koliko-dugo-moze-izdrzati-lijeceni-zub-i-je-li-opasno-zivjeti-sa-zubom-bez-pulpe

Koliko dugo može izdržati liječeni zub i je li opasno živjeti sa zubom bez pulpe?

S obzirom na prisutnost različitih članaka na internetu vezanim za zdravlje zuba, pacijentima je teško prepoznati vjerodostojnost tvrdnji na koje nailaze.

Poznato je da “googlanje” u medicinske svrhe nije uvijek preporučljivo upravo zbog toga što možemo naići na različite propagande koje nemaju uistinu veze sa zdravljem već isključivo prodajom.

Jedan od takvih mitova je i “mrtav zub”.

U ovotjednom blogu Dental Centra 4Smile saznajte:

Što je “mrtav zub”?
Kako zub može “umrijeti”?
Je li pametno spasiti “mrtav zub” i zadržati ga?
Koliko može izdržati liječeni zub?
Što može utjecati na trajnost liječenog zuba?
Je li opasno živjeti sa zubom bez pulpe?
Koje su lažne propagande oko liječenih zuba?

Što je “mrtav zub”?

Mrtav zub je zub koji više ne prima krv. Sva tkiva i kosti u vašem tijelu trebaju krv kako bi nastavile funkcionirati.
Ukoliko dođe do prekida cirkulacije krvi u zubu, on umire.

Kako zub može “umrijeti”?

Postoji nekoliko razloga zašto zubi mogu izgubiti pristup krvi. Čest razlog je razvoj bakterijske infekcije zuba koja se ne liječi na vrijeme. Karijes je prilično tipičan oralni zdravstveni problem. Kompozitni ispun (plomba) je općenito sve što je potrebno da se zaustavi karijes i spriječi umiranje zuba. Međutim, ukoliko se ne reagira na vrijeme i bakterijama se dopusti da nastave raditi svoj put do središta zuba. Onda će na kraju karijes doći do pulpe. Infekcija i upala spriječiti će dotok krvi u zub i zub će početi odumirati.

Drugi razlog kako zub može “umrijeti” jest da osoba doživi značajnu traumu lica. Udarac u lice tijekom sportskog događaja može uzrokovati gubitak pristupa zuba krvnim žilama. Iako je moguće naknadno spasiti zub, mnogo puta zub jednostavno umre nakon udarca.

Propadanje zuba uzrokovano karijesom
Je li pametno spasiti “mrtav zub” i zadržati ga?

Suprotno nekim propagandama prodaje, zub je uvijek potrebno pokušati spasiti. U suvremenoj stomatologiji koriste se napredni strojevi i kvalitetni materijali koji su biokompatibilni s našim tijelom te omogućuju liječenje zuba na visokoj razini.

Ukoliko zub nije slomljen u korijenu ili infekcija nije pojela previše kosti tada većinom postoji mogućnost da spasimo “mrtvi zub”. U Dental Centru 4Smile, stomatolozi Antolković i Radić koriste isključivo strojnu endodonciju za liječenje kanala zuba. Stomatolog Ivan Antolković uklanja pulpu i čisti, preoblikuje i sterilizira korijenske kanale. Parodontni ligament drži zube na mjestu unatoč činjenici da više ne sadrži živo tkivo pulpe, čime se osigurava da može nastaviti funkcionirati kao vaši ostali zubi čak i nakon uklanjanja pulpe. 

Liječenje Korijenskog Kanala
Koliko može izdržati liječeni zub?

Vađenjem živca i pulpe inficiranog zuba, čišćenjem i dezinfekcijom nestaje bol, spašava se zub i popravlja se opće oralno zdravlje. Uspješnost liječenja korijenskog kanala je prilično visoka. Životni vijek zuba s liječenim korijenskim kanalom ne može se predvidjeti određenim brojem.

Terapija liječenja korijenskih kanala često se koristi kao posljednje sredstvo za spašavanje zuba koji je oštećen karijesom ili nezgodom. Zub koji je imao liječeni korijenski kanal obično nastavlja normalno funkcionirati mnogo godina nakon zahvata. Čak i nakon liječenja, zub može trajati cijeli život.

Iako liječeni korijenski kanali mogu trajati cijeli život, postoje neke situacije u kojima vaš zub može zahtijevati daljnje liječenje. 

U nastavku pročitajte što može utjecati na trajnost liječenog zuba.

Što može utjecati na trajnost liječenog zuba?
  • Inicijalno stanje infekcije i karijesa

Ukoliko se zub spašava u zadnji čas, njegova dugovječnost može biti upitna bez obzira na liječenje. Neke endodontske infekcije uzrokuju tako značajan gubitak koštane mase da se zub ne može dugoročno spasiti. Zub postaje manje stabilan kao rezultat ugrožene potpore kosti.

  • Lokacija zuba

Ovisno o tome gdje se nalaze, zubi mogu obavljati različite funkcije. Primarna svrha prednjih zuba, koji imaju jedan korijen, je trganje i rezanje stvari. Budući da su dizajnirani posebno za žvakanje, stražnji zubi dobro su prilagođeni da izdrže sve veće sile koje nastaju kada žvačemo hranu.
Kada se izgubi struktura zuba, gubi se i snaga zuba i sposobnost da izdrži sile žvakanja (žvakanje).
Zato je najčešća preporuka stomatologa Antolkovića da se liječeni zubi učvrste kompozitnom nadogradnjom i keramičkom krunicom. Uz pravilnu oralnu njegu, time omogućujemo dugovječnost liječenog zuba.

  • Održavanje oralne higijene i redovit pregledi kod stomatologa

Zub može biti vrhunski izliječen, spašen, ojačan kompozitnom nadogradnjom i zaštićen keramičkom krunicom, no ukoliko ne nastavite redovno brinuti o svom oralnom zdravlju kućnom i profesionalnom njegom, ne postoji nikakva garancija za dugovječnost vašeg osmijeha.
Zato posebno obratite pažnju na oralnu higijenu i dogovorite redovne preglede kod svog stomatologa u Zagrebu kako bi spriječili, a ne liječili!

Je li opasno živjeti sa zubom bez pulpe?

Kao što smo napomenuli, prilikom liječenja zuba, stomatolog Ivan Antolković uklanja pulpu i čisti, preoblikuje i sterilizira korijenske kanale. Zub se ojačava kompozitnom nadogradnjom i prekriva keramičkom krunicom. Izliječeni zub postaje sterilan, čvrst i estetski privlačan.
Izliječeni zub sam po sebi nema utjecaja niti posljedice na zdravlje ostatka organizma.
Izliječeni zub može potencijalno trajati godinama, desetljećima ili čak cijeli život.

Koje su lažne propagande oko liječenih zuba?

Najveća propaganda oko liječenih zuba jest što se oni nazivaju “mrtvim zubima” i propagira se da ne valja “živjeti sa mrtvim dijelom tijela u organizmu”. Zapravo se propaganda temelji na vađenju zuba kako bi se ugrađivali zubni implantati.

Opasno je živjeti sa mrtvim zubom koji se ne liječi, to da. Tada se bakterije iz zuba mogu proširiti po ostatku organizma. Izliječeni zub je sterilan i siguran za ostatak organizma.

Stomatolog Ivan Antolković i tim Dental Centra 4Smile stoji iza toga da je prvo potrebno probati spasiti i izliječiti ono što se može, a nakon toga prijeći na protetske nadomjestke.

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.