hiperdoncija-je-li-moguce-imati-prirodni-visak-zuba-u-ustima

Ljudsko tijelo je čudo složenosti, a to se odnosi i na naše oralno zdravlje. Iako je većina ljudi upoznata s uobičajenim stomatološkim problemima poput karijesa, bolesti desni ili nepravilnog rasporeda zuba, postoje rjeđa stanja koja mogu zaintrigirati čak i stručnjake. Jedno takvo stanje je hiperdoncija, izraz koji se koristi za opisivanje prisutnosti dodatnih zuba u usnoj šupljini. 

U ovotjednom blogu Dental Centra 4Smile istražit ćemo stanje hiperdoncije, njezine uzroke, simptome, dijagnozu i mogućnosti liječenja.

Što je hiperdoncija?

Hiperdoncija, također poznata kao stanje prekobrojnih zuba, je dentalna anomalija kod koje pojedinac razvije više zuba od standardnog niza od 32 stalna zuba. Ovi dodatni zubi mogu se pojaviti bilo gdje u usnoj šupljini, uključujući prednju, stražnju, gornju i donju čeljust. Mogu nalikovati pravilnim zubima ili poprimiti nepravilne oblike i veličine, što ih čini predmetom stomatološke znatiželje.

Uzroci hiperdoncije

Točan uzrok hiperdoncije nije uvijek jasan, ali nekoliko čimbenika može pridonijeti njenom razvoju. Neki mogući uzroci i čimbenici rizika uključuju:

 1. Genetika: obiteljska povijest hiperdoncije može povećati vjerojatnost razvoja ovog stanja. Određene genetske mutacije povezane su s stvaranjem dodatnih zuba.
 1. Vanjski čimbenici: Prenatalna izloženost čimbenicima poput zračenja, traume ili određenih lijekova može igrati ulogu u razvoju prekobrojnih zuba.
 1. Sindromi i poremećaji: Hiperdoncija je češća kod osoba s određenim sindromima i genetskim poremećajima, kao što su kleidokranijalna displazija i Gardnerov sindrom.
Znakovi i simptomi hiperdoncije

Hiperdoncija se može manifestirati na različite načine, a znakovi i simptomi hiperdoncije mogu se razlikovati od osobe do osobe. Uobičajene indikacije hiperdoncije uključuju:

 1. Gužva: višak zuba može dovesti do pretrpanosti u ustima, što otežava pravilno nicanje običnih zuba.
 1. Neugoda i bol: Gužva i nepravilan položaj zuba mogu uzrokovati nelagodu, pa čak i bol, osobito tijekom žvakanja ili govora.
 1. Estetski problemi: Prisutnost dodatnih, izobličenih zuba može utjecati na osmijeh i samopouzdanje pojedinca.
Dijagnoza hiperdoncije

Dijagnoza hiperdoncije obično uključuje temeljit stomatološki pregled, koji može uključivati rendgenske snimke za vizualizaciju položaja i orijentacije dodatnih zuba. Ključno je konzultirati se sa stomatologom kako bi se utvrdilo postojanje prekobrojnih zuba i procijenio njihov utjecaj na oralno zdravlje.

Mogućnosti liječenja hiperdoncije

Liječenje hiperdoncije razlikuje se ovisno o broju, položaju i utjecaju dodatnih zuba. Uobičajene opcije liječenja uključuju:

 1. Vađenje zuba: Najjednostavniji pristup je uklanjanje prekobrojnih zuba, osobito ako uzrokuju gužvu ili nelagodu.
 1. Ortodontska intervencija: Ortodontski tretmani mogu biti potrebni za ispravljanje neusklađenosti ili problema s razmakom uzrokovanih hiperdoncijom.
 1. Estetska stomatologija: Za estetske probleme osmijeha, zahvati poput zubnih ljuskica ili zubnih krunica mogu pomoći u poboljšanju izgleda zubi.

Hiperdoncija je rijetko stanje zuba koje može predstavljati izazov za oralno zdravlje i estetiku. Iako može biti intrigantno iz znanstvene perspektive, utjecaj koji ima na živote pojedinaca može biti značajan. Pravovremena dijagnoza i odgovarajuće liječenje od strane stomatologa ključni su za liječenje hiperdoncije i osiguravanje dobrobiti i povjerenja onih koji su pogođeni ovim jedinstvenim stanjem. Ako sumnjate da imate hiperdonciju ili ste zabrinuti za svoje oralno zdravlje, posavjetujte se s kvalificiranim stomatologom kako biste istražili najbolje mogućnosti liječenja za vaš specifični slučaj.

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

  Javite nam se

  Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.