Kako ublažiti bol tijekom ortodontske terapije? Ortodontska terapija je jedna od važnijih odluka za vaš osmijeh. Na kraju će rezultirati lijepim i zdravim osmijehom. Međutim, usput ćete doživjeti i neka neugodna iskustva, posebno nakon podešavanja žice na aparatiću za zube. Dobra vijest je da je bol kod fiksnog aparatića za zube privremena i može se ublažiti.

Tijekom vaše ortodontske terapije, posjećivat ćete svog ortodonta svakih četiri do šest tjedana kako bi se pratila situacija da terapija ide u željenom smjeru. Ove posjete omogućuju vašem ortodontu da nadgleda napredak i prilagodi žice. Podešavanje žica može uključivati zatezanje, savijanje ili čak zamjenu žica po potrebi. Kada su žice podešene, dodatni pritisak na desni i zube može izazvati određenu iritaciju i nelagodu.

Postoji nekoliko jednostavnih i učinkovitih načina za smanjenje boli i nelagode povezane sa fiksnim aparatićem za zube. U nastavku navodimo nekoliko preporuka stomatologa u Zagrebu, Ivana Antolkovića:

Ispiranje usta sa slanom vodom

U nekim slučajevima mogu razviti ranice na vašim obrazima i desnima dok se prilagođavaju aparatiću za zube. Ispiranje usta samo 60 sekundi toplom slanom vodom može umanjiti iritaciju i ublažiti bol.

Masiranje zubnog mesa

Baš kao što masaža može olakšati bolove u mišićima u drugim dijelovima tijela, masiranje desni prstima možete olakšati bol.

Hladni oblozi

Led će djelovati u vašim ustima baš kao i za ostale ozlijeđene dijelove tijela. Ako su vam usta napeta nakon što ste žica na aparatiću za zube zategne, pokušajte primijeniti hladno pakiranje na to područje ili jesti malo sladoleda ili drugu hladnu hranu. Paketi leda te hladna hrana mogu pomoći u smanjenju boli, oteklina i upala, te olakšati bol.

Ortodontski vosak

Ako zbog aparatića za zube počnete osjećati iritaciju na unutrašnjoj strani  obraza, na zubnom mesu ili na usnama, tada vam može biti od pomoći ortodontski vosak. Taj se vosak nanosi na bravice ili žicu kako bi se smanjila iritacija koju izaziva s unutarnje strane usta.

Lokalni anestetik

Ako na određenim područjima usta postoji bol, razmislite o isprobavanju lokalnog anestetika. Postoje ljekovi koji se mogu kupiti bez recepta, često se koriste kako bi se ublažila bol izbijanja zubi kod beba, kako bi se smanjili bolovi i pomoglo im da zaspe. Obavezno primjenjujte samo prema uputama, ali to može biti vrlo učinkovita metoda za smanjenje bolova kao posljedice ortodontske terapije.

Topli oblog

Ako osjetite bol u čeljusnom zglobu ili oko njega, tada možete koristiti i topli oblog kako biste pokušal smanjiti bol. To je posebno korisno ako osjetite nepodnošljivu bol, a led ili hladna hrana nisu bili od pomoći. Možda ćete morati koristiti topli oblog nekoliko puta dnevno kako biste postigli olakšanje od boli.

Tablete protiv bolova

U nekim slučajevima gore navedene ideje neće pružiti potrebnu vrstu olakšanja. Ako je to slučaj, razmislite o isprobavanju tableta protiv bolova, poput ibuprofena. Svakako pitajte svog stomatologa ili liječnika o pravilnom doziranju i uzimajte ih samo ako ništa drugo ne djeluje.

  • Nakon podešavanja aparatića za zube može doći do nelagode. Iako je kod svakog drugačije, neki ljudi teže podnose promjene od ostalih. Imajte na umu da će nemir nestati nakon što vam se čeljust prilagodi na aparatić za zube ili nove prilagodbe žice. Na kraju, imat ćete lijep, zdrav osmijeh koji će učiniti svu nelagodu vrijednom. S današnjim modernim bravicama DamonSystem koje korisitimo u Dental Centru 4Smile terapija je puno brža i učinkovitija nego ikad prije!

Naručite se na besplatni pregled kod svog stomatologa u Zagrebu, Ivana Antolkovića i izaberite aparatić za zube po vašim željama i mogućnostima te napravite prvi korak prema savršenom zagrizu i prekrasnom osmijehu!

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.