U ovotjednom blogu Dental Centra 4Smile saznajte što obavezno morate izbaciti iz svoje kuće nakon što ste preboljeli Covid 19.

Dobra praksa je mijenjati četkicu za zube svaka tri mjeseca, preporučljivo je mjenjati je nakon bilo koje bakterijske ili virusne bolesti, ali nakon Covida, NEMOJTE odgađati i odmah je bacite.

Kako se prenosi korona virus?

Tijekom oboljenja izrazito je važno održavati oralnu higijenu, ali isto tako i dodatnu higijenu prostora oko četkice za zube i umivaonika.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, virus se uglavnom prenosi sitnim kapljicama koje izlaze iz usta zaražene osobe, posebno kada kašlje, kiše, priča ili se čak smije.

Također je moguće zaraziti se dodirivanjem površina koje su kontaminirane virusom. Zbog toga je bitno ne samo redovito prati i dezinficirati ruke, već s vremena na vrijeme morate i dezinficirati površine. Ljudi se mogu zaraziti i ako dodirnu površinu na kojoj su kapljice, a potom dotaknu nos, usta ili oči.

Izbjegavajte pohranjivanje više četkica, poput onih članova obitelji, u istom držaču ili u ladici zajedno. Najbolje je da ne kontaktiraju jedno s drugim.

Kako korona virus utječe na oralnu šupljinu?

Problemi s gingivom mogu se povećati zbog potisnutog imunološkog odgovora i nedostatka odgovarajuće oralne higijene kod pacijenata koji su previše bolesni da bi održavali dobru rutinu oralne higijene. Suha usta dodatno će povećati rast bakterija i oralne ulceracije. 

Zato je potrebno obratiti pažnju i ukoliko je moguće pokušati održavati redovnu oralnu higijenu i tijekom bolesti.

Zašto je potrebno baciti četkicu za zube nakon preboljenja covida?

Malo je vjerojatno, ali bilo je nekoliko slučajeva da se COVID-19 potencijalno širi površinama. Istraživanja iz 2020 godine procijenjuju preživljavanje virusa COVID-19 na različitim površinama, virus može ostati održiv do 72 sata na plastici i nehrđajućem čeliku, do četiri sata na bakru i do 24 sata na kartonu.

I da uzmemo da je sve to hipotetski, zamjena četkice za zube oduvijek se preporučuje nakon bilo koje virusne ili bakterijske bolesti.
Ne samo da će vas zaštititi od ponovne zaraze, već će zaštititi i druge članove obitelji ako koriste istu kupaonicu.

Samo malo truda kada je u pitanju poduzimanje mjera opreza može uvelike zaštititi vas i vaše bližnje.

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.