povucene-desni-uzroci-i-rjesenja

.

Jeste li primijetili da vam zubi izgledaju duže nego inače?
Ili ste osjetili osjetljivost ili bol u zubima? 

Ako je tako, možda imate povučene desni, poznate i kao recesija desni. Recesija zubnog mesa čest je stomatološki problem koji može pogoditi svakoga i važno ga je riješiti kako biste spriječili daljnje komplikacije. 

U ovotjednom blogu Dental Centra 4Smile raspravljat ćemo o uzrocima povlačenja desni i dostupnim rješenjima za njihovo liječenje.

Što uzrokuje recesiju desni?

Do recesije desni dolazi kada se tkivo desni koje okružuje i podupire zube povuče ili se istroši, izlažući veći dio zuba ili korijena zuba. To može dovesti do raznih stomatoloških problema, uključujući karijes, osjetljivost, pa čak i gubitak zuba. 

Najčešći uzroci povlačenja desni uključuju:

 • Paradontoza: ovo je najčešći uzrok povlačenja desni. Parodontitis, također poznata kao bolest desni, infekcija je koja oštećuje tkivo desni i kost koja podupire vaše zube.
 • Pretjerano četkanje: Prejako pranje zubi ili korištenje četkice za zube s tvrdim vlaknima može uzrokovati trošenje cakline i povlačenje zubnog mesa.
 • Genetika: Neki ljudi mogu biti skloniji recesiji desni zbog svoje genetske strukture.
 • Loša oralna higijena: neuspjeh četkanja i čišćenja zuba koncem redovito može dovesti do nakupljanja plaka i zubnog kamenca, što može uzrokovati bolesti desni i povlačenje desni.
 • Hormonalne promjene: Promjene u hormonima tijekom puberteta, trudnoće i menopauze mogu uzrokovati da desni postanu osjetljivije i vjerojatnije je da će se povući.
Rješenja za recesiju desni

Ako imate recesiju desni, nemojte paničariti. Postoji nekoliko dostupnih rješenja za liječenje problema, ovisno o težini stanja. 

Najčešća rješenja za recesiju desni:

 • Skidanje kamenca i kiretaža: Ovo je postupak dubinskog čišćenja koji uklanja naslage i kamenac sa zuba i desni. Stomatolog će koristiti posebne alate za uklanjanje nakupina ispod ruba desni i izravnati površinu korijena zuba kako bi se desni ponovno pričvrstile.
 • Presađivanje desni: Ovo je kirurški postupak koji uključuje uzimanje tkiva iz drugog dijela usta ili korištenje sintetičkog materijala za pokrivanje izloženog korijena i obnavljanje linije desni.
 • Pinhole kirurgija: Ovo je minimalno invazivna kirurška tehnika koja uključuje pravljenje male rupice u tkivu desni i korištenje posebnih instrumenata kako bi se tkivo lagano olabavilo i kliznulo preko izloženog korijena kako bi se pokrilo.
 • Laserska terapija: Ovo je nekirurški postupak koji koristi laser za uklanjanje bakterija i stimuliranje rasta zdravog tkiva.
 • Ortodontski tretman: Ponekad položaj zuba može pridonijeti povlačenju desni. Ortodontski tretmani, poput aparatića za zube, mogu pomoći u ponovnom postavljanju zuba i smanjiti rizik od daljnjeg povlačenja desni.
 • Keramičke zubne ljuskice: Ponekad se izloženi zubni vratovi mogu pokriti keramičkim zubnim ljuskicama
Sprječavanje recesije desni

Prevencija je uvijek bolja od liječenja, a postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste spriječili pojavu recesije desni. 

Evo nekoliko savjeta stomatologa Ivana Antolkovića koji će vam pomoći u održavanju zdravih desni:

 • Redovito četkajte zube i koristite zubni konac ili oralni tuš: Četkajte zube dva puta dnevno četkicom s mekim vlaknima i pastom za zube. Koristite zubni konac ili oralni tuš najmanje jednom dnevno kako biste uklonili plak i ostatke hrane između zuba.
 • Koristite vodicu za ispiranje usta: dobra vodica za usta može vam pomoći u ubijanju bakterija i osvježiti dah.
 • Koristite četkicu za zube s mekim vlaknima: Odaberite četkicu za zube s mekim vlaknima kako ne biste oštetili caklinu i desni.
 • Ne pretjerujte s četkanjem: prejako ili prečesto četkanje može uzrokovati trošenje cakline i povlačenje desni.
 • Prestanite pušiti: pušenje može povećati rizik od bolesti desni i recesije desni.

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

  Javite nam se

  Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.