Kortikotomija svoju primjenu nalazi u više grana medicine, a u ovotjednom blogu Dental Centra 4Smile donosimo vam sve o načinu njene primjene u dentalnoj medicini. 

ŠTO JE KORTIKOTOMIJA?

Kortikotomija je oralno kirurški zahvat koji se provodi u slučaju kada zubi nisu vidljivi u zubnom nizu, ali se nalaze u čeljustiKortikotomija je izvlačenje impaktiranih i retiniranih zubi. To su zaglavljeni zubi koji iz raznih razloga nisu niknuli.

Najčešći slučaj impaktiranih zuba pojavljuje se kod umnjaka.

Svoj poticaj za izrastanje zubi mogu izgubiti zbog nedostatka mjesta uzrokovanog pomicanjem drugih zuba na njegovo mjesto, primjerice ako je zakašnjeli mliječni zub “prerano” izvađen.
Odstranjivanje koštanog pokrova trajnog zuba zbog olakšanja i ubrzanja njegovog izrastanja se može vršiti na zubima gornje i donje čeljusti, a često se upotrebljava uz ortodontsko izvlačenje očnjaka.

Tretman ortodoncije, odnosno aparatić za zube se, u doba adolescencije, najčešće koristi za iskrivljene i krivo raspoređene zube.
Funkcionira na principu primjene slabije sile kroz duži vremenski period koja potiče prepravljanje rasporeda kostiju i tako omogućuje da se zubi pomiču u željenom smjeru.

PRIJE ZAHVATA KORITKOTOMIJE

Kako bi se utvrdilo hoće li biti potreban zahvat kortikotomije, stomatolog Ivan Antolković pregledat će vaše zube i zajedno s ortodontom isplanirati vrstu ortodontskog tretmana prilagođenog vašem slučaju.

Rendgenska snimka (ortopan) imat će važnu ulogu za potvrđivanje impaktiranog zuba, a specijalist ortodoncije i stomatolog Ivan Antolković, koji će provoditi kortikotomiju, diskutirat će najbolji način njene izvedbe.
Ukoliko uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi, prije zahvata biste trebali napravit pauzu s lijekovima.

TIJEKOM ZAHVATA KORTIKOTOMIJE

Uz primjenu lokalne anestezije, stomatolog u Zagrebu Ivan Antolković zahvat će učiniti u potpunosti bezbolnim.

Kako bi stomatolog dobio pristup kosti čeljusti pored krivo pozicioniranih zuba, podići će režanj desni.
Režanj desni se podiže na način da ne narušava estetiku nakon repozicioniranja i zacijeljenja.
Repozicioniranje prati kortikotomija kosti koja se izvodi koristeći alat sa zaobljenom pilom s malom brzinom okretaja ili piezoelektrični nožem.
Slijedeći korak je umetanje koštanog grafta, koji može biti vaša vlastita kost dobivena s drugog mjesta, primjerice sa stražnjeg dijela čeljusti.
Umetanje vaše vlastite kosti zapravo je najpoželjnija opcija, jer je dokazano da takav graft ima najveću efikasnost.
Na poslijetku se režanj zatvara pomoću neupijajućih šavova, koji se odstranjuju nakon perioda od 1-2 tjedna.

NAKON ZAHVATA KORIKOTOMIJE

Nakon zahvata, stomatolog u Zagrebu, Ivan Antolković prepisat će vam antibiotike i protuupalne analgetike.
Preporuča se da jedete meku hranu kako bi smanjili eventualan osjećaj neugode tijekom oporavka.
Po završetku kortikotomije, očekuje vas period u kojem će ortodont terapiju privesti kraju kako bi se iskoristile maksimalne prednosti provedenog zahvata.
Ortodontska procedura bi u pravilu trebala biti započeta unutar dva tjedna nakon kortikotomije.
Obzirom da se zubi pomiču brže od zacijeljivanja kosti, sve bi ortodontske prilagodbe trebale biti izvedene u intervalu od manje od dva tjedna.

Bez obzira je li vam potrebno ispravljanje ili popravak, utvrdit ćemo najbolji tretman za estetiku i zdravlje vaših zubi. Povežite se već danas sa stomatologom Ivanom Antolkovićem i naručite se na besplatni pregled u Dental Centar

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.