Problemi sa spavanjem, poput hrkanja i nesanice, znakovi su poremećaja spavanja koji se naziva apneja za vrijeme spavanja. Apneja za vrijeme spavanja može pridonijeti oralnim zdravstvenim problemima, a oralni problemi mogu također uzrokovati apneju u snu. Saznajte više o vezi između apneje za vrijeme spavanja i vašeg oralnog zdravlja u ovotjednom blogu Dental Centra 4Smile.

Što je apneja za vrijeme spavanja?

Apneja u snu vrlo je čest poremećaj spavanja koji pogađa veliki broj ljudi. Karakteriziraju ga opetovani prekidi disanja (apneje) tijekom ciklusa spavanja. Apneje nastaju zbog kolapsa tkiva dišnih putova povezanih sa slabim mišićima dišnih puteva, velikim jezikom, prekomjernom težinom ili drugim faktorima rizika. Apneje sprječavaju da kisik dospije u pluća.

Budući da apneja u snu narušava ciklus spavanja, to smanjuje dnevnu energiju i mentalne performanse te utječe na dugoročno zdravlje.

Uobičajeni simptomi apneje u snu uključuju:

 • Smanjeno i odsutno disanje
 • Često i glasno hrkanje
 • Nedostatak zraka za vrijeme spavanja
 • Dnevna pospanost i umor
 • Smanjenje pažnje i koncentracije
 • Zaboravnost
 • Suha usta i glavobolje nakon buđenja
 • Nokturija (često se buđenje tijekom noći za mokrenje)
 • Seksualna disfunkcija i / ili smanjeni libido

Pored gore navedenog, simptomi kod žena uključuju: anksioznost, depresiju, nesanicu i razne poremećaje spavanja poput učestalog buđenja. Djeca mogu imati pogoršanje astme, hiperaktivnost, mokrenje u krevetu i probleme sa školskom izvedbom.

Glavni čimbenici rizika apneje za vrijeme spavanja su prekomjerna tjelesna težina, obiteljska povijest hrkanja ili apneje u snu i muškarci češće pate od apneje u snu nego žene.

Dodatni faktori rizika uključuju:

 • Starost iznad 40 godina
 • Češće se pojavljuje kod žena u post-menopauzi / nakon menopauze
 • Veliki vrat
 • Veliki krajnici ili veliki jezik
 • Mala čeljusna kost
 • Problemi sa nosom ili sinusima
Veza apneje u snu s oralnim zdravljem

Dobar i kvalitetan san održava zdravlje i smanjuje loš zadah, čireve na ustima te razvoj i napredovanje parodontne bolesti (bolesti desni). Stomatološki problemi povezani s apnejom za vrijeme spavanja uključuju poremećaje temporomandibularnog zgloba (TMZ), bruksizam i disanje na usta.

TMZ – temporomandibularni zglob

Dokazi ukazuju da poremećaj temporomandibularnog zgloba i apneja za vrijeme spavanja “idu  ruku pod ruku”. TMZ povezuje donju čeljust s gornjom čeljusti. Imate dva zgloba TMZ-a, po jedan sa svake strane lica.

Simptomi poremećaja TMZ-a uključuju:

Bol u čeljusti
Bol po cijeloj glavi, vratu i ramenima
Problemi sa žvakanjem
Zglobovi vilice koji stvaraju zvukove klika ili brušenja
Zaključana čeljust (nemogućnost otvaranja ili zatvaranja usta kroz vremensko razdoblje)

Bruksizam

Bruksizam je jednostavno “fancy” ime za škripanje zuba ili stezanje čeljusti. Iako se to može dogoditi u bilo kojem trenutku, to se često događa dok osoba spava. Bruksizam ima negativne učinke na san, uključujući buđenje bez osvježenja, s glavoboljama i bolovima u vratu i čeljusti. Istraživanja pokazuju da bruksizam može zahvatiti do 31% odraslih osoba, a najmanje četvrtina njih može imati apneju za vrijeme spavanja.

Bruksizam se smatra poremećajem povezanim sa spavanjem jer uzrokuje nekontrolirano i nehotično kretanje čeljusti tijekom spavanja.

Sasvim je moguće da možda ni ne znate da li patite od bruksizma, ali vaš stomatolog u Zagrebu, Ivan Antolković može otkriti dokaze tijekom redovnog stomatološkog pregleda.

Znakovi bruksizma mogu varirati od labavih zuba do erodiranih površina zuba, do puknutih, usitnjenih i lomljivih zuba. Ako vaš stomatolog primijeti simptome, može vas pitati o mišićnoj boli u glavi, vratu, licu i čeljusti, kao i o suhoći usana, usta i grla nakon buđenja.

Disanje na usta

Apneja u snu uzrokuje da osoba diše kroz usta (usta disanje). Disanje iz usta rezultira suhim ustima i dovodi do propadanja zuba. Dodatne posljedice suhoće usta su plak, čirevi na ustima, gingivitis (upala desni) i parodontna bolest.

Apneja kod djece

Prema nekim američkim istraživanjima,  4% djece u dobi od dvije do osam godina ima apneju za vrijeme spavanja. Apneja za vrijeme djetinjstva dolazi s mnogim zdravstvenim rizicima, uključujući i rizik za oralno zdravlje, koji se često zanemaruje. Problemi sa spavanjem kod djece obično uključuju disanje na usta, što može stvoriti ozbiljne probleme sa zubima i desni.

Istraživanje objavljeno u časopisu Dental Sleep Medicine otkriva povezanost između pitanja spavanja u djetinjstvu i problema sa zubima, uključujući karijese i parodontnu bolest. Kroz stomatološke preglede, istraživači su otkrili da djeca s poremećajima spavanja imaju trostruku učestalost karijesa, a također imaju i dublje prostore – do tri puta dublje – stvorene od upaljenih desni. Također su imali više krvarenja desni, bol u zubima i osjetljivost, te čireve na ustima.

Na što je potrebno obratiti pažnju?

Neki simptomi apneje u snu su specifični za stomatološke probleme. Stomatološki simptomi na koje trebaju paziti i odrasli i djeca uključuju:

 • stiskanje i brušenje zubi tijekom spavanja, ponekad dovoljno glasno da probudite sebe ili svog partnera
 • zatezanje i bol u čeljusnim zglobovima
 • upaljena i oštećena mjesta od žvakanja u unutrašnjosti jednog ili oba obraza
 • tupa glavobolja koja počinje u sljepoočnici

Obavezno razgovarajte o gore navedenim simptomima sa svojim stomatologom u Zagrebu, Ivanom Antolkovićem. Doktor Ivan može vam pomoći u ublažavanju stomatoloških simptoma preinakama ponašanja, uključujući poboljšanje kvalitete spavanja, upravljanje oralnim zdravljem, ortodontsko liječenje kako bi se riješili problemi s neskladom zuba, tretmani za suha usta i / ili zubna udlaga za sprječavanje posljedica od bruksizma.

Poremećaji spavanja utječu na zdravlje na više načina, a dobar noćni san važan je za osjećaj osvježenja i energije, kao i za vaše mentalno i fizičko zdravlje. Ako ste zabrinuti da možda imate apneju za vrijeme spavanja, obratite se svom liječniku da se testirate kako biste utvrdili uzrok vaših problema sa spavanjem. 

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

  Javite nam se

  Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.