UNESITE POJAM

Što jezik govori o zdravlju?

Što jezik govori o zdravlju?

Što jezik govori o zdravlju?

Jezik je dio tijela koji uglavnom uzimamo zdravo za gotovo. Kao djeca istraživali smo svijet jezikom, ližući sve što je na vidiku (najčešće sramoteći naše roditelje). Plazili jezik pun svega i svačega rodbini i prijateljima samo kako bi dobili njihovu reakciju. U tinejdžerskim danima naučili smo više o jeziku u istraživanju prvih poljubaca i novih okusa nesvakidašnje hrane.

Ali jezik je više nego samo slučajni dio tijela, jezik igra ključnu ulogu u našoj sposobnosti da okusimo i gutamo hranu. I vjerovali ili ne, jezik može vašem stomatologu puno toga reći o vašem oralnom zdravlju i zdravlju općenito. Zapravo, mogli biste se iznenaditi!

Spremite se reći: “Ahhhhhhh!

Promjene na jeziku

Pregledajte svoj jezik! Isplazite jezik i pogledajte se u ogledalo. Zdrav jezik treba biti ružičast i prekriven sitnim čvorovima (papilama). Primijetite li bilo kakvo odstupanje od normalnog izgleda vašeg jezika ili bilo kakvu bol obratite se svom liječniku ili stomatologu.

Kvržice ili mrlje u ustima mogu biti bezopasne. No ponekad mogu dati naznake o tome što se događa s vašim ukupnim zdravljem. Infekcije, stres, problemi s lijekovima, pa čak i starenje mogu ostaviti tragove na vašem jeziku. Otkrijte što vam govori jezik i kada biste trebali posjetiti svog liječnika ili stomatologa.

bijeli premaz na jeziku - 4SmileBijeli premaz na jeziku

Bijeli premaz uzrokovan je nakupljanjem bakterija i mrtvih stanica između proširenih, a ponekad i upaljenih papila na površini jezika. Premaz se većinom može ukloniti četkanjem jezika mekom četkicom za zube ili strugačem te redovitom hidratacijom.

Drugi načini smanjivanja premaza je jednostavno izbjegavanje duhana i alkohola.

Debeli bijeli premaz na jeziku „nije normalan“. Uzroci mogu uključivati gljivičnu infekciju, infekciju sifilisom, rane faze oralnog karcinoma i/ili jezika ili HIV. Debeli bijeli premaz, koji je ponekad povezan s kroničnim čirevima, krvarenjima iz usta i neugodnim dahom, treba istražiti liječnik specijalist kako bi se isključio uzrok.

Pretjerano crveni jezik - 4SmilePretjerano crveni jezik

Iako pretjerano crveni jezik može biti simptom rijetke Kawasakijeve bolesti, puno je češće povezan s nedostatkom vitamina, poput folne kiseline ili B-12. Rješenje bi moglo biti jednostavno dodavanje vitaminskog dodatka jutarnjem smoothieu. Crveni jezik također može biti i simptom groznice.

 

Dlakavi jezik - 4Smile“Dlakavi” jezik

Nakupljanje ostataka hrane i mrtvih stanica – zajedno s lošom oralnom higijenom – mogu stvoriti ove smeđe ili crne “dlakave” izbočine na površini jezika. Često dolazi i kao posljedica dijabetesa.

Četkica za zube ili strugač jezika uklanjaju „dlake“. Međutim, oralna dlakava leukoplakija, stanje u kojem se smeđe ili crne mrlje ne mogu ukloniti, posljedica je virusne infekcije Epstein Barr, koja je obično povezana s HIV infekcijom. Ako se dlakavost ne može ukloniti ili se ponavlja, obavezno se obratite liječniku.

Oštećeni greben jezika - 4Smile
Oštećeni greben jezika

Oštećeni greben jezika najčešće je posljedica škripanja zubima, tj. bruksizma. Najbolje rješenje za spriječavanje bruksizma je zaštitna zubna udlaga.

 

Kvržice na jeziku - 4SmileKvržice na jeziku

Kvržice na jeziku mogu biti uzrokovane anemijom, dijabetesom, opeklinama, stresom i oralnim karcinomom. Obavezno posjetiti liječnika kako bi se točno odredio uzrok.

 

Pregledavajte svoj jezik!

Stomatolog Ivan Antolković savjetuje svakodnevno provjeravanje jezika dok perete zube i jezik.

  “Bilo kakvu promjenu boje, kvržice, čireve ili bol trebao bi nadgledati i procijeniti medicinski stručnjak ukoliko ne nestanu u roku od dva tjedna”, kaže doktor Antolković.

 

POSEBNE PONUDE