Prekrasan osmijeh jedna je od glavnih komponenti ljepote. Izgled zuba ima izvanredan učinak na samopouzdanje. Istodobno čini da izgledate privlačnije i mlađe.

Ako se ne osjećate ugodno smješkajući se zbog oštećenih, razmaknutih ili nepravilnih zuba, to više nije nerješiv problem. Zahvaljujući modernoj estetskoj stomatologiji možete uživati u lijepom osmijehu. Ovdje smo da vam pomognemo da napravite promjenu i uživate u svom životu.

Tretman zubnim ljuskicama estetski je stomatološki zahvat i vrhunsko rješenje kroz koje možete uživati u bijelim i zdravim zubima. 

Odabir postavljanja zubnih ljuskica prvi je korak ka poboljšanju estetike zuba i postignuću onog pobjedničkog osmijeha za kojim ste čeznuli. Drugo je utvrđivanje koji materijal odabrati.

U ovotjednom blogu Dental Centra 4Smile saznat ćete razliku između kompozitnih zubnih ljuskica i keramičkih zubnih ljuskica.

VRSTE ZUBNIH LJUSKICA

KOMPOZITNE ZUBNE LJUSKICE

Kompozit je materijal od kojeg se osim ljuskica izrađuju i takozvane “bijele plombe” tj. kompozitni ispuni.
Kompozitne zubne ljuskice nazivaju se i izravnim zubnim ljuskicama jer se izrađuju izravno na zubu (otuda i njihovo ime), pokrivaju svu frontalnu površinu zuba i ovise o tehničkoj sposobnosti stomatologa za pravilan smještaj i raslojavanje kompozita. Dostupno je nekoliko boja i neprozirnosti, što omogućava reprodukciju ispravne opalescencije i refleksije / prolaska svjetlosti u svakoj strukturi dentina.

KERAMIČKE ZUBNE LJUSKICE

Keramičke zubne ljuskice jedan su od najljepših nadomjestaka dostupnih u estetskoj stomatologijiKeramičke zubne ljuskice u Dental Centru 4Smile uvijek se proizvode u dentalnom laboratoriju nakon što stomatolog Ivan Antolković napravi otisak pripremljenih zuba.

Keramičke zubne ljuskice plod su ručnog rada profesionalnih dentalnih tehničara koji koriste visoko kvalitetnu staklo-keramiku i kombinaciju više različitih boja keramike kako bi se postigla maksimalna sličnost boje, strukture, sjaja i refleksije prirodnog zuba.

RAZLIKA IZMEĐU KOMPOZITNIH ZUBNIH LJUSKICA I KERAMIČKIH ZUBNIH LJUSKICA

ESTETIKA

Kompozit:

 • Pacijenti koji puše imaju veliku vjerojatnost bojenja na kompozitu. Zbog organske matrice, kompozit ima sklonost abraziji zbog četkanja i na kraju mogu izgubiti početni sjaj (premaz).
 • Zbog podložnosti abraziji kompozit nije preporučljiv kod pacijenata koji pate od bruksizma
 • Kod tamnijih zuba postoji mogućnost da kompozitom nećete postići željenu boju zuba
 • Kompozit ne može ispuniti velike prostore, pa se kompozitne ljuskice ne preporučuju kada imate velike razmake između zuba, vrlo kratke zube koje želite produljiti ili su vam slomljeni veliki djelovi ruba zuba.

Kermika:

 • Keramika pokazuje staklastu površinu koja se ne podvrgava abraziji zbog svakodnevnog četkanja ili unosa hrane, te stoga poliranje i boja održavaju netaknutima tijekom godina.
 • Keramika je puno čvršći materijal od kompozita, zaljepljena je za zub posebnim stomatološkim cementom koji, kada je pravilno postavljen, omogućava čvrstoću i sigurnost da će ljuskica dugotrajno ostati na zubu.
 • Keramika ima nekoliko boja koje dolaze u bojama sličnim bojama pravih cementa i mogu se testirati prije cementiranja i lako isprati, što omogućuje odabir cementa s najboljom neprozirnošću za tamne zube i druge boje za ostale podloge.
 • Keramičkim zubnim ljuskicama mogu se pokriti i velike dijasteme (razmak među zubima), mogu se promijeniti boja, oblik, dužina i struktura zuba.

 

TRAJANJE TRETMANA

Kompozit:

 • Direktne kompozitne ljuskice moguće je napraviti u jednoj do dvije posjete kod stomatologa.

Keramika:

 

DUGOTRAJNOST

Kompozit:

 • S obzirom na podložnost abraziji i bojanju kompozita, dugotrajnost kompozitnih zubnih ljuskica ovisi o puno čimbenika: oralnoj higijeni, jačini četkanja, je li pacijent pušač ili nije, pati li pacijent od bruksizma. Stoga u idealnim uvjetima možemo reći da kompozitne zubne ljuskice mogu trajati od 5 do 7 godina, dok u realnim uvjetima možemo reći da mogu trajati 3 do 5 godina uz redovno održavanje.

Keramika:

 • Kao i kompozitne zubne ljuskice tako i keramičke zubne ljuskice zahtijevaju redovnu oralnu higijenu i kontrole kod stomatologa, međutim zbog kvalitete materijala nisu podložne promjeni boje i abraziji od četkanja. Stoga keramičke zubne ljuskice u idealnim uvjetima mogu trajati 15 godina, dok u realnim uvjetima traju 10 do 15 godina.

 

CIJENA ZUBNIH LJUSKICA

Kompozit:

 • Kompozit je sam po sebi jeftiniji materijal od keramike, ne zahtjeva rad dentalnog laboratorija, stoga je cijenovno pristupačniji od keramike.

Keramika:

 • Visoko kvalitetna keramika zahtjeva ručnu obradu dentalnog tehničara te zbog cijene materijala i obrade je skuplja od kompozita.

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

  Javite nam se

  Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.