gummy-smile-ili-pretjerano-vidljiva-gingiva-rjesenja-i-savjeti

Prekrasan osmijeh može osvijetliti prostoriju i poboljšati vaš cjelokupni izgled. Međutim, neki pojedinci su nesigurni zbog svog “gummy” osmijeha, pri čemu dolazi do pretjeranog pokazivanja tkiva desni prilikom smješka. 

U ovotjednom blogu Dental Centra 4Smile istražit ćemo fenomen gumenog osmijeha, istražujući njegove uzroke, dostupne mogućnosti liječenja i načine za jačanje vašeg samopouzdanja.

Što uzrokuje “gummy smile”?
 1. Prekomjerno tkivo desni: Neki ljudi prirodno imaju više tkiva desni koje prekriva zube, što može dovesti do “gummy” osmijeha.
 1. Kratka gornja usna: Ako vam je gornja usna kraća od prosjeka, može otkriti više vaših desni kada se smiješite.
 1. Hiperaktivna gornja usna: Pretjerano aktivan mišić u gornjoj usni može uzrokovati njeno pretjerano podizanje, izlažući veći dio gingive.
 1. Nicanje zubi: Tijekom nicanja trajnih zubi, abnormalni obrazac rasta može rezultirati neujednačenim omjerom desni i zuba.
 1. Razvoj čeljusti: neproporcionalan odnos između gornje i donje čeljusti može pridonijeti “gummy” osmijehu.
Mogućnosti liječenja gummy smilea:

Dobra vijest je da postoje različite mogućnosti liječenja za rješavanje problema gummy smilea. To uključuje:

 1. Ortodoncija: U slučajevima kada je gummy smile uzrokovan nepravilnim položajem zuba ili nepravilnim zagrizom, može se preporučiti ortodontski tretman, kao što su fiksni ili mobilni aparatći za poravnavanje zuba. Poravnanjem zuba i zagriza može se smanjiti količina izloženog tkiva desni.
 1. Gingivektomija: Gingivektomija je kirurški zahvat u kojem se uklanja višak tkiva desni kako bi se postigao uravnoteženiji i estetski ugodniji osmijeh. Ovaj tretman je često prikladan za osobe s prirodno prekomjernim tkivom desni ili kada samo ortodontski tretman ne može riješiti problem.
 1. Promjena položaja usana: U slučajevima kada je hiperaktivna gornja usna primarni uzrok gummy smilea, može se izvesti postupak promjene položaja usana. Ova kirurška tehnika ograničava kretanje usne prema gore, smanjujući izloženost desni prilikom smiješka.
 1. Injekcije botoxa: Injekcije botulinum toksina, poznatije kao Botox, mogu se koristiti za opuštanje mišića koji podižu gornju usnicu. Ubrizgavanjem male količine Botoxa u određena područja može se smanjiti pretjerano pomicanje usne prema gore.
Jačanje samopouzdanja i samopoštovanja:

Iako je važno istražiti mogućnosti liječenja, jednako je važno ojačati svoje samopouzdanje i samopoštovanje. Evo nekoliko prijedloga koji će vam pomoći da se osjećate ugodnije sa svojim gummy smileom:

 1. Prihvatite svoju jedinstvenost: Zapamtite da je vaš osmijeh dio onoga što vas čini jedinstvenima. Umjesto da na svoj gummy smile gledate kao na nedostatak, pokušajte ga prihvatiti kao prepoznatljivu značajku koja vas izdvaja iz mase.
 1. Dobra oralna higijena: Održavajte izvrsnu praksu oralne higijene, kao što je redovito pranje zuba, čišćenje zubnim koncem ili oralnim tušem i pregledi kod stomatologa. Zdrav osmijeh je uvijek lijep osmijeh.
 1. Tehnike šminkanja: Ako tražite privremeno rješenje, razmislite o korištenju tehnika šminkanja za stvaranje optičke iluzije. Na primjer, nanošenje malo tamnije nijanse pudera oko gornje usne može učiniti da ona izgleda manje istaknuto.
 1. Izgradnja samopouzdanja: Uključite se u aktivnosti koje jačaju vaše samopouzdanje, kao što su javni nastupi ili prakticiranje pozitivnih afirmacija. Zapamtite, prava ljepota dolazi iznutra.
Savjet stomatologa Ivana Antolkovića:

                     “Gummy smile može biti izvor nesigurnosti za neke pojedince, ali s pravim opcijama liječenja i pozitivnim načinom razmišljanja, moguće je prevladati tu zabrinutost. Bilo da se odlučite za ortodontski tretman, kirurške zahvate poput gingivektomije ili repozicioniranja usana ili neinvazivna rješenja poput injekcija Botoxa, postoje različiti putevi koje možete istražiti u postizanju uravnoteženijeg i estetski ugodnijeg osmijeha.

Međutim, važno je zapamtiti da prava ljepota nadilazi fizički izgled. Prihvaćanje vaših jedinstvenih osobina i njegovanje samopouzdanja važni su aspekti ugodnog osjećaja u vlastitoj koži. Dok tražite liječenje, također se usredotočite na održavanje dobre prakse oralne higijene i sudjelovanje u aktivnostima izgradnje samopouzdanja.

Uzimajući u obzir holistički pristup, baveći se i fizičkim i emocionalnim aspektima, možete promijeniti svoju percepciju gummy smilea. Upamtite da ljepota dolazi u mnogo oblika, a iskreni osmijeh koji zrači samopouzdanjem i srećom uvijek najviše očarava.

Dakle, ako ste nesigurni zbog svog gummy smilea, napravite prvi korak prema razumijevanju svojih mogućnosti. Posavjetujte se sa stomatološkim stručnjacima koji su specijalizirani za estetsku stomatologiju i razgovarajte o tretmanima koji su najprikladniji za vašu specifičnu situaciju. Prihvatite putovanje prema postizanju osmijeha kakav želite i dopustite da vaše unutarnje samopouzdanje zablista. Uz odlučnost, samoprihvaćanje i dostupne opcije liječenja, svoj gummy smile možete transformirati u prekrasnu vrijednost koja odražava vaše pravo ja.”

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

  Javite nam se

  Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.