Zašto se zubi nastavljaju pomicati i nakon ortodontske terapije? Nosite aparatić za zube godinu dana ili više, marljivo slijedite upute svog ortodonta i održavate pravilnu oralnu higijenu. Napokon ste dočekali veliki dan: skidanje aparatića za zube! Vaša posvećenost donijela vam je lijepi, zdravi i funkcionalan osmijeh.

Jednom kada skinete aparatić za zube, vjerojatno mislite da će zubi zauvijek ostati ravni. Nažalost, to nije nužno točno. U ovotjednom blogu Dental Centra 4Smile objasnit ćemo vam zašto se vaši zubi i dalje pomiču nakon što ste odradili ortodontsku terapiju i što možete učiniti da spriječite njihovo daljnje pomicanje.

Istina je da su zubi uvijek skloni pomicanju. Kada nosite aparatić za zube, zubi se drže na mjestu pomoću žica. Ali kada se žice i bravice uklone, zubima je prirodna sklonost vraćanje na mjesto gdje su bili izvorno smješteni. Kako postajemo stariji, naš se zagriz mijenja – obično u obliku urušavanja – tako da se i naše lice mijenja.

Pomiču li se zubi i nakon tretmana Invisalignom?

Da, bez obzira koji ortodontski tretman koristite da biste ispravili svoje zube, zubi će se i dalje htjeti vratiti u prvobitni položaj. Mogućnosti kao što je nevidljivi aparatić za zube Invisalign također koriste pritisak na zube kako bi se zubi izravnali. Samo zato što je Invisalign jednostavnija opcija za ravnanje zubi ne znači da će vaši zubi biti imuni na pomicanje nakon završetka liječenja.

Kako spriječiti pomicanje zubi nakon nošenja aparatića za zube?

Možda ćete pomisliti da ćete nakon aparatića za zube biti gotovi s dentalnim aparatima, ali da bi se spriječilo daljnje pomicanje zubi, potrebno je nešto što će pritisnuti i održavati zube u savršenom položaju.

Retencija, retencija, retencija! Jedini način za spriječiti pomicanje zubi je nošenje fiksne retencije i / ili mobilne retencije u obliku udlage za zube

Potrebno je što prije spriječiti problem pomicanja zubi nakon što uklonite aparatić za zube, jedino tako ćete imati kontrolu nad svojim osmijehom.

Iako prirodni proces pomicanja zubi još uvijek može uzrokovati da primijetite lagani stupanj pomicanja zubi, čak i ako nosite svoju udlagu. Međutim upotreba fiksne retencije ili zubne udlage je najbolji način da se pomicanje zubi svede na minimum i sačuva vaš zagriz. Budući da se većina pomicanja događa odmah nakon završetka ortodontske terapije, pacijentima se preporučuje fiksna retencija prvih nekoliko mjeseci nakon skidanja aparatića, nekad čak i doživotno. Gotovo svi pacijenti će morati koristiti svoju udlagu cijeli život. Najčešće je dovoljno nošenje mobilne udlage za zube nekoliko noći svaki tjedan da se zubi ne vrate u svoj prvobitni položaj. Neredovito nošenje udlage za zube može dovesti do komplikacija u budućnosti.

Pravilna njega usne šupljine također je od vitalnog značaja za održavanje zubi u novom pravilnom položaju. Ako se na zubima stvori karijes, dođe do nekog upalnog procesa ili propadanja zuba, zubi se počinju dodatno pomicati u prazne prostore, dovode do promjene zagriza i čak utječu na zdravlje susjednih zubi. Pobrinite se da dvaput dnevno perete zube, barem jednom dnevno koristite zubni konac ili oralni tuš i redovno posjećujte svog stomatologa u Zagrebu.

Noseći retenciju ili zubnu udlagu i održavajući pravilnu oralnu higijenu, zadržat ćete svoj osmijeh te osigurati i potvrditi da je nošenje aparatića za zube bilo 100% vrijedno uloženog vremena i novca.

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.