Od užurbanosti blagdana iza nas, preostali zimski mjeseci sjajno su vrijeme da se nadoknadite stvari koje ste možda odložili do posljednjeg trenutka. Imajući to na umu, jedna od prvih stvari koje biste trebali učiniti je zakazati sastanak svog stomatologa.

Siječanj i veljača mogu biti turobni mjeseci, ali sigurno je idealno vrijeme da dogovorite svoj stomatološki pregled. Evo nekoliko razloga zbog kojih je zima idealno vrijeme za posjet svom stomatologu u Zagrebu:

1. Izbjegnite gužve

Ako vas muči dugo čekanje ili želite termin što prije, siječanj i veljača (i zima općenito) je pravo vrijeme da izbjegnete gužvu. Učenici i roditelji najaktivniji su u ljetnim i jesenskim mjesecima kako bi se pripremili za novu školsku godinu, tako da može biti teško pronaći slobodan termin za pregled.

Uz to, proljetna pauza može biti savršeno vrijeme da mladi na fakultetu zakažu redovno čišćenje kad im završe predavanja. Dok se još uvijek bave knjigom u siječnju i veljači, lakše ćete se naručiti kod vašeg stomatologa u Zagrebu, Ivana Antolkovića.

2. Sezona gripe ostavlja tragove na zubima

Ako niste imali dovoljno sreće da izbjegnete ovosezonsku gripu, možda ćete trebati rano otići stomatologu, posebno ako se protiv gripe borite sa sirupom protiv kašlja i tabletama za suzbijanje kašlja.

Mnogi od tih lijekova sadrže velike količine kukuruznog sirupa, saharoze i visoke fruktoze, koje djeluju na vaše zube. Drugi mogu sadržavati limunsku kiselinu, nisku razinu pH uparenu s visokom kiselošću ili alkohol, a sve to može napasti vašu caklinu.

Uz to, ako uzimate lijekove za spavanje – pazite! Te slatke tvari djeluju na vaše zube cijelu noć.

3. Dobro vrijeme za pobijediti zimsku depresiju

Priznajmo, siječanj i veljača su teški mjeseci. Najčešće je jako hladno, manje je dnevne svjetlosti i dolazi do postblagdanske depresije. Sezonski afektivni poremećaj pogađa veliki broj ljudi, pogotovo onih koji žive u hladnijim kontinentalnim krajevima.

Istovremeno, na stanje vašeg oralnog zdravlja utječe i vaše psihološko stanje – moderna istraživanja ukazuju na snažnu vezu između gubitka zuba i depresije ili anksioznosti.

Redovita briga o zubima može spriječiti veće probleme kasnije u životu. Proaktivnost u pogledu vašeg oralnog zdravlja može potaknuti i poboljšati vašu psihu.

4. Pripremite se za proljeće

Iako u zimskim mjesecima vrijeme sporije prolazi, to će se promijeniti brže nego što mislite. Kad se proljeće približi, vaš će se kalendar vjerojatno vrlo brzo početi popunjavati.

Bilo da počinjete pripremati vrt, stižu i proljetno čišćenje ili proljetni sportovi vaše djece, proljetna sezona znači više aktivnosti i manje slobodnog vremena. Najbolje je da izliječite sve zube prije nego što to znači otkazivanje izleta!

Ako vam je potrebna kontrola kod stomatologa, siječanj i veljača idealno je vrijeme da to obavite. Zakažite termin u Dental Centru 4Smile putem maila info@4smile.hr ili nas nazovite na  +385 (01) 8891 461

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.