koji-rendgenski-snimak-je-potreban-na-prvom-stomatoloskom-pregledu
Koji rendgenski snimak je potreban na prvom stomatološkom pregledu

Prvi stomatološki pregled ključan je za postavljanje temelja za brigu o oralnom zdravlju.
Međutim, da bi stomatolog dobio cjelovitu sliku pacijentovog oralnog stanja, često se zahtijeva rendgenski snimak.
U ovom kontekstu, Panoramski snimak, poznat i kao Ortopan (2D), izlazi kao neizostavan
dijagnostički alat.

Detaljni prikaz cijele usne šupljine:

Ortopan pruža široki i detaljni prikaz cijele usne šupljine. Ovaj snimak omogućuje stomatologu da pregleda sve zube, donju i gornju čeljust, kao i okolna tkiva, što je od suštinskog značaja za rano prepoznavanje potencijalnih problema.

Identifikacija dentalnih problema:

Jedan od ključnih razloga za donošenje Panoramskog snimka jest mogućnost identifikacije dentalnih problema koje nije moguće uočiti tijekom standardnog pregleda. Karijesi, infekcije, ciste ili druge patologije postaju jasnije vidljive na ovakvom sveobuhvatnom snimku.

Položaj zuba i impakcije:

Ortopan pruža stomatologu jasnu sliku o položaju zuba, što je važno za prepoznavanje eventualnih problema s položajem, impakcijama ili nepravilnostima u rastu zuba.

Analiza temporomandibularnih zglobova:

Osim dentalnih struktura, Ortopan omogućuje analizu temporomandibularnih zglobova. Ova informacija je ključna za prepoznavanje problema povezanih s čeljusnim zglobom, poput disfunkcija i bolova.

Planiranje tretmana:

Panoramski snimak pruža stomatologu sveobuhvatnu sliku, olakšavajući planiranje tretmana. Bilo da je riječ o vađenju zuba, liječenju zuba, zubnim implantatima ili drugim stomatološkim intervencijama. Ortopan pomaže u preciznijem planiranju tretmana.

Ortopanski snimak je nezamjenjiv dijagnostički alat na prvom stomatološkom pregledu. Njegova sposobnost pružanja sveobuhvatnog uvida u oralno zdravlje pacijenta čini ga ključnim elementom u ranoj dijagnozi i planiranju učinkovitih stomatoloških tretmana.

Po potrebi, za daljnje planiranje terapije, stomatolog će napisati uputnicu za CBCT, odnosno 3D snimak zuba i čeljusti.

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.