Je li karijes zarazan? Ovotjedni blog Dental Centra 4Smile donosi vam odgovor koji će vas možda iznenaditi!

Većina vjeruje da su karijesi rezultat šećera i nedostatka oralne higijene. Iako ove stvari doprinose karijesima, pravi izvor je nešto što zapravo može biti “zarazno”.

Na neki način karijes je “zarazan” jer ga uzrokuje bakterija zvana Streptococcus Mutans koja se može prenijeti slinom.

Mutans je skupina srodnih bakterija koje uzrokuju karijes. Neki sojevi su skloniji stvaranju karijesa od drugih. Bakterije konzumiraju šećer koji je ostao u ustima i pretvaraju ga u kiselinu koja oštećuje tvrdu caklinu zuba.

Plak je kombinacija šećera, krhotina hrane, bakterija i kiselina. Kad se plak ne uklanja redovitim četkanjem i zubnim koncem ili oralnim tušem, očvrsne i pretvara se u zubni kamenac. To može rezultirati propadanjem zuba i na kraju karijesima!

Tko se najčešće “zarazi” karijesom?

Iako genetika igra važnu ulogu u tome koliko su nam zubi snažni, bakterije koje se prenose s roditelja na djecu mnogo su vjerojatniji uzrok karijesa. Mliječni zubi su osjetljiviji te mala djeca najčešće nemaju dovoljno razvijenu tehniku četkanja zato su njihovi zubi puno skloniji karijesu.

Kako spriječiti “zarazu” karijesom?

1. Izbjegavajte dijeljenje pribora za jelo

Obitelji dijele sve. Kupaonicu, odjeću, hranu, i svašta nešto. No, možda je došlo vrijeme da roditelji prestanu dijeliti s djetetom pribor za jelo… 

Ne biste dijelili četkicu za zube s djetetom, pa zašto biste dijelili vilicu? 

Ti predmeti nose bakterije iz naših usta i mogu ih širiti na druge članove naše obitelji. Sljedeći put kada želite podijeliti zalogaj “fine klopice” sa svojom mališanima, recite im da uzmu svoju vilicu!

2. Ne konzumirajte flaširanu vodu

Možda biste također trebali razmotriti prebacivanje svoje obitelji s vode iz boce na vodu iz slavine. Većina vode iz slavine sadrži fluor, koji pomaže zubima u stvaranju otpornosti na plak.

3. Očistite dude u sudoperu, a ne u ustima.

Ako je vaše dijete ostavilo tragove hrane na dudi od prethodnog obroka ili vam je duda pala na pod, dudu bi trebalo očistiti ispod slavine vodom i sapunom. Mnogi se roditelji naviknu da čiste dudu tako što je stave prvo sebi u usta, ali ovo je GLAVNI NE-NE. 

Tako možete samo kontaminirati dudu svojim bakterijama i možete se zaraziti nečim što je duda pokupila na podu!

4. Održavajte redovnu oralnu higijenu i redovne posjete kod stomatologa

Pokažite svom djetetu kako se dobro brine za svoje zube redovitim četkanjem. Ne samo da ćete smanjiti rizik od širenja bakterija, već ćete biti uzor uzor svojoj djeci.

Također redovno posjećujte svog stomatologa u Zagrebu kako bi uklonili karijes na vrijeme, bez da previše ošteti zub i bez da postanete potencijalni “kliconoša”.

 

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.