elektricne-cigarete-utjecaj-pusenja-na-oralno-zdravlje

Posljednjih su godina električne cigarete (e-cigarete) stekle značajnu popularnost kao alternativa tradicionalnom pušenju duhana.

Iako su hvaljeni kao manje štetna alternativa pušenju duhana, te potencijalno mogu imati ulogu pomoći pri prestanku pušenja, pojavila se zabrinutost o njihovom utjecaju na oralno zdravlje.

U ovotjednom blogu Dental Centra 4Smile pročitajte kako uporaba e-cigareta može utjecati na vaše oralno zdravlje.

ŠTO SU E-CIGARETE I UREĐAJI ZA GRIJANJE DUHANA?

E-cigarete su uređaji na baterije koji zagrijavaju tekućinu koja sadrži nikotin, arome i druge kemikalije. Zagrijavanjem tekućine stvara se para koju korisnik konzumacijom uvlači.

S druge strane, uređaji za grijanje duhana zagrijavaju pravi duhan unutar određenog temperaturnog raspona.

Koristeći elektronički sustav za kontrolu topline, uređaji za zagrijavanje duhana zapravo sprječavaju njegovo sagorijevanje.

Iako postoji više vrsta e-cigareta, sve su osmišljene s istim ciljem – smanjiti štetnost navike pušenja cigareta.

Obzirom na to, e-cigarete zaista ne sadrže brojne kemikalije koje se običajem nalaze u tradicionalnim cigaretama. Međutim, niti one nisu bez rizika – osobito kada je u pitanju oralno zdravlje!

POSLJEDICA UPORABE E-CIGARETA ZA ORALNO ZDRAVLJE
Suha usta i smanjeno lučenje sline

Jedan od primarnih problema za oralno zdravlje povezanih s e-cigaretama je pojava suhih usta. Proces zagrijavanja tekućina i duhana u e-cigaretama može dovesti do dehidracije i smanjenog protoka sline. Dehidracija i manjak sline ugrožavaju prirodni obrambeni mehanizam usta protiv oralnih bakterija.

Slina igra važnu ulogu u neutralizaciji kiselina, ispiranju čestica hrane i sprječavanju karijesa. Posljedično, suha usta mogu utrti put nizu oralnih zdravstvenih problema, kao što su karijes, bolesti desni i loš zadah.

Upala i bolesti desni – gingivitis i paradontoza

Istraživanja su pokazala da e-cigarete mogu pridonijeti povećanju upale i bolesti desni.

Naime, kemijski sastojci u tekućinama za e-cigarete, poput propilen glikola i biljnog glicerina, mogu iritirati oralna tkiva, što dovodi do upale i osjetljivosti desni.

Dugotrajno izlaganje ovim nadražujućim tvarima može rezultirati gingivitisom.

Ukoliko se gingivitis ne liječi, može napredovati do paradontitisa koji ostavlja nepovratne štetne posljedice po vašem osmijehu – u kasnijim fazama čak i gubitak zuba.

Utjecaj na oralni mikrobiom

Oralni mikrobiom, poznat i pod nazivom oralna flora se odnosi na raznoliku zajednicu bakterija i mikroorganizama koji žive u našim ustima.

Održavanje zdrave ravnoteže ovih mikroorganizama ključno je za oralno zdravlje! 

Obzirom da e-cigarete proizvode aerosol, mijenjaju oralni mikrobiom i tako potencijalno pogoduju rastu štetnih bakterija i narušavaju ravnotežu.

Narušavanje ravnoteže mikroorganizama u usnoj šupljini koja je vrlo osjetljiva na promjene, također pridonosi povećanju rizika od karijesa, bolesti desni i drugih oralnih zdravstvenih problema.

Nikotin

Iako e-cigarete ne sadrže mnoge štetne kemikalije koje se nalaze u tradicionalnim cigaretama, one još uvijek sadrže nikotin – štetnu tvar koja izaziva jaku ovisnost.

Nikotin ograničava protok krvi i utječe na zdravlje oralnog tkiva, smanjujući sposobnost tijela da zacijeli oralne rane i povećava rizik od infekcije.

Osim toga, nikotin može suziti krvne žile, što dovodi do lošije opskrbe desni krvlju i samim time pogoršavanja bolesti desni

KAKO ODRŽATI OSMIJEH ZDRAVIM UZ E-CIGARETE?

Iako se e-cigarete reklamiraju kao sigurnija alternativa tradicionalnom pušenju, njihov utjecaj na oralno zdravlje ne biste smjeli zanemariti. Rizici povezani s uporabom e-cigareta uključuju suha usta, upale, bolesti desni, poremećaj oralnog mikrobioma i štetne učinke nikotina.

Važno je i napomenuti da potpun utjecaj uporabe e-cigareta i grijača duhana još nije u potpunosti istražen. Sve njihove moguće posljedice moći ćemo vidjeti tek u budućnosti.

Prestanak ili smanjenje upotrebe e-cigareta može biti vitalan korak prema očuvanju vaše cjelokupne oralne dobrobiti i održavanju zdravog, lijepog osmijeha u godinama koje dolaze.

Bilo da ste pušač ili nepušač, važno je da ne zanemarite svoje oralno zdravlje dobrim informiranjem, usvajanjem pravilnih praksi oralne higijene i pravovremenim traženjem profesionalne stomatološke skrbi.

Dođite u Dental Centar 4Smile na redovito čišćenje zubnog kamenca i pjeskarenje kod doktora Ivana Antolkovića ili doktorice Mije Radić i pomozite svom osmijehu da ostane zdrav!

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.