Pivo i zubi – našli smo izgovor za nazdraviti! – Za vrijeme blagdana i slavlja, oralno zdravlje je mnogima bilo zadnje na pameti. Ove dane proveli smo u obilju hrane i pića. A o posljedicama, normalno, ne razmišljamo. Alkoholna pića imaju niz učinaka na zube i desni. Iako su mnogi od tih učinaka štetni, neka pića zapravo mogu biti korisna, uključujući neke vrste piva.

Utjecaj alkohola na oralno zdravlje

Zašto alkoholna pića utječu na vaše zube? Očigledan odgovor je da sadrže šećer, koji potiče rast bakterija koje proizvode plak. Kiselija pića mogu nagrizati zubnu caklinu, ostavljajući zube ranjivijima za karijese. Ali to nije cijela priča. Alkohol smanjuje količinu zaštitne sline koju proizvodimo u ustima, što smanjuje mogućnost  da se šećeri i kiseline prirodno neutraliziraju i isperu. Pri češćoj konzumaciji alkoholnih pića može doći do iritacije mekih tkiva u ustima, uzrokujući eroziju desni i obrazne sluznice, što povećava šanse za rak usne šupljine.

Alkoholna pića koja je bolje izbjegavati

Srećom za većinu ljubitelja piva, najgori kandidati su slatki, voćni, kiseli napitci koji napadaju zube šećerom i kiselinama, polako dehidrirajući usta i potičući rast bakterija. Vino je također vrlo kiselo, a žestoka pića pomiješana s gaziranim bezalkoholnim pićima deponiraju šećer i kiseline tamo gdje ih najmanje želite. Čak i pivo ima svoje loše strane, jer neke vrste piva, uključujući i tamnije pivo, mogu biti vrlo kisela.

Pivo – hranjivije nego što mislite!

Postoje neke dobre vijesti o pivu: umjerena konzumacija može pomoći pri oslobađanju više želučane kiseline iz želučanih stanica kako bi se pomoglo u probavi i kontrolira rast bakterija u želucu. Umjerena konzumacija također može smanjiti razinu lošeg kolesterola i povećati dobar kolesterol. Pivo može pomoći u zaštiti srca od srčanih bolesti, a kod pivopija dolazi do 40% smanjenja bubrežnih kamenaca, jer pivo hidrira i pomaže ispiranje bubrega.

Srećom za ljubitelje pive, ona sadrži i tvari koje su izvrsne za zube! Prava piva i craft piva s visokim sadržajem ječma i hmelja sadrže visoke razine silicijevog dioksida i kalcija, koji koriste našem tijelu kako bi ojačali kosti, kosu, nokte i zube. Studija sa Sveučilišta u Iowi pokazala je da te pive mogu spriječiti gubitak minerala iz zuba, štiteći ih od demineralizacije i propadanja. Pivo je također opterećeno taninima, koji, iako mogu uzrokovati bojenje, smanjuju sposobnost bakterija da prijanjaju na površinu zuba. Ako pijete pivo u umjerenim količinama, zapravo činite uslugu svojim zubima. Nikada nije bilo boljeg izgovora za uživanje u pravoj krigli!

Kako spriječiti propadanje zuba povezano s alkoholom?

Čak i ako uzmete u obzir pozitivne učinke piva, ono još uvijek sadrži šećer i kiseline, a važno je osigurati se da konzumacija alkoholnih pića ne šteti vašim zubima. Samo uživajte u umjerenim količinama i također dobro vodite brigu o zubima uz redovno četkanje, čišćenje zubnim koncem i redovite posjete stomatologu u Zagrebu. Nazovite Dental Centar 4Smile na broj +385 (01) 8891 461  kako biste danas zakazali svoj termin i besplatni pregled.

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.