organska-pasta-za-zube-vs-tradicionalna-pasta-za-zube

Održavanje dobre oralne higijene presudno je za cjelokupno zdravlje i dobrobit. Pranje zubi dva puta dnevno jedan je od najvažnijih aspekata oralne njege. S toliko mnogo opcija pasta za zube dostupnih na tržištu, može biti izazovno odabrati pravu. Posljednjih godina organska pasta za zube postala je popularna opcija među potrošačima. 

U ovotjednom blogu Dental Centra 4Smile istražit ćemo razlike između organske i tradicionalne paste za zube.

Sastojci pasta za zube

Tradicionalna pasta za zube

Također poznata kao konvencionalna pasta za zube, najčešće je korištena vrsta paste za zube u cijelom svijetu. Obično sadrže fluorid, mineral koji pomaže ojačati zube, spriječiti karijes i popraviti ranu fazu karijesa. Ostali uobičajeni sastojci tradicionalne paste za zube uključuju abrazive, sredstva za pjenjenje i konzervanse.
Abrazivi, poput silicija ili kalcijevog karbonata, pomažu u uklanjanju površinskih mrlja i naslaga sa zuba. Sredstva za stvaranje pjene, kao što je natrijev lauril sulfat, stvaraju djelovanje pjene koje pomaže u ravnomjernoj raspodjeli paste za zube u ustima.

Organska pasta za zube

Organska pasta za zube alternativa je tradicionalnoj pasti za zube. Organska pasta za zube napravljena je od prirodno dobivenih sastojaka kao što su eterična ulja, biljni ekstrakti i minerali. Prirodna pasta za zube ne sadrži sintetske aditive, umjetna sladila i konzervanse. Neke prirodne formulacije pasta za zube mogu sadržavati fluorid, dok druge mogu koristiti druge prirodne sastojke poput sode bikarbone, ksilitola ili aktivnog ugljena.

Prednosti i nedostaci organske paste za zube

Jedna od prednosti korištenja organske paste za zube je ta što sadrži manje sintetičkih sastojaka, što je čini održivijim izborom. Mnoge marke prirodnih pasti za zube također koriste ekološki prihvatljive materijale za pakiranje, čime se dodatno smanjuje njihov utjecaj na okoliš.
Osim toga, organska pasta za zube često je nježna prema zubima i desnima, što je čini dobrim izborom za osobe s osjetljivim zubima ili desnima. Međutim, važno je napomenuti da nisu sve formulacije prirodnih zubnih pasti jednake, a neke možda neće biti učinkovite
u sprječavanju karijesa ili smanjenju plaka.

Prednosti i nedostaci tradicionalne paste za zube

Tradicionalna pasta za zube je lako dostupna i lako ju je pronaći. Također je obično cjenovno pristupačnija od organske paste za zube. Tradicionalna pasta za zube također ima dugu evidenciju dokazane učinkovitosti u promicanju oralnog zdravlja, posebno s dodatkom fluorida.
Međutim, neki ljudi mogu biti zabrinuti zbog mogućih zdravstvenih rizika povezanih sa sintetičkim aditivima i konzervansima u tradicionalnoj pasti za zube.

Zaključak

Zaključno, i tradicionalna i organska pasta za zube imaju svoje prednosti i nedostatke. Odabir zubne paste u konačnici ovisi o osobnim preferencijama, stomatološkim potrebama i zdravstvenim problemima. Važno je pročitati deklaraciju i razumjeti sastojke u pasti za zube prije donošenja odluke.

Bez obzira na odabranu vrstu zubne paste, važno je prati zube dva puta dnevno po dvije minute, svakodnevno čistiti zubnim koncem ili oralnim tušem i redovito posjećivati stomatologa radi pregleda i čišćenja zubnog kamenca.

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.