RTG Ortopan odnosno panoramski prikaz čeljusti i zuba važan je dio stomatološke njege, tj. dijagnostike u stomatologiji.
Uz oralni pregled, ortopan vašem stomatologu pruža potpuniji uvid u ono što se događa u vašim ustima.

U ovotjednom blogu Dental Centra 4Smile saznajte što je rtg ortopan, koja je svrha rtg ortopana, što se može otkriti pomoću rtg ortopana, je li rtg ortopan siguran od zračenja i kada je potrebno napraviti rtg ortopan.

Što je rtg ortopan?

Ortopan je rendgenski prikaz obiju čeljusti te se koristi kao osnovno dijagnostičko sredstvo za izradu plana terapije u dentalnoj medicini.
Ortopanom dobivamo rendgenski prikaz obiju čeljusti.

Digitalni ortopan je uz klinički pregled osnovno dijagnostičko sredstvo današnje dentalne medicine.

Koja je svrha rtg ortopana i što se može otkriti pomoću panoramske snimke zuba i čeljusti?

Glavna svrha rtg ortopana, odnosno panoramske snimke zuba je dijagnosticiranje zubnih infekcija. Stomatolog Ivan Antolković koristi rezultate rendgenskih snimaka kako bi identificirao simptome infekcije, čak i prije nego što postanu očiti. To pomaže liječiti ta stanja što je ranije moguće prije nego što se pogoršaju i zahtijevaju napredno liječenje.

Rtg ortopan otkriva sliku dijelova vaših usta koje stomatolog ne može vidjeti golim okom, stvarajući živopisnu sliku koja pokazuje razlike u vašim mekim tkivima. Stomatolog Ivan Antolković može dovoljno rano dijagnosticirati ili ‘otkriti’ bolest desni, karijes, upale i ostale komplikacije u ustima.

Neka istraživanja pokazuju da postoji 80-postotna šansa da ćete razviti problem s karijesom ako stomatolog provodi samo vizualne preglede. 

Rtg ortopanom se također pregledavaju korijeni, čeljust i druge strukture u ustima. 

Rtg ortopan također može poslužiti u početnoj dijagnostici kako bi se vidjelo jeste li kandidat za zubne implantate ili za ortodontsku terapiju.

Je li rtg ortopan siguran od zračenja?

Mnogi ljudi se pitaju jesu li rendgenske zrake sigurne jer izlažu pacijenta zračenju.

Količina zračenja koja se koristi za dobivanje dentalnih radiografija vrlo je mala.
Osim toga, koristi se najbrži receptor slike (tj. najbrža brzina filma ili digitalna brzina); smanjuje se veličina rendgenskog snopa na veličinu receptora slike kad god je to moguće; korištenje pravilne tehnike izlaganja i obrade; korištenje olovnih pregača i, kad god je moguće, ovratnika za zaštitu štitnjače.

Većina pacijenata iz koji dolaze u Dental Centar 4Smile svoje rtg ortopane snimaju kod naših partnera ZubX, profesionalaca za radiologiju:

 Svi uređaji su potpuno novi i sa godinom proizvodnje 2015, imaju važeće dozvole Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost koji su istaknuti kod svakog uređaja i redovito su održavani.
Prostori snimaonica – zidovi i vrata zaštićeni su olovnim limom debljine 1 mm, pregledani i odobreni od strane Instituta Ruđer Bošković. Za samo snimanje koriste se i dodatne zaštite pacijenata u obliku pregača zaštitnog ekvivalenta 0,3 mm olova zadovoljavajuće zaštitne moći, štitnik za štitnjaču, kao i pregača za gonade.
Uređajima rukuju inženjeri medicinske radiologije koji su prošli i dodatnu edukaciju za stomatološku dijagnostiku po standardima prof. Parisa Simeona.
Prilikom snimanja djece koriste se programi posebno prilagođeni za tu situaciju, a to su skraćeno trajanje ekspozicije, kao i dodatno smanjena doza zračenja.
Soredex Minidose funkcija omogućava nam da ionako malu dozu zračenja, koju pruža današnja digitalna tehnologija, svedemo na još manje, minimalne razine.
Zaštita pacijenta nam je najvažnija i zato joj posvećujemo najveću pažnju! 

Kada je potrebno napraviti rtg ortopan?

Rtg ortopan potrebno je napraviti kada pacijent ide na prvi pregled kod stomatologa kako bi stomatolog dobio konkretan uvid u trenutnu situaciju zuba i čeljusti i tako napravio točan plan terapije za pacijenta.

Kako bi rtg ortopan zaista bio dobar alat za dijagnostiku prije prvog pregleda ortopan ne smije biti stariji od 6 mjeseci.

U ostalim slučajevima rtg ortopan radi se isključivo po uputi stomatologa.

 

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.