Ne možete osporiti da je riječ Botox sve više prisutna zadnjih godina i to ne samo u medijma nego i u svakodnevnim ženskim pričama. Čak i poneka muška priča, onih hrabrijih muškaraca koji to priznaju, sadrži riječ na B. Najčešća pitanja su “Jesi li probala?”, “Želiš li probati?”, “Ti ne bi?”, “Ona je probala?”.

Pa… ukoliko se odlučite probati tretman Botoxom, važno je da znate čemu idete u susret.

U ovotjednom blogu Dental Centra 4Smile saznat ćete:

 •  Kada je idealno započeti s terapijom botoxa
 • Koje su optimalne doze botoxa
 • Je li tretman botoxom bolan
 • Što je zabranjeno poslije tretmana botoxom
 • Pojavljuju li se podljevi
 • Kada se vide rezultati tretmana botoxom
 • Koliko traje efekt botoxa
 • Tko će primijetiti promjenu na vašem licu
Kada je idealno započeti s terapijom botoxa?

Pitali smo stomatologa Ivana Antolkovića –  Koja je idealna dob za započeti s tretmanima botoxa?

Doktor Antolković kaže da ne postoji preporučena dob za terapiju botoxom. 

  Preporučena dob razlikuje se jer svi mišići predstavljaju različito. Ako netko u dobi od 25 godina ima vidljive dinamične bore koje uzrokuju problem, može započeti s terapijom botoxa, međutim, ako drugi 25-godišnjak/inja uđe bez vidljivih bora – odbio bih ih započeti s tretmanom.

Većina stručnjaka slaže se da botox također može biti preventivna mjera za neke mlađe klijente, Čuva kožu i zaustavlja razvoj linija. Botox omekšava i privremeno smrzava mišiće, što znači da će tretirano područje ostati ravno. Ako se fizički ne možete namrštiti, s vremenom će se linija izravnati. 

Koje su optimalne doze botoxa?

Stomatolog u Zagrebu, Ivan Antolković napominje da doza može varirati od osobe do osobe. 

U Dental Centru 4Smile najčešće koristimo 50 jedinica botoxa koje se potom raspoređuju na bore na čelu, bore mrštilice i bore smijalice.

50 jedinica botoxa poznate su i pod nazivom Baby Botox tretman.

Je li tretman botoxom bolan?

Kada upitate doktora je li tretman botoxom bolan, doktor će realno reći da nije. Međutim, realnost doktora i pacijenta se razlikuje :)

Zato smo mi pitali naše pacijentice da nam kažu je li tretman botoxom bolan ili nije.

Najčešći odgovor koji smo dobili je da ubod igle jest pomalo neugodan, kod osjetljivih pacijentica i malo bolan. Nikakva strašna bol, doktori to čak ni ne smatraju bolom, ali treba biti svjesan da se ubod igle ipak osjeti. Normalno je i da se pojave kapljice krvi i da još pola sata nakon tretmana osjetite da ste nešto radili na čelu.

Što je zabranjeno nakon tretmana botoxom?

Istina je da botoxu treba 20 do 30 minuta da se rasporedi u mišićima. I za to vrijeme potrebno je držati glavu uspravno, nikako se ne preporuča stavljati glavu u ležeći položaj ili ići spavati bar nekoliko sati nakon tretmana.

Također je zabranjeno netom nakon tretmana botoxom raditi zahtjevne tjelovježbe i izlagati se vrućini. Prvi dan nakon tretmana potrebno je nježnije oprati lice i ne trljati lice ručnikom.

Pojavljuju li se podljevi nakon tretmana botoxom?

Odmah nakon tretmana, područja tretirana botoxom biti će malo crvenkasta. Crvenilo najčešće nestane već sljedeći dan, eventualno mogu još biti vidljive točkice na mjestu uboda igle. 

Sitni podljevi su mogući, ali to ovisi koliko je koža osjetljiva. Ništa što tekući puder za lice ne može prekriti. Moguće je osjetiti laganu glavobolju prvih 30 do 60 minuta nakon tretmana, kao da ste dugo držali kapu za plivanje na glavi.

Ukoliko imate glavobolju dulje od 48 sati ili bilo koje druge simptome poput mučnine ili poremećaja vida (iako rijetki), savjetuje se da kontaktirate svog liječnika.

Kada se vide rezultati botoxa?

Još jedan mit o botoxu jest da su rezultati trenutni. Nisu.

Doktor Ivan Antolković napominje da je za prve vidljive rezultate potrebno 7 do 10 dana, a za konkretne rezultate dva tjedna.

Koliko traje efekt botoxa?

Tretman botoxom vrlo je brz i jednostavan. Kako bi rezultati izgledali optimalno, potrebno je izbjegavati pušenje, prekomjernu konzumaciju alkohola, izlaganje suncu i stresu – zapravo sve što može pomoći u bržoj razgradnji kolagena, smanjujući dugotrajnost botoxa.

Stomatolog Ivan Antolković:

    Uvijek preporučujem svojim pacijentima da svakodnevno koriste hidratantnu kremu i zaštitni faktor 50. Rezultati bi trebali trajati negdje između tri do šest mjeseci, što ovisi i o snazi mišića, metabolizmu i načinu života.

Tko će primijetiti promjenu na vašem licu?

Osim vas, najčešće promjenu uoče bliske ženske osobe koje se ne boje komentirati vaš izgled. 

Pitali smo pacijentice tko je sve primjetio promjenu na njihovom licu, najčešći odgovor je bio mama i sestra. Većinom dobiju komentare poput “Izgledaš baš odmorno”, “Što si ovaj put radila kod kozmetičarke da ti je lice tako glatko?”

Oni koji to najmanje primijete su, naravno, muškarci. 

Pacijentice kažu da su možda dobile koji kompliment više na račun izgleda nakon tretmana botoxom, ali ništa posebno. 

Zapravo kažu da je upravo to ono što su tražile, ne mjenjati svoje crte lica, nego samo izgledati odmorno i svježe :)

Za kraj… Iako je botox sada dostupniji nego ikad prije, isto toliko je važno da izaberete kvalificiranog i iskusnog stručnjaka

Više o ponudi tretmana botoxom u Dental Centru 4Smile saznajte u našem blogu ZATEZANJE LICA, HIJALURONSKI FILERI I IZBJELJIVANJE ZUBI – 4BEAUTY PAKETI

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

  Javite nam se

  Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.