Povijest stomatologije stara je gotovo jednako kao i povijest čovječanstva jer su bolni zubi oduvijek bili problem.
Bolne zube je bilo bolnije čuvati nego ukloniti, pa su kroz povijest postojale različite metode kako bi njihovo uklanjanje bilo manje bolno.
Kada je prije stotinjak godina došlo do najpoznatijeg razvoja dentalne anestezije, kod pacijenata su se pojavile alergijske reakcije.
Pojava alergijskih reakcija potakla je razvoj novih anestetika s manjim rizikom od nuspojava koji su postali siguran temelj moderne stomatologije.

U ovotjednom blogu Dental Centra 4Smile provest ćemo vas kroz postupak primjene lokalne anestezije u stomatologiji prije i nakon zahvata, moguće nuspojave i alergijske reakcije. Donosimo vam dovoljno razloga da umanjite svoj strah od zubara i eventualne predrasude o anesteziji.

ZAŠTO KORISTIMO DENTALNU ANESTEZIJU?

Bez obzira na moderne metode smanjenja boli, dentalna anksioznost i fobija su opstale kao opći problem i najvažniji razlog odgode posjeta zubaru, što pogoršava probleme sa zubima.
Umanjiti strah od zubara jedna je od primarnih motivacija samog razvitka i primjene anestezije.

Anestezija je važna za vas jer uklanja moguću bol i tjeskobu tijekom bilo kojeg stomatološkog postupka.
S druge strane, omogućuje vašem stomatologu Ivanu Antolkoviću više vremena za izvođenje eventualnih kompliciranijih zahvata, smanjujući vaš fizički šok i emocionalni stres.

KOJE SU VRSTE DENTALNIH ANESTETIKA?

Danas postoji mnogo vrsta dentalnih anestetika, a svaka ima posebne namjene.
Vrsta anestetika koji se koristi može ovisiti o dobi osobe, zdravstvenom stanju, duljini zahvata te eventualnim negativnim reakcijama na anestetike u prošlosti.

Anestezija se prema duljini djelovanja dijeli na kratkotrajnu (kada se primjenjuju izravno na područje) i dugotrajnu (kada je potrebna složenija operacija).

Prema tipu, anesteziju možemo podijeliti na lokalnu, sedativnu i opću anesteziju.
Lokalna anestezija je najčešći tip anestezije koji se koristi pri posjeti stomatologu u Dental Centru 4Smile.

POSTUPAK PRIMJENE LOKALNE ANESTEZIJE

Lokalna anestezija svoju primjenu nalazi u gotovo svim stomatološkim postupcima u Dental Centru 4Smile, a nanosi se izravno na zahvaćeno područje kako bi se utrnućem eliminirala mogućnost za osjetom bola.

Prije nego što primite lokalni anestetik, vaš stomatolog Ivan Antolković će osušiti zahvaćeni dio usta zrakom ili pamukom.

Ubod tanke igle zapravo nećete osjetiti – što je dobra vijest za sve one koji imaju strah od igala, a blagu nelagodu može uzrokovati pritisak tekućine unutar igle koja ulazi u vaše tkivo.
Ova nelagoda traje samo nekoliko sekundi, što je svakako bolje od alternative; dugotrajnog stomatološkog postupka bez primjene anestezije.

Stomatolog Ivan Antolković će pričekati nekoliko minuta prije početka zahvata kako bi lokalna anestezija mogla djelovati. Lokalna anestezija obično počinje djelovati unutar 2 minute.

Zube u donjoj čeljusti teže je anestezirati nego zube gornje čeljusti, stoga možete očekivati nešto veću primjenu anestezije ako imate popravak zubi u donjoj čeljusti.

Kada dobijete lokalni anestetik, bit ćete u potpunosti svjesni i sposobni komunicirati.
Iako privremena utrnulost koju ćete osjetiti može učiniti da vam se čini da imate “debelu usnu”, taj osjećaj je dobar znak; znači da vaši živci neće osjetiti bol povezanu s vašim zubnim liječenjem.

Sveukupno trajanje efekata lokalne anestezije može trajati i do nekoliko sati, ovisno o primijenjenoj količini.
Tijekom tog vremena može vam biti teško osjetiti dio usta koji je ukočen.

Kako se ne biste slučajno ozlijedili, stomatolog Ivan Antolković savjetuje da strogo izbjegavate jelo i žvakanje žvakaćih gume dok se osjećaj potpune kontrole u ustima ne vrati.

NUSPOJAVE LOKALNE ANESTEZIJE

Većina ljudi ne doživljava nuspojave s lokalnom anestezijom.
Veći su rizici kod sedacije i opće anestezije, osobito u starijih osoba i osoba s drugim zdravstvenim komplikacijama.

Iako su nuspojave lokalne anestezije rijetke, najčešća je pojava ukočenosti u području oko mjesta gdje ste dobili injekciju.
Nešto rjeđa nuspojava je ubrzan rad srca, no ona traje samo minutu ili dvije.
Iduća rjeđa moguća nuspojava je hematom, koja se događa ako igla udari u krvnu žilu.
Također, igla može ozlijediti živac, što rezultira ukočenošću i bolom tijekom duljeg vremenskog razdoblja.

Ipak, dobra je vijest da uz profesionalnost stomatologa Ivana Antolkovića nemate razloga za brigu, jer će se pobrinuti da anestezija bude ubrizgana maksimalno pažljivo i bez greške.

ALERGIJE NA LOKALNU ANESTEZIJU

Alergijske reakcije na anesteziju mogu biti blage ili teške, a uključuju osip, svrbež, oticanje jezika, usana, usta ili grla i otežano disanje.
Ipak, dobra je vijest da su alergije na dentalnu lokalnu anesteziju izrazito rijetke.

Svakako obavijestite svog stomatologa Ivana Antolkovića o svim alergijama koje imate.

Kako biste bili sigurni da imate najbolji mogući ishod, pri posjeti Dental Centra 4Smile dobit ćete upitnik o zdravstvenom stanju i lijekovima, pomoću kojeg ćemo moći procijeniti i izbjeći sve moguće kontraindikacije u vašem slučaju.

Uz pomoć lokalne anestezije, doktor Ivan Antolković će se pobrinuti da svaka vaša posjeta Dental Centra 4Smile bude u potpunosti bezbolna.
Naručite se na besplatan pregled u Dental Centar 4Smile, jer popravak definitivno boli manje od bolesnog zuba.

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.