dobra-i-ucinkovita-komunikacija-kljuc-uspjesne-stomatoloske-terapije

Posjet stomatologu za mnoge ljude može biti stresno iskustvo. Neki se mogu osjećati tjeskobno ili posramljeno zbog stanja svojih zubi, dok su drugi možda imali negativna iskustva sa stomatološkim zahvatima u prošlosti. Uspostavom dobre učinkovite komunikacije sa svojim stomatologom možete najbolje iskoristiti svoj posjet stomatologu i osjećati se opuštenije i sigurnije tijekom cijelog tretmana. 

U ovotjednom blogu Dental Centra 4Smile istražit ćemo zašto je dobra i učinkovita komunikacija toliko važna i kako možete izgraditi snažan odnos pun povjerenja sa svojim stomatologom.

Važnost dobre i učinkovite komunikacije

Dobra i učinkovita komunikacija između pacijenta i njegovog stomatologa ključna je za uspješnu stomatološku terapiju. Bez učinkovite komunikacije, vaš stomatolog neće moći razumjeti vaše želje i potrebe, a vi nećete moći razumjeti stomatološke zahvate koji se izvode. Uspostavom dobre komunikacije možete osigurati tretman koji najbolje odgovara vašim individualnim potrebama i željama.

Na prvi pregled pacijenti trebaju donijeti popis svih lijekova koje uzimaju i relevantnu povijest bolesti na pregled.

Tijekom pregleda pacijenti bi se trebali osjećati ugodno postavljajući pitanja i izražavajući svoje brige. Stomatolog će ispitati pacijentovu oralnu zdravstvenu povijest, pregledati mu zube i desni te može napraviti rendgenske snimke ili druge dijagnostičke pretrage. Važno je da pacijenti budu iskreni o svojim navikama oralne higijene te svim bolovima ili neugodama koje osjećaju. Također, važno je biti iskren o svim promjenama koje su primijetili na svojim zubima ili desnima. Ove informacije pomoći će stomatologu da pruži najbolju moguću njegu.

Aktivno slušanje

Aktivno slušanje bitna je komponenta dobre učinkovite komunikacije. To znači da bi i pacijent i stomatolog trebali pažljivo slušati što druga osoba govori i odgovarati na način podrške i bez osuđivanja. Pacijenti bi se trebali osjećati ugodno dijeleći svoje brige i postavljajući pitanja. Stomatolozi bi trebali biti spremni slušati i dati objašnjenja na jasan i koncizan način.

Empatija i profesionalizam

Empatija i profesionalizam također su ključne komponente dobre učinkovite komunikacije. Pacijenti bi trebali osjećati da njihov stomatolog brine o njihovoj dobrobiti i da je spreman raditi s njima kako bi postigli njihove ciljeve. Stomatolozi bi trebali biti profesionalni u svom pristupu, tretirajući svakog pacijenta s poštovanjem i pažnjom te pokazujući suosjećanje za bilo kakvu bol ili nelagodu koju pacijent može osjetiti.

Neosuđujući stav

Za učinkovitu komunikaciju važan je i stav bez osuđivanja. Pacijenti bi trebali osjećati da mogu podijeliti svoje brige i postavljati pitanja bez straha da će biti osuđivani ili kritizirani. Stomatolozi bi trebali izbjegavati stvaranje pretpostavki ili prosuđivanja, već bi se umjesto toga trebali usredotočiti na pružanje najbolje moguće skrbi i podrške svojim pacijentima.

Informiranje o cijelom postupku

Naposljetku, važno je da stomatolog upozna pacijenta s cijelim stomatološkim zahvatom od početka do kraja. To pomaže pacijentu da se osjeća ugodnije i sigurnije te osigurava da nema iznenađenja ili neočekivanih komplikacija. Pacijenti bi trebali slobodno postavljati pitanja i tražiti pojašnjenje ako nešto ne razumiju. U Dental Centru 4Smile svaki pacijent uz plan terapije dobije i slikoviti hodogram svoje terapije.

Kako izgraditi snažan odnos pun povjerenja sa svojim stomatologom?

Izgradnja snažnog odnosa punog povjerenja sa svojim stomatologom ključna je za učinkovitu komunikaciju.
Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da uspostavite snažan i pozitivan odnos sa svojim stomatologom:

 1. Odaberite stomatologa s kojim se osjećate ugodno: potražite stomatologa za kojeg mislite da je ljubazan, pristupačan i profesionalan.
 2. Pripremite se unaprijed: Prije termina odvojite malo vremena da razmislite o svim pitanjima ili nedoumicama koje možda imate. Zapišite ih ako vam to pomaže da ih zapamtite. To će vam pomoći da se osjećate sigurnije i imate više kontrole tijekom prvog pregleda.
 3. Vježbajte duboko disanje: vježbe dubokog disanja mogu vam pomoći da smirite živce i smanjite tjeskobu. Pokušajte nekoliko puta duboko udahnuti prije i tijekom terapije kako biste se opustili.
 4. Budite iskreni o svojim brigama i strahovima: ako ste nervozni ili zabrinuti zbog posjeta zubaru, obavijestite svog zubara. Oni vam mogu pružiti dodatnu podršku ili preporučiti tehnike koje će vam pomoći da se opustite.
 5. Usredotočite se na pozitivne strane: Umjesto da razmišljate o negativnim iskustvima koja ste možda doživjeli u prošlosti, pokušajte se usredotočiti na pozitivne rezultate liječenja zuba. Ne zaboravite da je briga o vašem oralnom zdravlju važan dio cjelokupnog zdravlja i dobrobiti.
 6. Postavljajte pitanja: nemojte se bojati postavljati pitanja o stomatološkim zahvatima koji se izvode. Razumijevanje onoga što se događa može pomoći u smanjenju tjeskobe i povećanju samopouzdanja.
 7. Razgovarajte o svojim željama i potrebama: Recite svom stomatologu koji su vaši stomatološki ciljevi i što se nadate postići svojim stomatološkim liječenjem. To će im pomoći da prilagode svoj plan liječenja vašim individualnim potrebama i željama.
 8. Vjerujte svom stomatologu:  Vjerujte njihovoj stručnosti i iskustvu i dopustite da vas vode kroz proces liječenja.
 9. Kontrola nakon vašeg termina: Ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica nakon vašeg termina, slobodno se obratite svom stomatologu. Oni će rado pružiti dodatnu podršku i smjernice.

Zaključno, učinkovita komunikacija ključ je uspješne stomatološke terapije. Ako budete otvoreni, pošteni i postavljate pitanja, možete u suradnji sa svojim stomatologom izraditi plan terapije koji će zadovoljiti vaše individualne želje i potrebe. Imajte na umu da je vaš stomatolog tu da vam pomogne i da je on obučeni stručnjak u vašem najboljem interesu. Opuštanjem i povjerenjem u svog stomatologa, možete imati pozitivno stomatološko iskustvo i održati ili poboljšati svoje oralno zdravlje tijekom vremena. 

I zapamtite aktivno slušanje!

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

  Javite nam se

  Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.