Aparatić za zube – Najbolje godine za nošenje aparatića za zube. Jedno je pitanje s kojim se mnogi ljudi, posebno roditelji, suočavaju, a to je koje su najbolje godine za nošenje aparatića za zube? 

Je li možda prerano? 

Što ako će biti potrebno daljnje liječenje kasnije u životu? 

 Što ako se stavi aparatić za zube u tinejdžerskoj dobi, hoće li biti problema zbog eventualne nemarnosti?

Što ako se odlučimo za aparatić za zube “prekasno”, znači li to da će biti potrebno nositi ga duže vremensko razdoblje? 

Na ova pitanja ne postoji univerzalni pravi odgovor, ali iz višegodišnjeg iskustva možemo izvući nekoliko savjeta o faktorima koje treba uzeti u obzir pri odlučivanju o najboljoj dobi za nošenje aparatića za zube.

Rana intervencija: 7-9 godina

Kod većine djece preporučuje se informativni pregled kod ortodonta od 7. godine života. To ne znači da će se aparatić za zube primjenjivati ​​tako rano, ali mogu se već uočiti neke potencijalne anomalije ili loše navike djeteta koje je potrebno ispraviti.

Do 7. godine, većina mliječnih zubi je niknula i ortodont može steći dobar dojam kako će izgledati poravnavanje trajnih zuba.

Najraniji oblik ortodontske terapije – Myobrace naprave

Kod djece, najčešće oko sedme, osme godine života mogu se primijetiti loše oralne navike poput disanja na usta, nepravilnog načina gutanja i sisanja prsta. 

Kako bi se iskorjenile te loše navike i spriječio njihov utjecaj na razvoj čeljusti koriste se Myobrace aparatići. Umjesto klasičnog ortodontskog pomaka zuba, myobrace usmjeren je na uklanjanje nepogodnih navika odnosno tzv. miofunkcionalnu terapiju.

Cilj miofunkcionalne terapije je ispravljanje načina disanja, položaja zuba, funkcionalnosti  oro-facijalnih mišića i oblika zubnog luka.

Myobrace aparatić nosi se tijekom noći i eventualno 1 sat dnevno.

Vrijeme primarnog liječenja: U dobi od 10-13 godina

Važno je naglasiti, da je svako dijete indvidua za sebe pa je upravo zato i svaki slučaj individualan. Odluka o tome kada je dijete zaista kandidat za nošenje aparatića za zube isključivo ovisi o tipu anomalije te o brzini nicanja trajnih zuba. 

Većini djece nakon 10.-te godine života već su niknuli svi trajni zubi, no to nije pravilo.

Stomatolog u Zagrebu Ivan Antolković preporučuje da se za terapiju fiksnim aparatićem za zube pričeka dok zaista svi trajni zubi nisu do kraja niknuli i kada je čeljust dovoljno stabilna da podrži dugotrajno ortodontsko liječenje.

Preporuka stomatologa Ivana Antolkovića je da se u ovim godinama života djeteta eventualno primijeni mobilna ortodoncija, tj. mobilni aparatić za zube.

Mobilni aparatić za zube

Mobilni aparatić za zube može se primjenjivati i kod mješovite denticije, tj. dok dijete ima većinu trajnih zuba i pokoji mliječni zub.

Mobilni aparatić za zube služi za korekciju odnosa između gornje i donje čeljusti te preusmjeravanja rasta pojedinog zuba.

Također se koristi kod miofunkcionalne terapije, u ovom slučaju za jačanje mišića čeljusti, kod djece koja imaju posljedice od sisanja prsta ili guranja zubi jezikom.

Mobilni aparatić za zube najviše služi kao priprema za fiksnu ortodontsku terapiju.

Kako bi dobili što bolje rezultate, preporuča se nošenje aparatića cijelu noć plus što više sati dnevno, tj. skidati ga samo kod hranjenja i pranja zubi.

Duljina terapije mobilnim aparatićem za zube je jako individualna upravo zbog različitosti anomalija, uostalom kao i svaka ortodontska i stomatološka terapija: ovisi od slučaja do slučaja. Kontrole su obvezne svakih 6 do 8 tjedana. Na kontrolu je obavezno ponijeti mobilni aparatić za zube sa sobom.

Idealno vrijeme za nošenje fiksnog aparatića za zube u tinejdžerskoj dobi

Kako bi se dobio što bolji rezultat fiksnim aparatićem za zube, potrebno je uvjeriti se da su svi trajni zubi niknuli do kraja. To je također vrlo individualna stvar. Neka djeca već sa 12 godina imaju skroz izrasle trajne zube, a neka tek sa 18, 19 godina!

Fiksnom ortodoncijom u harmoničan odnos dovodimo (zagriz) gornju i donju čeljust, kako bismo prevenirali ili ispravili moguće komplikacije na zubima, parodontu i čeljusnim zglobovima.

Napominjemo da je svaki slučaj individualan te svaki ortodont ima svoja iskustva i znanje kojima donosi odluke o tome kada je vaše dijete spremno za terapiju fiksnim aparatićem za zube.

Stomatolog u Zagrebu Ivan Antolković, iz vlastitog iskustva s pacijentima, kao idealno vrijeme za terapiju fiksnim aparatićem za zube u tinejdžerskoj dobi, u većini slučajeva, savjetuje početak terapije kod djevojčica sa 16 godina, a kod dječaka sa 18, 19 godina.

Opet napominjemo, to je osobni stav doktora Antolkovića za većinu slučajeva, dok uvijek postoje slučajevi gdje se bez problema može ući u terapiju i puno ranije.

Kada je prekasno za ortodontsku terapiju za zube?

Suprotno onome što možda mislite, nikad niste prestari za ortodnotsku terapiju! Mnogi odrasli ljudi nisu imali pristup ortodonciji kao djeca ili su je odgađali iz drugih razloga.

Zamislite zube kao bilo koju drugu kost na tijelu. Oni prestaju rasti pri kraju adolescencije, ali to je još uvijek moguće ispraviti tijekom života. Ako vam kost ruke izađe iz zgloba, ona može zacijeliti i vratiti se na mjesto. Zubi također.

Kao odrasla osoba možda ćete malo teže promijeniti navike koje zahtjeva ortodontska terapija. Međutim, bez obzira na potrebne promjene, imajte na umu da su to kratkoročne žrtve za dugoročno stjecanje samopouzdanja i zdravlja zuba. Nošenje aparatića za zube može vas spasiti od ozbiljnijih stomatoloških problema na putu i popraviti estetiku osmijeha i lica. 

U modernoj stomatologiji postoje različite vrste aparatića za zube, a koje fiksne aparatiće za zube te one nevidljive apartiće za zube ima u ponudi Dental Centar 4Smile možete pročitati OVDJE.

 

 

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.