TOP VITAMINI I MINERALI KOJI SU DJECI POTREBNI ZA ZDRAVE ZUBE

Za zdravi dječji osmijeh potrebno je više pažnje, samo četkanje i pranje zuba nije dovoljno. Zapravo, na zdravi osmijeh uvelike utječe hrana koju djeca unose u organizam.

U ovotjednom blogu Dental Centra 4Smile saznajte koji su top vitamini i minerali koji su djeci potrebni za oralno zdravlje.

VITAMIN A

Vitamin A je jedan od najboljih vitamina za cjelokupno oralno zdravlje. To je zato što pomaže u regulaciji protoka sline, što prirodno čisti zube, sprječava suha usta i sprečava kiselinu da ošteti zube i desni.

Vitamin A također potiče zdravu sluznicu u ustima koja oblaže obraze i desni, što ih čini manje osjetljivima na infekcije i bolesti. Namirnice koje su bogate vitaminom A su mrkva, jaja, slatki krumpir (batat) i riba.

VITAMIN C

Vitamin C je snažan antioksidans koji pomaže u liječenju desni i borbi protiv upale desni. To čini tako što pomaže tijelu da proizvede više kolagena, koji pomaže u obnavljanju stanica i ubrzava proces ozdravljenja.

Vitamin C možete pronaći u citrusima poput naranče, grejpa i kivija. Međutim, svo voće je jako kiselo, pa nakon konzumacije obavezno pričekati 10-15 minuta te onda isprati usta djeteta vodom.

VITAMIN D

Bez adekvatnog vitamina D, zdrava moć kalcija je ozbiljno smanjena. Vitamin D djeluje kao komunikator i signalizira crijevima da apsorbiraju kalcij u krvotok.

Adekvatan vitamin D i kalcij čine kosti i zube gušćima i daleko jačima, što pomaže u sprječavanju prijeloma i pukotina. Vitamin D možete pronaći u jajima, ribi i mliječnim proizvodima poput sira i obogaćenog mlijeka.

FLUOR

Fluor je poznat kao prirodni borac protiv karijesa jer može zaustaviti razvoj karijesa. Fluor pomaže u razvoju jake zdrave cakline, pružajući zubima potrebnu zaštitu za borbu protiv karijesa koji uzrokuje bakterije.

Mnoge vode u današnje vrijeme obogaćene su fluorom, ili možete koristiti fluorid dentalne proizvode ili dodatke. Takoder preporučamo dječje paste za zube sa količinama fluora koje djeluju izrazito protektivno.

TOPIKALNI FLUOR

U Dental Centru 4Smile našim “malim zubima sa velikim osmijesima” nudimo tretman topikalnim fluorom.

Lokalni tretman fluorom je ljepljivo preventivno sredstvo koje se nanosi na zubnu caklinu nakon profesionalnog čišćenja. Fluor jača zube i pomaže spriječiti mnoge potencijalne oralne probleme. Tretman topikalnim fluorom rade isključivo doktori dentalne medicine (stomatolozi). Često se preporučuje da pričekate nekoliko sati prije nego što dijete popije tople napitke ili opere zube kako bi tretman s fluorom imao priliku ojačati i zaštititi zube vašeg djeteta.

KALCIJ

Kalcij je jedan od najzastupljenijih minerala u tijelu i pomaže u brojnim procesima, uključujući izgradnju i održavanje jakih zuba i kostiju.

Kalcij se može naći u mliječnim proizvodima kao što su mlijeko i sir, a preporučujemo da kalcij dobivate iz sira. To je zato što sir ima protein zvan kazein, koji je od vitalnog značaja za izgradnju jake zubne cakline.

MAGNEZIJ

Magnezij je fantastičan mineral za cjelokupno zdravlje, a igra ključnu ulogu u izgradnji jakih zuba i kostiju. Magnezij pomaže tijelu da apsorbira kalcij, koji je ključan za izgradnju jakih zuba i zubne cakline.

Magnezij možete pronaći u orašastim plodovima, cjelovitim žitaricama, grahu, sjemenkama i tamnom lisnatom povrću.

ŽELJEZO

Željezo je važno za održavanje zdravih razina crvenih krvnih stanica. Pomaže imunološkom sustavu vašeg tijela da normalno funkcionira i obrani se od infekcija i bolesti. Nizak nivo željeza u tijelu slabi imunološki sustav i povećava šanse za razvoj oralnih infekcija i bolesti desni.

Održavajte djetetov imunološki sustav i rad u svom punom potencijalu dajući mu plodove mora, jaja, crveno meso, žitarice, kruh i zeleno lisnato povrće.

ZA ONE KOJI SU IZBIRLJIVI U JELU

Dok zdrava prehrana može vašem djetetu osigurati dovoljno vitamina i minerala koji su mu potrebni, neka djeca su vrlo izbirljiva u jelu i mogla bi imati koristi od uzimanja vitaminskih dodataka.

Ukoliko vaše dijete ima niske razine jednog ili više od jednog vitamina ili minerala, razgovarajte s njegovim pedijatrom i pitajte ga o najboljem preporučenom multivitaminskom dodatku.

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.