Bez obzira koliko često perete zube, neki dosadni žuti tonovi jednostavno neće nestati. Ako su vam zubi obojeni, možda ste se pitali: “Je li izbjeljivanje štetno za zube?”

U ovotjednom blogu Dental Centra 4Smile saznajte koja je najsigurnija metoda izbjeljivanja zuba.

Metode izbjeljivanja zubi

Biserno bijeli, ravni zubi jedna su od najpoželjnijih fizičkih vrijednosti.

Ali što je s rizicima? Postoji mnogo opcija kada je riječ o izbjeljivanju zuba. Svakakve vrste kompleta za kućnu upotrebu i tretmani u ordinaciji kod stomatologa čine se primamljivima iz različitih razloga. Određivanje koji su sigurni može biti zbunjujuće.

Kako funkcionira izbjeljivanje zubi?

Izbjeljivanje zubi razgrađuje i uklanja mrlje s cakline na vašim zubima: karbamid peroksid se razgrađuje na vodikov peroksid i ureu kako bi probio površinu cakline. Zbog svojih kiselih svojstava, vodikov peroksid može ukloniti elektrone i tako razgraditi atome unutar molekula. Zauzvrat, ova radnja uklanja mrlje s vaših zuba, a kad se te mrlje uklone, vaši će zubi izgledati svjetlije.

Rizici kod upotrebe kućnih metoda

Najveći rizik upotrebe kućnih metoda za izbjeljivanje zuba jest nepravilna upotreba preparata. Pretjerana uporaba peroksida također dolazi s vlastitim rizikom. Korištenje visoke koncentracije proizvoda za izbjeljivanje će dehidrirati vaše zube, što može učiniti da s vremenom postanu tamniji.

Kada se koristi previše proizvoda ili se predugo ostavi na zubima i desnima, može doći do nadraženih ‘spaljenih’ desni ili osjetljivih zuba.

Upravo zbog toga, većina proizvoda za kućnu upotrebu ima manju koncentraciju vodikovog peroksida i time i manju učinkovitost na izbjeljivanje zuba.

Profesionalno izbjeljivanje zubi kod stomatologa

Profesionalno izbjeljivanje zubi kod stomatologa dokazano je najsigurnija i najefektnija metoda izbjeljivanja zuba.

Profesionalno izbjeljivanje zubi je sigurno za zdrave zube i ne šteti caklini. Gel koji se koristi za izbjeljivanje ima kao aktivni sastojak vodikov peroksid koji se razbija u aktivni kisik, te zatim uklanja mrlje i čini zube bjelijima. Struktura zuba ostaje nepromijenjena. Sam vodikov peroksid, da bi bio djelotvoran, aktivira se kemijski ili svjetlosno. Obje metode su jednako djelotvorne. U Dental Centru 4Smile koristimo Opalescence Boost preparat za izbjeljivanje koji se aktivira kemijski i može se odraditi isključivo u ordinaciji dentalne medicine.

Koliko traje tretman izbjeljivanja zubi kod stomatologa?

U Dental Centru 4Smile tretman izbjeljivanja zubi traje 60 minuta. Sam proces je podijeljen u tri ciklusa od po 20 minuta i potpuno je bezbolan. Većina naših pacijenata sluša glazbu ili gleda TV, ugodno smješteni u stomatološki stolac, dok traje tretman izbjeljivanja zubi.

Tko nije kandidat za izbjeljivanje zubi?

Stanja koja vas mogu učiniti neprikladnima za izbjeljivanje zubi uključuju povlačenje zubnog mesa, postojeći kozmetički tretman (npr. aparatić za zube), zubi s karijesima  ili zubi s oštećenom caklinom, suha usta ili loša oralna higijena. Međutim, većina ovih stanja dijagnosticirat će se tijekom posjeta stomatologu.

Kako održati zube bijelima?

Potrebno je održavati pravilnu oralnu higijenu i svakih šest mjeseci profesionalno očistiti zube. Prvih deset dana nakon tretmana preporučljivo je izbjegavati kiselu hranu, te hranu i piće tamne boje poput čaja, kave, crnog vina, gaziranih pića i umaka od rajčice, soje i curryja. Ukoliko pacijent ne može izdržati, primjerice bez kave, preporuka je ispijanje na slamku.

Sve dok se pridržavate metoda koje su odobrili stomatolozi, izbjeljivanje zubi smatra se sigurnim.

 

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.