Blagdansko vrijeme je u tijeku i sada smo više nego ikad u iskušenju čokoladnim slatkišima, kolačima, pjenušavim poslasticama i alkoholnom piću kojima je u ovo doba godine teško odoljeti i izbjeći ih.

Međutim,  postoje neke stvari koje možete učiniti u ovo božićno novogodišnje vrijeme kako biste smanjili rizik od karijesa i bolesti desni u Novoj Godini uz naš Dentalni vodič za božićno novogodišnje preživljavanje.

1. OGRANIČITE GRICKALICE

Za vrijeme božićno novogodišnjih praznika ponekad se čini da jedemo po cijele dane. Zato stomatolog Ivan Antolković preporučuje da vodite računa o tome što jedete između obroka. Pokušajte i držite se opcija koje su prihvatljivije za zube kao što su svježe voće i povrće, sir, jogurti s niskim sadržajem šećera i pazite da pijete puno vode.

2. DRŽITE SE RUTINE

Ne dopustite da vam rutina izmakne: nastavite četkati zube dva puta dnevno i zubnim koncem ili oralnim tušem barem jednom dnevno. Za vrijeme blagdana zubi su bombardirani šećerom i kiselinama što može dovesti do problema sa zubima. Bolje spriječiti nego liječiti.

3. KORISTITE OTVARAČ ZA BOCE – NE ZUBE!

Vaši zubi nisu alat i dizajnirani su za govor, jelo i smješenje – nemojte riskirati i otvarati boce piva ili vina zubima. Ne dopustite da vam slomljeni zub pokvari blagdane.

4. PRIČEKAJTE S ČETKANJEM ZUBA

Nakon napada kiseline iz hrane i pića caklina je oslabljena i može proći i do 1 sat da se caklina oporavi i ojača. Najbolje je pričekati 30 min – sat vremena nakon jela/pijenja slatke/kisele hrane i pića prije četkanja zuba.

5. BUDITE OPREZNI S ODABIROM PIĆA

Bezalkoholna pića i da, boca šampanjca ili vina puni su šećera i kiseline koja može oštetiti zube i uzrokovati mrlje. Ograničite konzumaciju, pijte vodu između i završite s malo sira i orašastih plodova. Povećana proizvodnja sline i izloženost kalciju pomoći će neutralizirati šećere i kiseline kako bi zaštitili vaše zube i ojačali caklinu.

Božić i Nova Godina je vrijeme koje možete provesti s obitelji i prijateljima i opustiti se – ali zapamtite Umjerenost je najbolja!

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.