terapije-koje-ukljucuju-keramicke-zubne-mostove-i-keramicke-zubne-krunice

Nadoknada jednog ili više zuba je najčešća asocijacija na potrebu za zubnim krunicama i zubnim mostovima. Ipak, znate li da su zubne krunice i zubni mostovi također pravo rješenje za još brojne probleme u usnoj šupljini?
U ovotjednom blogu Dental Centra 4Smile podsjećamo vas na glavne uloge keramičkih zubnih krunica i keramičkih zubnih mostova, te donosimo terapije u kojima se najčešće koriste kako bi vratile potpunu funkcionalnost vašem osmijehu.

ŠTO SU KERAMIČKA ZUBNA KRUNICA I KERAMIČKI ZUBNI MOST?
KERAMIČKA ZUBNA KRUNICA

Keramičke zubne krunice su protetski nadomjesci koji se postavljaju na izbrušenim postojećim zubima ili na zubne implantate, kako bi vratili izgled i funkciju pojedinog zuba ili kompletno obnovili osmijeh.
Keramičke zubne krunice također jačaju zube i štite ih od daljnjih oštećenja, a dolaze u različitim materijalima s različitim karakteristikama.
Više o karakteristikama materijala keramičkih zubnih krunica možete pročitati ovdje.

KERAMIČKI ZUBNI MOST

Keramički zubni most je protetski nadomjestak koji se koristi za obnavljanje jednog ili više zuba koji nedostaju između zdravih susjednih zuba.
Keramički zubni mostovi se izrađuju s dvije keramičke zubne krunice i jednim keramičkim zubnim mostom.
U ovoj situaciji, dvije keramičke zubne krunice su pričvršćene za postojeće zube ili zubne implantate, a prazan prostor između njih je popunjen s umjetnim zubima koji leže na desnima bez potpore korijena zuba ili zubnog implantata.
Cementiranjem zubnih krunica na postojeće zube ili zubne implantate s obje strane razmaka, stomatolog Ivan Antolković osigurava se da se zubni most drži na mjestu.
Keramički zubni mostovi dolaze u različitim varijacijama materijala, a mogu biti izrađeni od bilo koje kombinacije od kojih se izrađuju keramičke zubne krunice.
Više o keramičkom zubnom mostu možete pročitati ovdje.

TERAPIJE KOJE UKLJUČUJU KERAMIČKE ZUBNE MOSTOVE I KERAMIČKE ZUBNE KRUNICE

Keramičke zubne krunice i keramički zubni mostovi su odlično rješenje za razne dentalne probleme i mogu imati vitalnu ulogu u očuvanju vašeg oralnog zdravlja.
U nastavku donosimo najčešće terapije u kojima se koriste keramičke zubne krunice i zubni mostovi pri obnovi funkcije vašeg osmijeha:

NADOMJESTAK JEDNOG ILI VIŠE ZUBA

Primarna funkcija keramičkih zubnih krunica i keramičkih zubnih mostova je nadomještanje jednog zuba ili svih zuba u čeljusti.
U terapiji nadomještanja zubi keramičkim zubnim krunicama, izbrušeni prirodni zubi služe kao nosači zubnih krunica.
U slučajevima kada zub u potpunosti nedostaje, ulogu nosača zamjenjuje zubni implantat.
Zubni implantat zamjenjuje korijen zuba i tako služi kao čvrsta i stabilna podloga koja je potrebna za postavljanje keramičkih zubnih krunica i keramičkih zubnih mostova.
Više o zubnim implantatima možete pročitati ovdje.
Nadomještanje zuba je ključno za obnovu funkcionalnosti i zdravlja osmijeha, a keramičke zubne krunice su idealno rješenje.

LIJEČENJE DUBOKIH KARIJESA ILI OSLABLJENIH VELIKIH ZUBNIH ISPUNA

Ako imate veliku “plombu” (zubni ispun) ili duboki karijes (otprilike polovicu širine vašeg zuba ili više), u tom će području vaša kost biti slaba i podložnija prijelomima.
U takvom bi slučaju ponovno ispunjavanje zuba “plombama” bilo samo privremeno rješenje, jer postoji mogućnost da zubi popucaju ili se karijes pogorša.
Postavljanje keramičke zubne krunice je dugotrajno rješenje ovog problema, osiguravajući zaštitu zuba od daljnjih oštećenja i sprječavajući potrebu za ponovnim liječenjem.

OBNOVA NAPUKNUTOG ILI SLOMLJENOG ZUBA

Keramičke zubne krunice su zapravo jedina opcija za ispravljanje i obnavljanje izgleda okrhnutog, napuknutog, slomljenog ili teško oštećenog zuba kojeg inlay/onlay/overlay ispuni ili zubne ljuskice ne mogu popraviti.
Kada postoji opasnost od raspadanja oštećenog zuba, keramička zubna krunica će ga učvrstiti, držati na mjestu i spriječiti infekciju zuba.

POPRAVAK ZUBNE CAKLINE

Energično pranje zuba te konzumiranje kiselih pića i hrane mogu istrošiti vašu zubnu caklinu.
Ako je vaša zubna caklina značajno nagrizena, kao simptom se često pojavljuje osjetljivost i promjena boje zuba.
Srećom, postoji rješenje – keramičke zubne krunice i keramički zubni mostovi, koji će obnoviti strukturu, veličinu i izgled zuba.

LIJEČENJE KORIJENSKOG KANALA

Ako ste bili podvrgnuti liječenju korijenskog kanala (endodonciji), velika je vjerojatnost da će vam trebati zubna krunica kako biste zaštitili, ojačali i vratili funkcionalnost zuba.
Liječenje korijenskog kanala obično slabi zub i povećava rizik od lomljenja ili pucanja zuba.

ISPRAVLJANJE NEPRAVILNOG POLOŽAJA I IZGLEDA ZUBA

Razmaci i praznine u vašoj usnoj šupljini neće samo loše utjecati na estetiku vašeg osmijeha, već vremenom mogu i promijeniti strukturu vaše čeljusne kosti i lica.
Kako bi nadoknadili prazna mjesta, vaši zubi se mogu i pomicati te tako dovesti do neuravnoteženog zagriza.
Uz neuravnotežen zagriz, povećava se rizik od erozije zubne cakline, bolesti desni, karijesa i poremećaja temporomandibularnog zgloba.
Međutim, uz pomoć keramičke zubne krunice ili keramičkog zubnog mosta, vaš stomatolog Ivan Antolković, uz popravak izgleda vašeg zuba može i ispraviti probleme s nepravilnim položajem zuba.

ISPRAVLJANJE PROBLEMA S IZGOVOROM RIJEČI

Jeste li znali da su upravo prednji zubi zaslužni za oblikovanje i izgovor određenih riječi ili glasova?
Ako nedostatak jednog ili više zuba ometa vaš normalan govor ili izgovor riječi, keramička zubna krunica ili keramički zubni most će riješiti vaše probleme.

ELIMINIRANJE PROBLEMA SA ŽVAKANJEM

Zubne krunice i zubni mostovi jačaju zube te im vraćaju pritisak zagriza tijekom žvakanja.
Također, keramičke zubne krunice i keramički zubni mostovi sprječavaju nepravilan položaj zuba i zagriza, te tako ravnomjerno raspoređuju snagu žvakanja na susjedne zube.
Uz zubne krunice i zubne mostove, ponovo ćete moći učinkovito jesti, te ćete izbjeći probleme s otežanim žvakanjem.

Keramičke zubne krunice i keramički zubni mostovi su najbolje rješenje za vraćanje funkcionalnosti prirodnog zuba i cjelokupnog osmijeha.
Uz obnovu funkcionalnosti i estetike osmijeha, rješavaju i ostale brojne dentalne probleme, na koje vjerojatno isprva ne bismo pomislili.
Suradnja Dental Centra 4Smile s dentalnim laboratorijem omogućuje vam individualnu i kvalitetnu izradu keramičkih zubnih krunica i mostova prema vašim željama i mogućnostima.
Vaš stomatolog Ivan Antolković će se, uz svoje stručno znanje koje garantira profesionalan rezultat, pobrinuti da terapija bude bezbolna te da u potpunosti budete zadovoljni vašim novim osmijehom.

Stoga, recite zbogom problemima nedostatka zuba i krenimo zajedno do funkcionalnog i estetskog osmijeha!

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.