mikrodoncija-i-makrodoncija-preveliki-i-premaleni-zubi

Svijet stomatologije ispunjen je raznovrsnim i zanimljivim stanjima koja mogu utjecati na izgled vašeg osmijeha.
Iako su različitosti ono što nas krasi, problem se javlja ako određena stanja mogu narušiti i funkciju osmijeha.
Dva takva stanja koja često prolaze nezapaženo su makrodoncija i mikrodoncija.

Makrodoncija i mikrodoncija su stomatološke anomalije u kojima su pojedini zubi ili znatno veći (makrodoncija) ili manji (mikrodoncija) od prosječne veličine ostalih zuba u čeljusti.
Takvi pojedini zubi koji se veličinom vidljivo razlikuju od ostalih u čeljusti primarno stvaraju estetsku anomaliju u harmoniji osmijeha, no također mogu i narušiti funkcionalnost i zdravlje osmijeha.

U ovotjednom blogu Dental Centra 4Smile saznajte sve o makrodonciji i mikrodonciji, uključujući njihove uzroke, učinke i potencijalne tretmane.

MAKRODONCIJA – Izazov prevelikih zuba

Makrodoncija je stanje koje se karakterizira neobično velikim zubima.
Ovi zubi mogu narušiti harmoniju osmijeha i oralnog zdravlja, a postoje dvije glavne vrste makrodoncije: prava i relativna.

  1. PRAVA MAKRODONCIJA:

Prava makrodoncija je stanje u kojem su zubi zaista veći od normalne veličine, najčešće zbog genetike ili razvojnih abnormalnosti.
Ljudi s makrodoncijom često imaju jedan ili dva zuba u ustima koji su neobično veliki, a ponekad dva zuba srastu zajedno, tvoreći iznimno veliki zub.

Prava makrodoncija je često povezana s poremećajem rasta, gigantizmom, gdje cijelo tijelo prolazi kroz nenormalan rast zbog prekomjerne proizvodnje hormona rasta.
Osim gigantizma, makrodoncija može biti uzrokovana i drugim genetskim faktorima ili okolinom, a muškarci imaju veću vjerojatnost za ovakvo stanje nego žene.

  1. RELATIVNA MAKRODONCIJA:

Relativna makrodoncija se događa kada zubi izgledaju veći zbog činjenice da su okolni zubi neuobičajeno mali.
Ova optička iluzija može se dogoditi kada su jedan ili više zubi nedovoljno razvijeni ili nedostaju, što uzrokuje da susjedni zubi izgledaju veći u usporedbi.

UČINCI I IZAZOVI MAKRODONCIJE:

Iako se na prvu čini kako je makrodoncija pretežito estetski problem, u mnogim slučajevima ovo stanje može utjecati i na samo zdravlje i funkciju osmijeha.

ZDRAVSTVENI PROBLEM MAKRODONCIJE

Zbog nepravilne veličine zuba koji utječu i na poravnanje ostalih zuba u čeljusti, oralna higijena često može biti izazovnija za pravilno održavanje.
Netemeljito održavanje oralne higijene dovodi do problema s desnima i povećanog stvaranja karijesa.

FUNKCIONALNI PROBLEM MAKRODONCIJE

Kao što smo već spomenuli, zbog različite veličine zuba, mogu se pojaviti funkcionalni problemi, uzrokovani nepravilnim zagrizom i iskrivljenim poravnanjem zuba.
Neravnomjeran zagriz može uzrokovati naprezanje mišića u čeljusti tijekom normalnih aktivnosti poput žvakanja, govora ili konzumacije hrane.

ESTETSKI PROBLEM MAKRODONCIJE

Estetski, makrodoncija može uzrokovati probleme sa samopouzdanjem, jer se veći zubi često vrlo primjetni u osmijehu.

SANIRANJE MAKRODONCIJE

Tretmani za makrodonciju ovise o vrsti makrodoncije, težini slučaja i individualnom stanju. Pristupi kojima saniramo stanje makrodoncije su:

1) SMANJENJE ZUBA

U slučajevima prave makrodoncije, preveliki zubi mogu se oblikovati i smanjiti korištenjem stomatoloških tehnika stanjivanja zubne cakline i korištenja keramičkih zubnih ljuskica.

Zahvaljujući svojstvima keramičkih zubnih ljuskica da mijenjaju oblik, širinu i dužinu zuba, zubne ljuskice mogu u prikriti razliku u veličini zuba, garantirajući visoku estetiku i prirodan izgled osmijeha.

2) ORTODONTSKI TRETMAN

Nepravilan položaj zuba i nepravilan zagriz uzrokovani stanjem makrodoncije mogu se ispraviti ortodontskim tretmanom.
Važno je napomenuti da je ortodontski tretman najefikasniji u razvojnoj dobi, prije nego se čeljust u potpunosti razvije i zubi steknu fiksan položaj.
Fiksan položaj zuba u kasnijoj životnoj dobi je teško trajno i efikasno ispraviti.

3) ORALNO KIRURŠKI ZAHVAT

U težim slučajevima makrodoncije, uz pomoć oralne kirurgije možemo ukloniti ili premjestiti iznimno velike zube.
Prije svakog uklanjanja zuba potrebno je da vaš stomatolog stručno procijeni situaciju, kako bi se uvjerili da zaista ne postoji drugo rješenje koje bi za vaš slučaj bilo efikasno.
Ukoliko je zube zaista potrebno ukloniti, zube će vjerojatno biti potrebno nadoknaditi kvalitetnim rješenjima zubnih implantata ili zubnim krunicama kako bi se vratila puna funkcionalnost i estetika vašem osmijehu.

MIKRODONCIJA – Izazov premalih zuba

Mikrodoncija je, dakle, stanje u kojem su zubi manji od normalnog. Ovo stanje također se može podijeliti na pravu i relativnu mikrodonciju.

  1. PRAVA MIKRODONCIJA:

Prava mikrodoncija se događa kada su zubi zaista premaleni zbog genetskih faktora ili razvojnih problema.
Ovo stanje može utjecati na jedan ili više zuba, rezultirajući nerazmjernim izgledom osmijeha.

  1. RELATIVNA MIKRODONCIJA:

Obrnuto od relativne makrodoncije, relativna mikrodoncija uzrokuje da zubi izgledaju manje zbog veće veličine susjednih zuba. Ova situacija može nastati kada jedan ili više zubi nerazmjerno narastu.

UČINCI I IZAZOVI MIKRODONCIJE:

Kao i kod makrodoncije, mikrodoncija ne utječe samo na estetiku osmijeha, već može utjecati i na zdravlje i funkciju osmijeha.

ZDRAVSTVENI PROBLEM MIKRODONCIJE

Zbog razlike u veličini zuba, održavanje temeljite oralne higijene može biti izazovnije.
Obzirom da je dobra oralna higijena prevencija za stvaranje karijesa i bolesti zubnog mesa poput gingivitisa i paradontoze, osobe sa stanjem mikrodoncije bi trebale stavljati veliku važnost na redovne posjete stomatologu.

Ukoliko niste u mogućnosti sanirati stanje mikrodoncije ili makrodoncije, posjeti stomatologu zbog kontrole zubnog mesa i redovnog čišćenja zubnog kamenca pomoći će održati vaše zube zdravima.

FUNKCIONALNI PROBLEM MIKRODONCIJE

Kao i kod makrodoncije, funkcionalnost osmijeha sa stanjem mikrodoncije može biti narušena, otežavajući žvakanje i govor.
Mikrodoncija može dovesti do problema s razmakom zuba, jer manji zubi mogu stvoriti praznine u zubnom luku.

ESTETSKI PROBLEM MIKRODONCIJE

Stanje mikrodoncije također utječe na estetiku osmijeha, jer mali zubi mogu učiniti da se osmijeh doima neuravnoteženim.

SANIRANJE MIKRODONCIJE

Za saniranje mikrodoncije u većini slučajeva su potrebni nešto manje invazivni tretmani nego kod makrodoncije.
Tretmani za saniranje mikrodoncije su:

1) POVEĆANJE ZUBA

Kako bi premale zube učinili većima, kompozitnim materijalom nadograđujemo mali zub, čime se povećava njihova veličina i proporcija.
Kompozitna nadogradnja zuba je dobro funkcionalno i estetsko rješenje ali ne pruža vrhunsku razinu estetike kao što je slučaj kod keramičkih zubnih ljuskica.

Keramičke zubne ljuskice su najkvalitetnije estetsko rješenje za nadogradnju premalog zuba, jer svojom prozirnošću stvaraju prirodan izgled zuba. Osim toga, keramičke zubne ljuskice su čvršće od kompozita, što znači da imaju veću dugotrajnost.

Važno je napomenuti da su keramičke zubne ljuskice izrazito otporne na mrlje i obojenja zuba, što nije slučaj kod kompozita.

Ipak, keramičke zubne ljuskice mogu se primjeniti isključivo ako je zub zdrav.
Ako imamo situaciju da je premali zub bio liječen, a baza zuba može pružiti dovoljnu potporu, dimenzije zuba možemo povećati zubnim krunicama

2) ZATVARANJE DIJASTEAMA I ISPRAVLJANJE ZAGRIZA

Kako bi zatvorili razmake među zubima i poravnali zagriz, koristimo ortodontski tretman.
Kao što smo već spomenuli i kod makrodoncije, preduvijet ekifasnosti ortodontskog tretmana je čeljust u razvojnoj dobi.

U slučaju kada ortodonstki tretman nije moguć, osmijeh možemo uskladiti planskim postavljanjem zubnih ljuskica ili krunica.
Postavljanjem protetskih nadomjestaka na zube možemo prikriti razmake, oblikovati zagriz i tako podići estetiku osmijeha na bolju razinu.

ZAKLJUČAK

Makrodoncija i mikrodoncija mogu predstavljati izazove u pogledu estetike i funkcionalnosti osmijeha, no moderna stomatologija nudi niz tretmana za njihovo rješavanje.

Bilo da je riječ o prilagodbi veličine prevelikih zuba ili poboljšanju izgleda manjih zuba, stomatolog Ivan Antolković ima alate i stručnost kako bi vam pomogao obnoviti vaše samopouzdanje i oralno zdravlje.

Napravite prvi korak i krenite s nama zajedno do osmijeha!

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.