Kako wikipedia kaže: “Po broju sudionika Nogomet je najpopularniji sport u Hrvatskoj.”

Nogometna reprezentacija Hrvatske inspiracija je brojnim naraštajima djece, koji u njoj vide dokaz da i mi možemo biti u društvu najboljih i najvećih zemalja svijeta.

Danas počinje Svjetsko prvenstvo u nogometu na kojem nastupa i naša Hrvatska nogometna reprezentacija. Nadamo se dobrom plasmanu, a ako ništa drugo, barem dobroj igri i zabavi. Kao i sve lijepe trenutke pa tako i nogometno veselje slavimo s osmijehom. A kako zaštiti svoj osmijeh tijekom sportskih aktivnosti saznajte u današnjoj temi bloga Dental Centra 4Smile.

Sportska stomatologija – prevencija

 

Sportska stomatologija uključuje prevenciju ozljeda tvrdih i mekih tkiva usne šupljine, koristeći pravilno postavljene udlage za zaštitu zubi i usta. Suprotno onome što možda mislite, sportska stomatologija je za sve – ne samo profesionalne sportaše.

Većina ljudi prakticira neki oblik sporta u slobodno vrijeme za užitak i opuštanje. No, tijekom sportske aktivnosti vrlo često može doći do ozljeda. Ozljede glave, vrata, lica, mekih dijelova usta i zuba, imaju vrlo značajan udio u sportskim ozljedama.

Znate li koju uslugu najčešće koriste sportaši?

Štitnik za zube, tj. zaštitnu udlagu kako bi spasili zube od eventualnih povreda i Invisalign kako bi se nesmetano bavili sportom i  ispravili svoje zube.

Štitnik za zube – Zaštitna udlaga

 

Važnu ulogu u smanjenju broja nezgoda i zaustavljanju sportskih ozljeda ima štitnik za zube, takozvana udlaga.

Preporučuje se i najmlađim sportašima ili djeci kod kojih su počeli nicati trajni zubi i to ne samo u sportu, nego i za svakodnevnu igru. Poznato je da se većina ozljeda zuba događa upravo kod djece.

Odabir, dizajn i izrada štitnika za zube, tj. udlaga su izuzetno važni.

Opcije uključuju: kupovinu gotovih udlaga ili izradu udlaga po mjeri kod vašeg stomatologa u Zagrebu – Ivana Antolkovića.

Iako su jeftinije, gotove udlage za zube ne osiguravaju optimalnu prilagodbu za stomatognati sustav i mogu izazavati oštećenja na zglobovima usne šupljine zbog toga što nisu individualizirani prema svakom pacijentu. Prilagođene udlage za zaštitu zuba, one koje izradi vaš stomatolog, nude najbolju zaštitu,udobnost i sigurnost.

Kako održavati zaštitnu udlagu

 

Prije i poslije korištenja udlagu je potrebno oprati.Kada vam udlaga više nije potrebna, trebali biste je držati u posebnoj kutiji koju ćete dobiti kada je kupite. Nemojte dopustiti da, dok se bavite svojim omiljenim sportom (profesionalno ili rekreativno), zubi postaju oštećeni ili uništeni samo zato što niste imali odgovarajuću zaštitu u pravom trenutku.

Sportska stomatologija – liječenje

Sportska stomatologija također uključuje liječenje sportaša kod ozljeda zubi i usta održanih tijekom sportskog natjecanja ili treninga, te održavanje redovnih stomatoloških pregleda i oralne higijene.

Dental Centar 4Smile i stomatolog u Zagrebu Ivan Antolković ostvarili su suradnju sa mnogim sportašima, sam doktor Ivan je rukometaš i povezan je sa mnogim sportskim klubovima.

Ivan Antolković smatra da je prevencija i redovna kontrola dio života, kako u sportu tako i općenito. Da bi se mogli baviti sportom bitno je da imate zdrave zube.

Profesionalni igrači obavezni su sanirati svoje zube i znaju da većina bolesti lokomotornog sustava kreće od zubi. Kako bi mogli biti dio profesionalnog sporta jednom godišnje dolaze na kontrole.

Invisalign – nevidljivi aparatić za zube

Invisaling je najnovija metoda koja se koristi u ortodnociji, tzv. “nevidljivi” aparatić za zube koji izgleda jako slično kao i obična udlaga za zube. Sama metoda je izmjena udlage svakih nekoliko tjedana, koliko je potrebno da se vide prvi pomaci u ravnanju zuba. Kod Invisaligna treba uvijek pripaziti da se radi o originalnoj verziji aparatića za zube jer postoje mnoge kopije koje se mogu pronaći u ponudi po znatno jeftinijim cijenama.

Jedan od najpoznatijih hrvatskih nogometaša svoj problem krivih zubi riješio je upravo s Invisalignom. Znate li o kome pričamo?

Ukoliko želite zaštiti svoje zube tijekom bavljenja sportom, naručite se na besplatni pregled nakon kojeg ćemo uzeti otisak vaših zubi i napraviti zaštitnu udlagu po mjeri vašeg osmijeha!

 

 

 

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.