Obožavatelji paste za zube s aktivnim ugljenom tvrde da ona izbjeljuje zube i osvježava dah bolje nego bilo koja druga paste za zube. U današnje vrijeme, aktivni ugljen, predstavlja veliki trend te ga možete pronaći u svemu (u obliku tableta kao dodatak u prehrani, u maskama za lice, pasti za zube…). No, nova istraživanja dovela su u pitanje da li aktivni ugljen zapravo čini više štete nego koristi kada je riječ o vašim zubima. U ovotjednom blogu Dental Centra 4Smile pročitajte sve što trebate znati o trendu paste za zube s aktivnim ugljenom.

Što je aktivni ugljen?

Aktivni ugljen, koji se obično nalazi u filterima za vodu, u osnovi je oblik ugljika koji je obrađen da površina čestica postane porozna. Zatim te male čestice djeluju poput magneta za ostale čestice (poput nečistoće i ulja) koje upija, omogućujući uklanjanje nepoželjnih tvari kada se ugljen ispere.

 Ugljen je toliko moćan da se obično koristi u bolnicama i hitnim službama za liječenje pacijenata koji pate od trovanja ili predoziranja lijekovima.

Što kažu znanstvena istraživanja o aktivnom ugljenu u pasti za zube?

“Recenzija u britanskom Dental Journalu s početka 2019. utvrdila je da je aktivni ugljen pružio slabu zaštitu od propadanja zuba, a postoje i drugi znanstveni dokazi koji podupiru ostale zdravstvene tvrdnje. U stvarnosti, dodavanje ugljena u prahu pasti za zube zapravo može pogoršati stvari. -Ako se iskoristi kod ljudi koji imaju kompozitne ispune, ugljen može ući u njih i teško ga je odstraniti-, rekao je za BBC dr. Joseph Greenwall-Cohen, znanstveni suradnik Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Manchesteru. -Čestice ugljena također se mogu uvući u desni i nadražiti ih.-”

Postoji zabrinutost zbog abrazivnog svojstva aktivnog ugljena, za koje neki kažu da bi mogao oštetiti caklinu ako se koristi redovito, kao i sklonost  aktivnog ugljena da apsorbira sve tvari s kojima dođe u kontakt, uključujući i dobre tvari poput lijekova. Drugi tvrde da aktivni ugljen nije posebno loš za zube, jednostavno neće imati nikakav pozitivan dugoročni učinak za vaš osmijeh jer aktivni sastojak nije u kontaktu s površinom zuba dovoljno vremena da bi imao značajan učinak izbjeljivanja.

“Aktivni ugljen može se koristiti kao dodatak četkanju redovnoj pasti za zube osobama koje traže bjelji osmijeh, ali ne umjesto redovne paste zube”, kaže Lituchy. “Redovna pasta za zube daje nam fluor koji nam je potreban za borbu protiv propadanja zubi, te je potrebno zadržati je kao dio dnevne rutine.”

Koliko je uspješno izbjeljivanje zubi aktivnim ugljenom?

Postoji razlika između uklanjanja površinskih mrlja i izbjeljivanja. Površinske mrlje, poznate i kao vanjske mrlje, potječu od uobičajenih uzročnika: kave, crnog vina, duhana te hrane i pića tamne boje. Nalaze se na vanjskom sloju cakline i obično ih se može ukloniti pomoću pasti za zube, profesionalnog čišćenja zuba ili površinskog izbjeljivanja. Dublje, unutarnje mrlje su tamne boje koja dolazi unutar zuba, ponekad kao posljedica traume, slabe cakline, određenih vrsta lijekova, pa čak i pretjerane upotrebe fluora. Mislite na to kao na temeljnu boju zuba; bez obzira koliko ste posvećeni izbjeljivanju površine, veliko prosvjetljivanje boje zuba može nastati samo iz tretmana izbjeljivanja koji prodiru ispod vanjske površine zuba.

Stomatolog Ivan Antolković o izbjeljivanju zubi s pastom za zube na bazi aktivnog ugljena:

Aktivni ugljen u pasti za zube može vam pomoći kod uklanjanja površinskih mrlja na zubima. Ugljen je blago abrazivan i također može do određene mjere apsorbirati površinske mrlje.

Nema dokaza, međutim, da on ima bilo kakvog učinka na mrlje ispod cakline zuba, ili da ima prirodan učinak izbjeljivanja.

Da bi izbjeljivali zube, proizvod treba biti učinkovit kako na mrljama na površini, tako i na unutarnjim mrljama, koje su one ispod cakline.

Iako aktivni ugljen ima neke dokazane prednosti, nema dovoljno znanstvenih dokaza da bi izbjeljivanje zuba bilo jedno od njih.

Stomatolog u Zagrebu, Ivan Antolković također je naglasio da iako se upotreba nekog abrazivnog sredstva poput aktivnog ugljena za uklanjanje površinskih mrlja može učiniti da zubi budu bjelji, dugoročno zapravo mogu postati tamnijizbog abrazivnog učinka, aktivni ugljen, stanjuje caklinu i sve više se počinje vidjeti unutrašnji dentin, koji je tamniji od cakline.

Potencijalno štetni učinci aktivnog ugljena ne zaustavljaju se na caklini. Stomatolog Ivan Antolković naglašava da gubitak cakline može dovesti do povećane osjetljivosti zuba te posljedično i propadanja zuba.

Doktor Antolković za izbjeljivanje zubi preporučuje proizvode na bazi peroksida: Derivati vodikovog peroksida u dugogodišnjim istraživanjima dokazali su se kao najsigurniji i najbolji za izbjeljivanje zubi. Znamo da je sigurno i da znamo da djeluje.

Najbolji način izbjeljivanja zubi je profesionalno izbjeljivanje, navodi doktor Antolković, pojasnivši da izbjeljivanje u dentalnoj ordinaciji u Zagrebu Dental Centar 4Smile obično traje oko sat, sat i pol i daje trenutne rezultate.

 Ima li aktivni ugljen zaista detoksikacijski učinak na usnu šupljinu?

Što se tiče tvrdnji o “detoksikaciji” usta, iako aktivni ugljen može ukloniti plak i čestice hrane koje dovode do lošeg zadaha, učinak neće biti ništa bolji od bilo koje druge paste za zube. Za razliku od jetre i bubrega, zubi i desni ne obavljaju detoksikacijsku funkciju tijela, a budući da takozvani “toksini” ionako ne borave u ustima, tvrdnje o detoksikaciji “padaju u vodu”.

Evo što do sada znamo o pasti za zube s aktivnim ugljenom:

Pasta za zube s aktivnim ugljenom previše je abrazivna za svakodnevnu upotrebu. Svakodnevno korištenje može oštetiti vašu caklinu. To može učiniti da zubi izgledaju žuto, s obzirom na to da dolazi do izlaganja dentina, kalcificiranog žutog tkiva. Također može učiniti vaše zube osjetljivijima.

Većina brandova pasti za zube s ugljenom ne sadrži fluor. Fluor pomaže u održavanju čvrstoće zubne cakline, što pomaže u zaštiti zuba od karijesa i propadanja.

Može izazvati mrlje na nekim zubima. Čestice ugljena mogu se nakupljati u pukotinama zuba.

Učinak aktivnog ugljena na zubnu protetiku nije poznat. Još nije poznato kako aktivni ugljen utječe na materijale koji se koriste za izradu zubnih ljuskica, mostova, zubnih krunica i bijelih ispuna. Čestice ugljena mogu se nakupljati između njih, ostavljajući crni ili sivi obris.

Do danas, jedine poznate prednosti paste za zube s ugljenom:

Može pomoći u uklanjanju površinskih mrlja na zubima.

Može poboljšati loš zadah.

Ako se povremeno koristi nakon profesionalnog čišćenja, može spriječiti stvaranje mrlja.

Iako pasta za zube s aktivnim ugljenom privlači puno pažnje i trenutno je trend, kao što smo naglasili, postoje puno učinkovitije i sigurnije opcije za izbjeljivanje zubi.

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.