daljnjih komplikacija.

Iako umnjake možete ukloniti na vlastiti zahtjev, preporučujemo se konzultirate s našim stomatologom Ivanom Antolkovićem koji će procijeniti nužnost njihove ekstrakcije.

Ako se odlučite na vađenje umnjaka, evo što možete očekivati:

ZAHVAT VAĐENJA UMNJAKA
 1. KONZULTACIJA:

Kako bi procijenio problem s umnjacima, stomatolog Ivan Antolković će prvo pregledati vaše umnjake, a potom vas uputiti na slikanje zuba.

Na idućem pregledu, rendgenska snimka koju donosite će biti ključna za ispravno određivanje položaja rasta umnjaka, njihovog trenutnog stanja i predviđanja daljnje putanje rasta umnjaka.
Ako vi i stomatolog zajedno zaključite da je ekstrakcija umnjaka željena ili potrebna, odmah možete pristupiti procesu ekstrakcije.

 1. ANESTEZIJA:

Na prvom koraku, stomatolog Ivan Antolković će osigurati da operativni zahvat prođe u potpunosti bezbolno.

Primit ćete lokalnu anesteziju kako bi vam se omamilo područje oko zuba i osigurala udobnost tijekom postupka.

 1. VAĐENJE UMNJAKA:

Stomatolog Ivan Antolković će po što kraćem postupku ukloniti vaše umnjake.
Ovaj postupak može uključivati rezanje dijelova gingive ili dijeljenje zuba na manje dijelove radi lakšeg uklanjanja.

 1. OPORAVAK:

Nakon postupka, stomatolog Antolković će vam dati upute za postoperativnu njegu i smanjenje boli.
Oporavak obično traje nekoliko dana do nekoliko tjedana.

ZADRŽAVANJE UMNJAKA

Ako vam umnjaci ne uzrokuju komplikacije ili se komplikacije mogu riješiti jednostavnijim zahvatima, možda ćete htjeti zadržati umnjake.
Iako umnjaci nemaju veliku svrhu, kao i svi zubi u čeljusti, umnjaci pomažu u žvakanju, doprinose govoru i održavaju prirodnu strukturu vaše čeljusti.
Ukoliko se odlučite na ovaj pristup, važno je da se dobro brinete o svojim umnjacima kako bi izbjegli bilo kakve moguće komplikacije u budućnosti!

Evo kako se brinuti o svojim umnjacima:

 1. REDOVITI PREGLEDI:

Redoviti stomatološki pregledi su ključ za prevenciju bolesti svih zuba i desni.
Stomatologa biste trebali posjećivati barem jednom godišnje, a posebice je važno da ne propustite redovite preglede ako odlučite zadržati umnjake.
Kao što smo ranije spomenuli, zbog teže dostupne i vidljive pozicije umnjaka, šansa da ne primijetite mogući razvitak karijesa na umnjacima je veća nego kod ostalih zuba.

Bol je simptom koji vas može upozoriti na bolest umnjaka, no bol se javlja kada se bolest zuba već razvije!

 1. DOBRA ORALNA HIGIJENA:

Ako zadržite umnjake, izuzetno je važno da povećate temeljitost svoje oralne higijene!

Temeljitu oralnu higijenu održavajte četkanjem 2 puta dnevno po 2 minute, s posebnom pažnjom da četkicom uvijek zahvatite i umnjake.
Nastanak plaka između zubima i oko zubnog mesa koje okružuje zub, obavezno spriječite korištenjem oralnog tuša, interdentalnih četkica ili konca za zube barem jedanput dnevno!

Kada niste u mogućnosti oprati zube, privremeno isperite usta vodom!
Voda će pomoći stvaranju veće količine sline čija je uloga da pomaže u razgradnji ostataka hrane.

 1. POVEĆANA PAŽNJA NA ZNAKOVE BOLESTI:

Ukoliko propustite redoviti pregled, obraćajte posebnu pažnju na bilo kakve znakove bolesti zuba.

Česti znakovi već razvijene bolesti umnjaka su: bol, otečenost, te znakovi infekcije ili bolesti desni oko vaših umnjaka.
Ako primijetite znakove boli, važno je da više ne odgađate posjet stomatologu jer se bolest neće povući sama od sebe. Iako se simptomi mogu privremeno povući, vaš zub će i dalje biti u stadiju sve većeg propadanja!

 1. PRILAGODBA PREHRANE:

Prilagodba prehrane općenito pomaže vašem oralnom zdravlju, pogotovo ako imate dodatne zube o kojima je važno da vodite brigu! Izbjegavajte:
TVRDU I HRSKAVU HRANU zbog rizika puknuća zuba ili ozljede zubnog mesa

LJEPLJIVU HRANU jer je izuzetno pogodna za razvitak karijesa a teška za uklanjanje

SLATKU HRANU I PIĆE jer se bakterije koje uzrokuju karijes hrane šećerom

KISELU HRANU I PIĆE jer uzrokuje eroziju zubne cakline i postepeno propadanje zuba

 1. ORTODONCIJA:

Ako umnjaci uzrokuju probleme s poravnanjem, možda će vam biti potrebno ortodontsko liječenje kako biste očuvali pravilno dentalno pozicioniranje.

ZAKLJUČAK:

U svijetu oralnog zdravlja, umnjaci su česta tema zabrinutosti.

Iako se ekstrakcija često preporučuje iz brojnih razloga, ključno je donijeti informiranu odluku uz konzultaciju s vašim stomatologom Ivanom Antolkovićem.
Ako vam umnjaci ne stvaraju poteškoće, postoji mogućnost da ipak budu korisni kao dodatna površina za žvakanje, čime ćete manje trošiti i okolne zube. S pravim znanjem i brigom, umnjaci ponekad ne moraju biti izvor nelagodnosti ili problema sa zubima.

Bez obzira na to hoćete li se odlučiti za ekstrakciju ili zadržati svoje umnjake, pravilna oralna njega i redoviti stomatološki pregledi su preduvjet za održavanje zdravog i bezbolnog osmijeha. Stoga napravite prvi korak, dođite u Dental Centar 4Smile i pođite s nama zajedno do osmijeha!

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

  Javite nam se

  Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.