kako-gastritis-moze-utjecati-na-oralno-zdravlje

Gastritis, poznat i kao bolest modernog doba, jedna je od najčešćih i široko rasprostranjenih bolesti. Ubrzani stil života, dugotrajna izloženost stresu i nepravilne prehrambene navike su najčešći uzrok ove bolesti želučane sluznice čije posljedice mogu imati velik utjecaj na vašu kvalitetu života.
Ipak, iako većina ljudi povezuje gastritis s probavnim nelagodnostima, važno je prepoznati da njegov utjecaj ide i dalje od želuca.

U ovotjednom blogu Dental Centra 4Smile saznajte kako gastritis može utjecati na vaše oralno zdravlje i zašto je, ukoliko bolujete od gastririsa, izrazito važno brinuti se i o vašem oralnom zdravlju.

ŠTO JE GASTRITIS?

Gastritis je, najjednostavnije rečeno, upala sluznice želuca.
Postoje dva tipa gastritisa: akutni (pojavljuje se iznenada i simptomi traju kraće) i kronični (pojavljuje se postepeno kroz duži vremenski period).

Glavni uzroci gastritisa često su povezani s iritantima poput pretjerane konzumacije alkohola, pušenja, stresa, određenih lijekova i bakterijskih infekcija, kao što je Helicobacter pylori.

Sluznica želuca igra ključnu ulogu u zaštiti želuca od oštre kiseline koju stvara kako bi probavio hranu. Kada se ova sluznica upali, to može dovesti do različitih probavnih simptoma poput bolova u trbuhu, nadutosti i mučnine.

Međutim, posljedice gastritisa ne zaustavljaju se u želucu.

KAKO GASTRITIS UTJEČE NA ORALNO ZDRAVLJE?

Osim što simptomi gastritisa mogu biti izrazito nelagodni i smanjiti vašu kvalitetu života, neki od simptoma utječu i na vaše oralno zdravlje:

 1. REFLUKS ŽELUČANE KISELINE:

Jedan od najčešćih simptoma gastritisa je refluks kiseline.

Kada se želučana kiselina podiže kroz jednjak, nerijetko može stići do usta, što uzrokuje kiselkast ili gorak okus.
Obzirom da je želučana kiselina izrazito jaka, vremenom može uzrokovati eroziju zuba.
Erozija zuba se manifestira kroz oštećenje cakline zuba, što povećava rizik od karijesa i osjetljivosti zuba.

Erozija zuba također može uzrokuje osjetljivost,  pa čak i frakturu zuba.

 1. SUHA USTA:

Gastritis i terapije za njegovo liječenje mogu uzrokovati suha usta, odnosno stanje u kojem nema dovoljno sline za održavanje vlage u ustima. Slina je ključna uloga u zaštiti zuba jer neutralizira kiseline i ispire preostale čestice hrane.

Uz smanjenu proizvodnju sline raste rizik od karijesa i bolesti desni – gingivitisa i paradontoze!

 1. ORALNE INFEKCIJE:

Oslabljeni imunološki sustav, često povezan s kroničnim gastritisom koji traje duži vremenski period, može vas učiniti osjetljivijima na oralne infekcije.
Infekcije desni poput gingivitisa ili parodontitisa mogu se razviti prekomjernim rastom bakterija u ustima, uzrokujući upalu desni, krvarenje i loš zadah.

Ukoliko primjetite simptome upale zubnog mesa, važno je da se što prije obratite stomatologu jer se neliječeni gingivitis može pretvoriti u paradontozu. Čak i ako razvijete paradontozu, upamtite da se uz stručnu pomoć doktora Ivana Antolkovića njen daljni razvitak može značajno usporiti!

 1. NEDOSTACI HRANJIVIH TVARI:

Gastritis može ometati vašu sposobnost apsorpcije esencijalnih hranjivih tvari poput vitamina B12.
Nedostaci ovih hranjivih tvari mogu dovesti do širokog spektra problema s oralnim zdravljem. Neki od problema uključuju bolesti desni, čireve u ustima i povećani rizik od infekcija.

 1. LOŠ ZADAH:

Kombinacija želučane kiseline, suhih usta i potencijalnih oralnih infekcija može doprinijeti kroničnom lošem zadahu, poznatom i kao halitoza.
Loš zadah može negativno utjecati na vaše samopouzdanje u društvenim krugovima.

KAKO SE BRINUTI O VAŠEM ORALNOM ZDRAVLJU AKO IMATE GASTRITIS?

Sada kada smo objasnili povezanost između gastritisa i oralnog zdravlja, donosimo važne strategije za zaštitu vašeg osmijeha dok se nosite s gastritisom:

 1. KONTROLIRAJTE REFLUKS KISELINE:

Ukoliko imate simptome gastririsa, važno je da zatražite lječničku pomoć.
Stručnjak će vam predložiti promjene u načinu života, lijekove ili prilagoditi prehranu kako biste upravljali refluksom kiseline uzrokovanog gastritisom.

 1. KONZUMIRAJTE DOVOLJNO TEKUĆINA:

Kako biste se borili protiv simptoma suhih usta, pobrinite se da uvijek pijete dovoljno vode.
Osim vode, korištenje žvakaćih guma bez šećera također vam može pomoći u poticanju stvaranja sline. Ipak, pripazite da žvakaće gume bez šećera ne budu izrazito ljute ili agresivne za vaš osjetljiv želudac.

 1. ODRŽAVAJTE TEMELJITU ORALNU HIGIJENU:

Održavajte vašu redovitu rutinu oralne higijene bez iznimke.
Perite zube najmanje dva puta dnevno po dvije minute, pastom za zube koja sadrži fluor.
Koristite četkicu za zube s mekim vlaknima kako dodatno nebiste oštetili zubni caklinu i svakodnevno koristite konac za zube ili oralni tuš.

Čak i kada nemate pristup svojim alatima za održavanje redovite oralne higijene,
ispirite usta vodom!

 1. IDITE NA REDOVITE STOMATOLOŠKE PREGLEDE:

Redoviti stomatološki pregledi su važni za održavanje svakog zdravog osmijeha, a posebice onog koji je zahvaćen posljedicama gastritisa.
Posjećujte svog stomatologa Ivana Antolkovića za redovite preglede i čišćenje zubnog kamenca svakih 6 mjeseci ili barem jednom u godinu dana.

Stomatolog Ivan Antolković pomoći će vam otkriti i rješavati probleme s oralnim zdravljem u ranoj fazi, dok se još ne razviju loše posljedice za vaš osmijeh.
Na taj način ćete osigurati da vaš osmijeh ostane zdrav, usprkos gastritisu.

 1. UZIMAJTE DODATKE ZA PREHRANU:

Ako imate nedostatke hranjivih tvari zbog gastritisa, razmislite o dodacima prehrani ili promjenama u prehrani kako biste ih riješili.
Svakako se posavjetujte sa stručnjakom kako biste odredili najbolji pristup za vaš slučaj.

 1. UPRAVLJAJTE STRESOM:

Kronični stres može pogoršati gastritis i posredno utjecati na vaše oralno zdravlje.
Istražite zdrave tehnike za smanjenje stresa poput meditacije, joge ili vježbi dubokog disanja.

 1. PRESTANITE PUŠITI:

Ako pušite, odviknite se od ove loše navike.
Neka istraživanja su pokazala da pušenje može imati loš utjecaj i na vaš želudac, posebice ako je vaš gastritis uzrokovan bakterijom Helicobacter pylori.
Pušenje iritira ovojnicu vašeg želuca, pojačava refluks kiseline i uzrokuje suhoću usta.

Dakle, prestanak pušenja nije koristan samo za vaš želudac, već i za vaše oralno zdravlje.

ZAKLJUČAK

Iako se gastritis može činiti kao problem usmjeren na želudac, može imati i velik utjecaj na vaše oralno zdravlje. Refluks kiseline, suha usta, oralne infekcije, nedostatci hranjivih tvari i loš zadah samo su neki od načina na koje gastritis može utjecati na zdravlje vašeg osmijeha.
Da biste zaštitili svoj osmijeh i kvalitetu života, važno je da upravljate gastritisom na učinkovit način i pridržavate se dobre prakse oralne higijene.

Zapamtite, vaš želudac i vaše oralno zdravlje su međusobno povezani. Briga o jednom može pomoći u zaštiti drugog. Ako vas brine utjecaj gastririsa na vaše oralno zdravlje, naši stručni stomatolozi Ivan Antolković i Mia Radić pružit će vam savjete i podršku.
Vaše tijelo – i vaš osmijeh – će vam biti zahvalni.

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

  Javite nam se

  Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.