Jezik je dio tijela koji uglavnom uzimamo zdravo za gotovo. Kao djeca istraživali smo svijet jezikom, ližući sve što je na vidiku (najčešće sramoteći naše roditelje). Plazili jezik pun svega i svačega rodbini i prijateljima samo kako bi dobili njihovu reakciju. U tinejdžerskim danima naučili smo više o jeziku u istraživanju prvih poljubaca i novih okusa nesvakidašnje hrane.

Ali jezik je više nego samo slučajni dio tijela, jezik igra ključnu ulogu u našoj sposobnosti da okusimo i gutamo hranu. I vjerovali ili ne, jezik može vašem stomatologu puno toga reći o vašem oralnom zdravlju i zdravlju općenito. Zapravo, mogli biste se iznenaditi!

Spremite se reći: “Ahhhhhhh!

Promjene na jeziku

Pregledajte svoj jezik! Isplazite jezik i pogledajte se u ogledalo. Zdrav jezik treba biti ružičast i prekriven sitnim čvorovima (papilama). Primijetite li bilo kakvo odstupanje od normalnog izgleda vašeg jezika ili bilo kakvu bol obratite se svom liječniku ili stomatologu.

Kvržice ili mrlje u ustima mogu biti bezopasne. No ponekad mogu dati naznake o tome što se događa s vašim ukupnim zdravljem. Infekcije, stres, problemi s lijekovima, pa čak i starenje mogu ostaviti tragove na vašem jeziku. Otkrijte što vam govori jezik i kada biste trebali posjetiti svog liječnika ili stomatologa.

Bijeli premaz na jeziku

Bijeli premaz uzrokovan je nakupljanjem bakterija i mrtvih stanica između proširenih, a ponekad i upaljenih papila na površini jezika. Premaz se većinom može ukloniti četkanjem jezika mekom četkicom za zube ili strugačem te redovitom hidratacijom.

Drugi načini smanjivanja premaza je jednostavno izbjegavanje duhana i alkohola.

Debeli bijeli premaz na jeziku „nije normalan“. Uzroci mogu uključivati gljivičnu infekciju, infekciju sifilisom, rane faze oralnog karcinoma i/ili jezika ili HIV. Debeli bijeli premaz, koji je ponekad povezan s kroničnim čirevima, krvarenjima iz usta i neugodnim dahom, treba istražiti liječnik specijalist kako bi se isključio uzrok.

Pretjerano crveni jezik

Iako pretjerano crveni jezik može biti simptom rijetke Kawasakijeve bolesti, puno je češće povezan s nedostatkom vitamina, poput folne kiseline ili B-12. Rješenje bi moglo biti jednostavno dodavanje vitaminskog dodatka jutarnjem smoothieu. Crveni jezik također može biti i simptom groznice.

“Dlakavi” jezik

Nakupljanje ostataka hrane i mrtvih stanica – zajedno s lošom oralnom higijenom – mogu stvoriti ove smeđe ili crne “dlakave” izbočine na površini jezika. Često dolazi i kao posljedica dijabetesa.

Četkica za zube ili strugač jezika uklanjaju „dlake“. Međutim, oralna dlakava leukoplakija, stanje u kojem se smeđe ili crne mrlje ne mogu ukloniti, posljedica je virusne infekcije Epstein Barr, koja je obično povezana s HIV infekcijom. Ako se dlakavost ne može ukloniti ili se ponavlja, obavezno se obratite liječniku.

Oštećeni greben jezika

Oštećeni greben jezika najčešće je posljedica škripanja zubima, tj. bruksizma. Najbolje rješenje za spriječavanje bruksizma je zaštitna zubna udlaga.

Kvržice na jeziku

Kvržice na jeziku mogu biti uzrokovane anemijom, dijabetesom, opeklinama, stresom i oralnim karcinomom. Obavezno posjetiti liječnika kako bi se točno odredio uzrok.

 

Pregledavajte svoj jezik!

Stomatolog Ivan Antolković savjetuje svakodnevno provjeravanje jezika dok perete zube i jezik.

  “Bilo kakvu promjenu boje, kvržice, čireve ili bol trebao bi nadgledati i procijeniti medicinski stručnjak ukoliko ne nestanu u roku od dva tjedna”, kaže doktor Antolković.

 

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.