snus-trend-bezdimnog-duhana-i-oralno-zdravlje

Električne cigarete i parilice jedne su od brojnih, modernih alternativa pušenju cigareta.
Iako njihova dugoročna štetnost još nije u potpunosti procijenjena, na tržištu postoje i druge alternative pušenju cigareta za koje već možemo zaključiti da su, nažalost, mnogo opasnije.

Jedna od takvih alternativa pušenju cigareta je i snus – trend konzumacije bezdimnog duhana koji se nedavno pojavio i u Hrvatskoj.

U ovotjednom blogu Dental Centra 4Smile saznajte što je SNUS i kako SNUS utječe na vaše opće i oralno zdravlje.

TREND SNUSA

Snus se prvi puta javlja u Francuskoj, u dalekom 16. stoljeću, a značajniji utjecaj počinje dobivati u 18. stoljeću u Švedskoj. Iako je konzumacija snusa svijetu bila donekle poznata već nekoliko stotina godina, osobito u Švedskoj, ovaj je trend tek nedavno počeo stjecati veliku popularnost među mladima diljem svijeta.

Trend konzumacije nikotinskih vrećica snusa se u Hrvatskoj nedavno poglavito među učenicima osnovnih i srednjih škola.

No, prije nego pomislite da su glavni uzrok ovoga trenda loši utjecaji vršnjaka, važno je da znate da se snus već dosta vremena prema mnogim izvorima smatra “boljom” alternativom pušenju cigareta.

SNUS je novija varijanta švedskog burmuta (snuffa) – aromatskog praha duhanskog lišća koji se uvlači kroz nosnice. Za razliku od burmuta, snus se primjenjuje sisanjem vrećice sa sadržajem u usnoj šupljini.

Činjenica da je snus proizvod bez dima od duhana navela je čak i Agenciju za hranu i lijekove (FDA) da medijski priopći kako upotreba snusa umjesto cigareta “smanjuje rizik od srčanih bolesti, kroničnog bronhitisa, raka pluća, moždanog udara i emfizema.”

Ipak, FDA je napomenula da upotreba snusa nije odobrena kao sigurna.

U nastavku bloga Dental Centra 4Smile saznajte zašto je jedina sigurna metoda očuvanja vašeg zdravlja prestanak konzumacije svih duhanskih i alternativnih proizvoda.

ŠTO JE SNUS?

Snus je bezdimni duhanskih proizvod koji se siše tako da se vrećica s pripravkom umeće ispod gornje usne.
Snus je napravljen od dehidriranog nikotina s različitim aditivima i aromama, te duhana. Pretpostavlja se kako je snus u moderno doba zaživio zahvaljujući modernim pakiranjima atraktivnog izgleda.
Vrećice snusa koje sadrže duhanski pripravak često dolaze u šarenim pakiranjima ukrašenim komadićima voća koja nalikuju slatkišima, no za vaše oralno i opće zdravlje su nažalost mnogo štetniji od svog bezazlenog izgleda.

Glavni indikator štetnosti snusa je vrlo velika doza nikotina koju sadrži jedan paketić ovog duhana za sisanje – čak 60 miligrama nikotina! Za usporedbu, jedna kutija cigareta sadrži oko 20 miligrama nikotina.

Osim problema velike ovisnosti kojeg nikotin općenito izaziva, nikotin u količinama većim od 50 miligrama može biti koban za čovjeka.  

Obzirom da je pripravak u direktnom doticaju sa gingivom ispod gornje usne, takav način primjene osigurava da se nikotin puno brže apsorbira u tijelo, odnosno direktno kroz krvotok. Ako se smjesa snusa u ustima drži dulje od 5 minuta, uzrokovat će trovanje, a u slučaju gutanja je čak moguć i smrtni ishod. Snus je dakle, daleko od bezazlene alternative pušenju!

RIZICI KORIŠTENJA SNUSA

Osim rizika nepravilne primjene snusa, korištenje snusa donosi rizik za:

1 ORALNO ZDRAVLJE

– Kancerogene bolesti usta i grla
– Opekline usne s unutarnje strane i zubnog mesa
– Malformacija oralnih pukotina
– Različite vrste pukotina na usnom nepcu
– Promjenu boje sluznice usta, ranice i čireve
– Gingivitis (Upalu zubnog mesa) i paradontozu
– Gubitak zuba
– Oralne mukozalne lezije (Oticanje ili promjene na vanjskom oblozi usta, usana ili desni)

2 OPĆE ZDRAVLJE

– Srčana oboljenja i moždani udar
– Dijabetes tipa 2 (Zbog velike količine nikotina)

3 PREDOZIRANJE

Predoziranje snusom se manifestira mučninom, povraćanjem, glavoboljom, razdražljivošću, slabijom koncentracijom, poremećajima sna, poremećajima pažnje i ubrzanim lupanjem srca.
Osim toga, u stadiju predoziranja snusom moguće je primjetiti efekt opijenosti, posebice kod mlađe populacije.

MOŽE LI SNUS POMOĆI U PRESTANKU PUŠENJA?

Zaključili smo da je snus štetan, no može li pomoći u prestanku pušenja cigareta?
Sami dokazi o tome može li snus biti učinkovito sredstvo za prestanak pušenja su mješoviti.

Dok neka istraživanja sugeriraju da bi konzumenti snusa mogli biti skloniji početi i nastaviti pušiti, druga tvrde da je upotreba snusa bila korisna za ljude koji su uspješno prestali pušiti.
Ipak, obzirom na činjenicu da snus sadrži više nikotina od cigareta, a nikotin je glavno sredstvo ovisnosti, možemo logički zaključiti da snus nije dobra opcija ako želite prestati pušiti.

SAVJETI DOKTORA IVANA ANTOLKOVIĆA ZA UČINKOVIT PRESTANAK PUŠENJA

Bilo da se radi o prestanku pušenja cigareta ili prestanku korištenja snusa, donosimo savjete stomatologa Ivana Antolkovića koji vam mogu pomoći u odvikavanju od ove štetne navike:

  1. Isprobajte zamjenske proizvode nikotina koji sigurno ne štete zdravlju: žvakaće gume, flastere, pastile i sprejeve.
  2. Zatražite recept za lijekove koji se koriste za prestanak pušenja.
  3. Izbjegavajte okruženja koja obiluju pušačima i prostore u kojima je dozvoljeno pušenje.
  4. Pripremite se za žudnje i okidače tako da imate zamjene na koje možete posegnuti, poput bezšećernih bombona, žvakaćih guma, metvica ili sjemenki suncokreta.
  5. Pronađite zdravu naviku kojom ćete zamijeniti štetnu naviku pušenja.
  6. Donesite čvrstu odluku i ostanite ustrajni. Shvatite kakve loše posljedice pušenje ima na vaše zdravlje i njegujte svoje zdravlje.
ZAKLJUČAK:

Najzdravija alternativa pušenju cigareta je apsolutni prestanak pušenja.

Imajte na umu da je štetnost svih pušačkih proizvoda uvijek prisutna, u većoj ili manjoj mjeri. Uz to, štetnost proizvoda koji su noviji na tržištu još nije niti u potpunosti analizirana.

Zamijenite štetne navike zdravima i ako je potrebno, zatražite pomoć u odvikavanju.
Stomatolog Ivan Antolković rado će vam dati savjete ili preporučiti ljekove koji bi vam mogli pomoći. Čuvajte svoje zdravlje i svoj osmijeh!

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.