Stomatološke hitnosti mogu se dogoditi bilo kada i bilo gdje. Mogli biste sjediti kod kuće i gledati omiljenu TV emisiju ili šetati psa u parku ili planinariti s prijateljima. Ukoliko se dogodi stomatološka hitnost, možete imati sreće pa Vam je stomatološka ordinacija u blizini. 

Ali što ako Vam do stomatološke ordinacije treba dobro trodnevno pješačenje ili je ona nedostupna zbog nekog drugog razloga?

Stomatološke hitnosti događaju se bez upozorenja. Mogu biti izuzetno mučne i mogu prouzročiti trajno oštećenje zuba i desni. Zato je važno pripremiti se na vrijeme jer nesreće se događaju kada ih najmanje očekujete. 

Započnite sada tako što ćete u kućnu ljekarnu dodati komplet prve pomoći za usta i zube.

Priprema stomatološkog pribora za prvu pomoć

Uz svakodnevna sredstava za oralnu higijenu (zubni konac ili oralni tuš, četkica za zube, pasta za zube i vodica za ispiranje usta te po želji i strugač jezika), dobro je pripremiti se i za hitne slučajeve. 

Nitko ne može predvidjeti kada će se dogoditi hitni slučaj, stoga je dobro imati pri ruci vlastiti komplet za prvu pomoć. 

Uz to, kompleti za prvu pomoć mogu biti Vaš “ključ za preživljavanje” ako puno putujete.

Evo nekoliko osnovnih stvari koje biste mogli uključiti u svoj komplet prve pomoći za usta i zube:

zubni konac
sterilna gaza
vata
gel za hlađenje
mala pinceta
stomatološko zrcalo

medicinske rukavice
dezinficijens za usta

Ovi su predmeti osnovni pribor kada su u pitanju hitne stomatološke situacije. Jeftino stomatološko zrcalo možete pronaći u lokalnim ljekarnama. Rukavice su važne za liječenje zbog klica koje osoba može imati na rukama – sprečavaju infekciju i širenje zaraznih bolesti.

Kao najbolji dezinficijens za usta stomatolog Ivan Antolković preporučuje Parodontax 0,2% – intenzivna njega za kontrolu plaka i pomoć pri aktivnoj bolesti desni te za zaustavljanje krvarenja, nadražaja i upale desni. Može se koristiti maksimalno 7 dana zaredom.

Prva pomoć za zubobolju

Lijekovi protiv bolova, kao što su ibuprofen ili paracetamol, najbolja su prva pomoć u slučaju zubobolje.

Ukoliko preferirate lijekove na biljnoj bazi, možete koristiti ulje klinčića kao prirodno sredstvo za ublažavanje boli.

!! U slučaju većih krvarenja ili nakon kirurških zahvata izbjegavajte aspirin jer može potaknuti dodatno krvarenje.

Gubitak keramičke zubne krunice ili napuknut zub

vazelin
ljepilo za proteze – npr. Corega
vosak za zube

Vazelin i vosak za zube dostupni su u svim ljekarnama. Vosak se koristi za pokrivanje slomljenih ortodontskih žica i bravica, kao i slomljenih oštrih dijelova zuba. Vazelin će poslužiti kao privremena prepreka između ozljede i vaših usta.

U slučaju otpadanja zubne krunice ili neke vrste protetskog nadomjestka možete koristiti Corega ljepilo za proteze.

!! Ukoliko se ljepilo stavlja na brušeni zub ispod zubne krunice, smije se držati maksimalno 10 dana. Nakon toga prirodni zub počinje truliti.

Zato je važno obratiti se stomatologu što je prije moguće.

Prva pomoć kod pojave afti ili posljedica ozljeda usne šupljine

Preporuka doktora Antolkovića u tim situacijama je AftaMed gel.

Čirevi u ustima (afte) predstavljaju upalni proces koji uključuje pojavu bolnih ulceroznih lezija u usnoj šupljini.
Posebna formulacija Aftamed gela ne samo da odmah umanjuje bol, već, prema rezultatima kontroliranih kliničkih studija, uspješno potpomaže zacjeljivanje čireva i smanjuje njihov broj reguliranjem upalnih procesa i rehidratacijom tkiva zahvaljujući hijaluronskoj kiselini.
Ne sadrži alkohol.

Važna napomena stomatologa Ivana Antolkovića

Stomatološki kompleti za prvu pomoć važna su imovina za oralno zdravlje Vas i vaše djece. Budući da se hitni slučajevi dogode neočekivano, uvijek je dobra ideja spremno ih dočekati i riješiti ukoliko u kućnoj ljekarni imate i komplet za stomatološku prvu pomoć. Uz to preporučujem da ga dodate i u prvu pomoć za putovanja. S druge strane, ipak je najbolje izbjeći hitne slučajeve i uopće ih ne doživjeti. Većina stomatoloških hitnih slučajeva može se spriječiti, a ključ njihovog izbjegavanja isti je kao i ključ za održavanje dobrog oralnog zdravlja, a to je redovitim posjetima stomatologu. Stomatolozi mogu otkriti probleme prije nego što oni postanu ozbiljni. Stomatolog je ujedno i vaš najbolji resurs za sve nedoumice i pitanja koja se odnose na dobrobit vaših zuba i usne šupljine. Što se tiče hitnih stomatoloških slučajeva, iako ste spremni na samostalno rješavanje scenarija, ipak je presudno potražiti profesionalnu stomatološku pomoć odmah nakon što osjetite pulsirajuću zubnu bol ili ozljedu u ustima. Naravno, čim je to moguće.

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.