koliko-traje-terapija-keramickim-zubnim-krunicama
Koliko traje terapija keramičkim zubnim krunicama?

“Koliko traje terapija keramičkim zubnim krunicama?” i općenito trajanje svih stomatoloških terapija su najčešća pitanja naših pacijenata. 

U ovotjednom blogu Dental Centra 4Smile nastavljamo serijal na temu trajanja stomatoloških terapija. 

U nastavku pročitajte:

Što su keramičke zubne krunice?

Keramičke zubne krunice su protetski nadomjesci koji se fiksiraju (cementiraju) na izbrušenim zubima ili implantatima u svrhu obnavljanja estetike i funkcije zuba.

Kada je potrebna terapija keramičkim zubnim krunicama?

1. Veliki ispuni kod kojih imamo nemogućnost obnove estetike i funkcije zuba
2. Opskrba zuba nakon endodoncije – zubi su nakon liječenja puno slabiji i krhki zbog dehidracije te samim time skloni pucanju
3. Loša estetika prirodnog zuba
4. Istrošenost prirodnog zuba
5. Nedostatak zuba koji se nadoknađuje zubnim implantatom i keramičkom krunicom ili zubnim mostom koji se sastoji od više spojenih zubnih krunica

Koliko traje terapija keramičkim zubnim krunicama?

Kao što smo već napomenuli, keramičke zubne krunice mogu se postavljati na prirodne izbrušene zube ili na zubne implantate.

U ovotjednom blogu Dental Centra 4Smile, opisat ćemo terapiju zubnim krunicama na prirodnim zubima.

Za terapiju keramičkim zubnim krunicama potrebne su oko 4 posjete kod stomatologa, a sama terapija podijeljena je u 4 faze i može se odraditi unutar 7 do 10 dana.

U nastavku saznajte točan protokol terapije keramičkim zubnim krunicama u Dental Centru 4Smile.

4 faze terapije keramičkim zubnim krunicama 

1. Faza – Brušenje zuba i uzimanje otisaka

Nakon što ste obavili prvi pregled i dogovorili svoju terapiju keramičkim zubnim krunicama u Dental Centru 4Smile, dolazite odraditi svoju prvu fazu terapije.

Prva faza terapije većinom se može odraditi u jednoj posjeti kod stomatologa Ivana Antolkovića.

U prvoj fazi terapije bruse se prirodni zubi koji su namijenjeni da budu nosači zubnih krunica

Nakon preparacije zuba, doktor uzima otiske koji se šalju u dentalni laboratorij na obradu.

Prije odlaska iz ordinacije pacijent dobiva privremene zubne krunice koje služe za zaštitu površine zuba.

2. Faza – Proba baze keramičkih krunica

Druga faza sastoji se od kratke posjete kod stomatologa da bi se isprobala baza keramičkih krunica i da bi se potvrdilo da krunice dobro sjedaju na zube. Ova faza je temelj za izradu zubnih krunica.

Baza može biti od čiste keramike Emax, od cirkona ili od metala.

3. Proba keramičkih zubnih krunica

Između druge i treće faze može proći 3 do 4 dana, ovisno o tome koliko vremena će biti potrebno zubnim tehničarima da pripreme prvu verziju vaših keramičkih zubnih krunica.

Pacijenti često žele što prije dobiti novi osmijeh međutim moraju biti svjesni da je za izradu, funkcionalno kvalitetnih i estetski privlačnih zubnih krunica prilagođenih individualnoj anatomiji lica i osmijeha, potrebno određeno vrijeme i posvećenost zubnih tehničara. 

U trećoj fazi rade se funkcionalne i estetske probe keramičkih zubnih krunica. Većinom je dovoljna jedna do dvije probe, tj. jedna do dvije posjete.

Može se dogoditi i da bude potrebna koja proba više ovisno o tome koliko ste vi i doktor zadovoljni s izgledom i funkcijom keramičkih zubnih krunica.

Ponekad je bolje napraviti jednu probu više, nego jednu probu manje. Stomatolog Ivan Antolković želi biti skroz siguran da su oblik, veličina i boja keramičkih krunica prilagođeni vašim željama. Termini za probu keramičkih zubnih krunica ne traju duže od 20-tak minuta.

4. Faza – definitivno cementiranje keramičkih zubnih krunica

Zadnja faza terapije keramičkim zubima krunicama je definitivno cementiranje keramičkih zubnih krunica. Prije samog cementiranja važno je da ste skroz sigurni da ste zadovoljni sa svojim novim osmijehom. Isprobat ćete zubne krunice još jednom, potpisati pristanak za cementiranje i otići kući sa svojim novim osmijehom.

Svjesni smo da je današnji tempo života ubrzan, da je teško pronaći i izdvojiti vrijeme, zato ćemo unaprijed isplanirati vašu terapiju i dogovoriti termine koji vama pašu. Jedino što je potrebno jest da unaprijed  prihvatite činjenicu da za kvalitetu i dugotrajnost rada postoje vremenski protokoli koji se moraju poštivati.

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.